News

Premieră în România! Copiii sub 14 ani pot avea buletin. Când intră în vigoare legea

05.08.2020 | 11:02
Premiera in Romania Copiii sub 14 ani pot avea buletin Cand intra in vigoare legea
Copiii sub 14 ani vor avea dreptul la buletin. Sursa foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

România se apropie cu pași repezi de intrarea în era cărților de identitate electronice cu cip, îndelung contestate în ultimii ani de cei care invocă motive religioase sau susțin că în felul acesta vom putea fi localizați cu ușurință oriunde, oricând.

Noile buletine vor înlocui deja tradiționalul card de sănătate și vor putea fi folosite pentru autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor statului. Cei care nu sunt de acord sau își doresc să amâne acest pas au posibilitatea de a solicita eliberarea actului de identitate simplu, fără cip.

ADVERTISEMENT

De asemenea, trebuie spus că Legea 162/2020 dă dreptul copiilor sub 14 ani să dețină acte de identitate, cu condiția ca părinții să își dea acordul în această privință. Termenul de valabilitate va fi de doi ani, iar varianta electronică nu va conține amprentele posesorilor mai mici de 12 ani.

Copiii sub 14 ani au dreptul la buletin. Când intră în vigoare noua lege

Opțional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinți, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social, public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul”, se arată în textul actului normativ care intră în vigoare începând de vineri, 7 august.

ADVERTISEMENT

Acesta mai prevede modificarea conceptului anterior privind conţinutul de date al cărţii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informaţiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate. Practic, în viitorul document electronic de identitate vor fi înscrise numai datele de identificare ale titularului, certificatul emis de MAI, înscris într-un singur cip, asigurând astfel „funcţionalitatea” de card de sănătate.

Contestatarii susțin că noile buletine sunt un atentat la mântuire

Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și în cele ale altor instituţii publice sau private şi utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile legii.

ADVERTISEMENT

Cât despre buletinul simplu, fără cip, acesta conţine date în format tipărit şi în format inscripţionat prin tehnici speciale, alături de elemente de particularizare şi de siguranţă.

Ministerul de Interne a organizat în luna ianuarie o dezbatere publică despre noua carte de identitate, eveniment la care au luat parte reprezentanții unui număr de 40 de asociații neguvernamentale. Cei mai mulți au contestat, însă, proiectul, invocând atât motive religioase, cât și faptul că  ar putea avea încorporate antene GPS care să ne localizeze oriunde, oricând.

ADVERTISEMENT

Anumite reactii negative motivate religios referitoare la noile cărți de identitate anunțate de MAI sunt provocate probabil de neînțelegerea deplină a conținutului acestui proiect (explicat de autorități), dar și de temeri excesive și nejustificate din punct de vedere teologic”, se arată într-un comunicat transmis la acea vreme de Biserica Ortodoxă Română.

ADVERTISEMENT