News

Premieră în România. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă are roboți-pompieri

Premieră în România. Noi dotări la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Roboții-pompieri vor ajuta salvatorii.
08.06.2023 | 09:30
Premieră în România. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă are roboți-pompieri. Sursa foto: IGSU
ADVERTISEMENT

Premieră în România. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă are în dotare roboți-pompieri. Mai exact, patru autospeciale încărcate cu 16 mașinării au ajuns în România. Noile echipamente au fost achiziționate din Franța.

Premieră în România. Roboți-pompieri în dotarea IGSU

Roboții din dotarea IGSU (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă) vor fi manevrați de la distanță. Aceștia sunt dotați cu motoare electrice sau termice, iar în funcție de intervenție, pot fi echipați cu diverse dispozitive.

ADVERTISEMENT

Roboții-pompieri vor ajuta salvatorii în intervențiile dificile. Sunt dotați cu ventilatoare puternice, senzori chimici, echipament de salvare și camere cu termoviziune și foto-video, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă .

În acest fel, roboții vor putea interveni în locuri greu accesibile. Vor fi ghidați de către echipajele de pompieri, care vor primi informații în timp real cu privire la misiunile la care participă, adaugă IGSU.

ADVERTISEMENT

„Pentru prima dată intră în dotarea noastră roboţi de intervenţie, pentru a ne proteja oamenii. Au rolul de a intra în zonele care sunt cu pericol crescut pentru pompierul în sine să intervină.”, a transmis Raed Arafat, șeful DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență).

În ce județe ajung autospecialele

Șenilatele vor fi folosite la stingerea incendiilor puternice, dar și la evacuarea victimelor. Totodată, vor putea depista dacă există radiații periculoase în zonele de intervenție respective.

ADVERTISEMENT

Angajații ISU care vor manevra roboții au efectuat un curs de specializare. „Cu roboţii electrici poţi merge până la 14 ore funcţionare continuă iar cei termici până la 16 ore”, a transmis Constantin Caran, șef departament logistic al IGSU.

Roboții-pompieri sunt utilizați cu succes și în SUA, Franța și China. Cu ajutorul acestora, salvatorii au putut stinge incendiul puternic de la Catedrala Notre Dame din Paris, izbucnit în anul 2019.

ADVERTISEMENT

Autospecialele cu roboţi au fost achiziționate cu peste 5 milioane de euro din fonduri europene.  Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a hotărât ca aceștia să ajungă în județele Ilfov, Brașov, Iași și Mureș, în zonele de risc din România.

ADVERTISEMENT
Tags: