News

Premieră în România. Un bărbat a câștigat în instanță dreptul de a ieși din carantină. Decizia a fost luată în Maramureș.

19.06.2020 | 23:46
Premiera in Romania Un barbat a castigat in instanta dreptul de a iesi din carantina Decizia a fost luata in Maramures
Judecătorul a decis ca bărbatul să fie eliberat din carantină
ADVERTISEMENT

Un maramureșean este primul român care a obținut o hotărâre judecătorească prin care statul român e obligat să-l elibereze de îndată din carantină instituționalizată.

Autoritățile nu au de ales și vor respecta decizia instanței, deși se va crea un precedent periculos.

ADVERTISEMENT

Procesul prin care românul și-a câștigat dreptul la „libertate” a durat doar două zile, dosarul fiind înregistrat în 16 iunie la Judecătoria Baia Mare.

Premieră în România. Un bărbat a câștigat în instanță dreptul de a ieși din carantină

Ioan Longa, din Poienile de sub Munte, a dat în judecată toate instituțiile de forță ale statului român, solicitând o ordonanță prezidențială, prin e-mail.

ADVERTISEMENT

Pârâții au fost Direcția de Sănătate Publică Maramureș, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Maramureș, MAI, Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Ghe. Pop de Băsești” Maramureș.

Conform Pro Tv, soluția fără precedent a judecătoriei din Baia Mare este următoarea:

Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Maramureş, invocată de aceasta prin întâmpinare. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, M.A.I., Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gh. Pop de Băseşti” al jud. Maramureş, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, invocată de acesta.

ADVERTISEMENT

Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de emitere a ordonanţei preşedinţiale, invocată de pârâtul Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, M.A.I., Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gh. Pop de Băseşti” al jud. Maramureş, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş şi de către pârâta Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Maramureş prin întâmpinare.

ADMITE cererea de emitere a ordonanţei preşedinţiale formulată de reclamantul LONGA IOAN, în contradictoriu cu pârâţii DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEŢULUI MARAMUREŞ şi CENTRUL JUDEŢEAN DE COORDONARE ŞI CONDUCERE A INTERVENŢIEI MARAMUREŞ, M.A.I., DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ, INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ, INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ „GH. POP DE BĂSEŞTI” AL JUD. MARAMUREŞ, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş. Dispune încetarea de îndată a măsurii carantinării instituţionalizateinstituite împotriva reclamantului începând cu data de 13.06.2020 şi, în consecinţă, punerea acestuia în stare de libertate. Fără cheltuieli de judecată. Executorie”.

ADVERTISEMENT

Autoritățile pot depune apel în termen de 5 zile, dar decizia e executorie, astfel că bărbatul a fost eliberat imediat din carantină.

Autoritățile nu au de ales și vor respecta decizia instanței

Bărbatul se întorsese din Germania, așadar a fost trimis în autoizolare 14 zile. Pentru că nu a respectat această măsură, Ioan Longa a fost trimis în carantină la Baia Mare.

Bărbatul a dat în judecată autoritățile și a câștigat, lucrur recunoscut și de CJSU Maramureș.

”Este o persoană din comuna Poienile de Sub Munte care venise din străinătate și se afla pe lista persoanelor izolate la domiciliu. Polițiștii de la postul de poliție Leordina au procedat la verificarea respectării măsurii de izolare la domiciliu și s-au deplasat la locația declarată. Nu a fost găsit acolo, era doar soția acestuia în respectiva locație. Aceasta l-a sunat și i-a transmis că este căutat și verificat de instituțiile abilitate.

Persoana a revenit la locația declarată, iar agenții de poliție au întocmit procesul verbal de constatare, iar în conformitate cu procedurile stabilite și prevederile legislației în vigoare aceasta a fost introdusă în carantină instituționalizată. Persoana a contestat măsura carantinării instituționalizată la DSP și CJCCI care nu au aprobat ieșirea, iar ulterior persoana a apelat la instanța de judecată, care i-a dat câștig de cauză în primă instanță. CJSU Maramureș va respecta decizia instanței de judecată”, au explicat autoritățile pentru Baia Mare 24.

ADVERTISEMENT
Tags: