News

Premieră mondială: Norvegia autorizează mineritul de adâncime în apele Arcticii. O zonă de mărimea Italiei, afectată

Tranziția energetică distruge ecosistemele marine. Norvegia aprobă o uriașă exploatare minieră pe fundul apelor Arcticii, cu o suprafață de mărimea Italiei
10.01.2024 | 16:33
Premiera mondiala Norvegia autorizeaza mineritul de adancime in apele Arcticii O zona de marimea Italiei afectata
Norvegia intră în cursa pentru mineritul de adâncime, în ciuda afectării ireversibile a mediului marin / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În ciuda mobilizării ONG-urilor din întreaga lume, parlamentarii norvegieni au dat undă verde exploatării miniere de mare adâncime, într-o zonă arctică de mărimea Italiei. Norvegia devine prima țară din lume care autorizează această practică la scară comercială în largul mării. Totul în numele tranziției energetice: este vorba de metale indispensabile, numite și „pământuri rare”.

Metale strategice

În Norvegia, în pofida mobilizării internaționale, parlamentul a aprobat în cele din urmă o exploatare minieră de mare adâncime în Arctica. Zona, care se întinde pe o suprafață de peste 281.000 de kilometri pătrați, este situată în Arctica, între Svalbard, Groenlanda, Islanda și Jan Mayen. În ziua votului, numeroși activiști de mediu s-au adunat la Oslo pentru a denunța acest proiect ca fiind periculos și dăunător pentru mediu. O petiție prin care se cerea eliminarea lui a strâns sute de mii de semnături în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință din domeniul mediului au avertizat că acest lucru ar putea fi devastator pentru viața marină. Proiectul se referă la apele norvegiene, dar în acest an s-ar putea ajunge la un acord privind mineritul în apele internaționale. Scopul este de a se deschide calea pentru exploatarea comercială a mineralelor care abundă pe platoul oceanic din Atlanticul de Nord.

Cupru, mangan, cobalt sau litiu: aceste metale rare sunt indispensabile și vor fi și mai mult în viitor, deoarece intră în compoziția a numeroase dispozitive electronice, precum și a bateriilor electrice și a turbinelor eoliene. În prezent, acestea sunt exploatate în câteva țări, printre care Republica Democrată Congo, China și Rusia.

ADVERTISEMENT

Marți, chiar înainte de vot, activiști internaționali și organizații de mediu s-au adunat în fața Storting-ului (Parlamentul norvegian) pentru a exercita presiuni asupra parlamentarilor. Sloganul a fost „opriți exploatarea minieră la mare adâncime”.

„O zi a rușinii pentru Norvegia”

Potrivit opozanților proiectului, extracția de minerale ar putea avea un impact „ireversibil” asupra unuia dintre ultimele ecosisteme rămase neatinse de activitatea umană. „Această decizie dăunează iremediabil reputației Norvegiei ca stat oceanic responsabil”, a declarat Steve Trent, CEO și fondator al Environmental Justice Foundation, după vot.

ADVERTISEMENT

„Știm puține lucruri despre fundul adânc al mării, dar știm suficient pentru a fi siguri că exploatarea sa va duce la dispariția unei faune și a unei flore unice și va perturba cel mai mare rezervor de carbon din lume”, a continuat el într-un comunicat de presă.

WWF Norvegia consideră că aceasta este „o zi a rușinii pentru Norvegia”. „Această decizie va rămâne un capitol întunecat în istoria a ceea ce a fost cândva o mândră națiune portuară”, a postat ONG-ul pe X.

ADVERTISEMENT

În luna noiembrie, 100 de eurodeputați au făcut apel la omologii lor norvegieni să se opună propunerii guvernului, bazându-se pe expertiza a „peste 700 de experți”, inclusiv a Consiliului consultativ al Academiilor Europene de Știință (EASAC). Acesta din urmă a avertizat în iunie anul trecut „asupra consecințelor dezastruoase pentru ecosistemele marine”.

De asemenea, militanții menționează un aviz al Agenției norvegiene de mediu – organismul public responsabil cu evaluările de mediu – potrivit căruia evaluarea impactului asupra mediului (EIA) al acestor practici este „inadecvată”. Această activitate „nu poate fi desfășurată într-un mod sigur sau responsabil”, a argumentat aceasta, scrie Euractiv.

O deschidere pas cu pas

Pentru guvernul norvegian, precum și pentru partidele conservator și liberal care au înclinat balanța în urma votului, aceasta este o oportunitate de a accelera tranziția energetică prin asigurarea de „pământuri rare” pentru necesitățile tehnologiilor verzi.

Într-un interviu acordat media americană Cipher în septembrie anul trecut, premierul Jonas Gahr Støre, omul din spatele proiectului, a descris aceste minerale ca fiind „un element esențial al transformării industriale”. Norvegia ar putea astfel să beneficieze pentru industria sa de un câștig extrem de profitabil, care, potrivit estimărilor avansate de ziarul britanic The Telegraph, s-ar putea ridica la sute de milioane, sau chiar la câteva miliarde de dolari.

Pe de altă parte, lucrurile trebuie făcute „pas cu pas”, a avertizat deputatul conservator Bård Ludvig Thorheim pentru Altinget la începutul lunii decembrie. „Extracția nu va fi autorizată până când cunoștințele viitoare nu vor demonstra că poate fi efectuată într-un mod durabil și responsabil”, a insistat el, asigurând că guvernul va trebui să se bazeze pe studii de impact înainte de a acorda orice licență.

Intervievat de BBC, Walter Sognnes, cofondator al companiei miniere norvegiene Loke Minerals – care așteaptă cu nerăbdare autorizația – a dat asigurări că va exista „o perioadă relativ lungă de activitate de explorare și cartografiere pentru a umple golul de cunoștințe privind impactul proiectului asupra mediului”. În cele din urmă, apărătorii proiectului invocă promisiunea de independență a țării în ceea ce privește mineralele strategice și dorința de a controla industria în ceea ce privește mediul și drepturile de muncă.

24 de țări solicită un moratoriu

În timp ce Norvegia intră în cursa pentru mineritul de adâncime, tot mai multe țări refuză să se implice în numele principiului precauției. Franța, singura țară, în afară de Marea Britanie, care și-a anunțat opoziția față de exploatarea minieră în adâncuri, a reiterat această necesitate la Summitul „One Planet-Polar” de la Paris de la începutul lunii noiembrie.

În prezent, 24 de țări solicită un moratoriu pe această temă, dar alte țări, precum Norvegia, China, India și Rusia, se opun. La rândul său, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul acestor proiecte asupra mediului. Într-o rezoluție din 2022, Parlamentul European a cerut, de asemenea, Comisiei și statelor membre să sprijine un moratoriu internațional.

Autoritatea internațională a adâncurilor mării, o organizație afiliată la ONU care reglementează aceste activități în apele internaționale, urmează să se reunească în acest an. Presiunea este tot mai mare pentru a deschide drepturile de exploatare, iar primul cod minier care va preciza condițiile de expoatare ar putea fi votat până în 2025. Cu impulsul Norvegiei.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea...
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ. Marele regret de după...
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ. Marele regret de după destrămarea căsniciei: Sper ca Maria să mă ierte!
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
SIMONA HALEP, RELAȚIE AMOROASĂ SECRETĂ cu un MILIONAR ROMÂN! Bărbatul are deja o...
SIMONA HALEP, RELAȚIE AMOROASĂ SECRETĂ cu un MILIONAR ROMÂN! Bărbatul are deja o CONCUBINĂ și un COPIL
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat. Starea lui e una gravă
Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat. Starea lui e una gravă
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Veste bună pentru 3 milioane de pensionari. Vor primi o nouă tranșă de...
Veste bună pentru 3 milioane de pensionari. Vor primi o nouă tranșă de 1400 de lei, pe cardul de energie. Când intră în posesia banilor