Conferința anuală de securitate și apărare a Suediei „Folk och Försvar” a început duminică, cu discuții despre procesul de aderare a Suediei la NATO, noua strategie antiteroristă a țării și un discurs plin de recunoștință din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Conferința „Folk och Försvar” are loc în fiecare an la Sälen, în regiunea suedeză Dalarna, și se concentrează pe politica de securitate, apărare și protecție civilă. Aceasta reunește de obicei câteva sute de participanți, printre care politicieni, militari, funcționari publici și reprezentanți ai mass-media și ai societății civile.
Scopul conferinței, care se desfășoară până marți, 9 ianuarie, este de a oferi o oportunitate de dezbatere cu privire la cele mai presante provocări de securitate cu care se confruntă Suedia în prezent. Între războiul Rusiei în Ucraina, amenințarea teroristă în creștere, criminalitatea galopantă și iminenta aderare a Suediei la NATO, țara nordică are parte de provocări cu care trebuie să se confrunte.
Viitoarea aderare a Suediei la NATO a atras o atenție deosebită, nu în ultimul rând din partea ministrului de Externe Tobias Billström, care a declarat că politica de securitate a Suediei în cadrul NATO va fi ghidată de o „politică de solidaritate și alianță”. „Suedia va fi un membru de încredere, de sprijin și angajat al NATO”, a declarat Billström, afirmând că țara va fi activă nu numai în apărarea și securitatea frontierei NATO cu Rusia, ci și la granița sudică cu Europa și în zona arctică.
Tobias Billström a subliniat că această așteptată aderare va reprezenta cea mai mare schimbare în politica de securitate a Suediei din ultimii peste 200 de ani. El a subliniat că Rusia va rămâne o amenințare serioasă la adresa țării sale și a Europei în viitorul apropiat. „Trebuie să fim realiști și să ne pregătim pentru o confruntare pe termen lung”, a declarat Billström, adăugând că este în interesul Suediei să limiteze opțiunile strategice ale Rusiei, fie în termeni militari, economici sau politici.
În opinia sa, principala modalitate de a limita opțiunile Rusiei este de a oferi un sprijin puternic și de durată Ucrainei, al cărei susținător ferm este Suedia încă de la începutul invaziei rusești. La conferință a participat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a ținut un discurs în care a subliniat importanța solidarității și a sprijinului internațional împotriva războiului pe scară largă al Rusiei în Ucraina, și în special contribuția Suediei, scrie Euractiv.
„Aș dori să mulțumesc societății suedeze pentru solidaritatea sa cu Ucraina și cu poporul ucrainean”, a spus el, referindu-se la sistemul de artilerie Archer – un obuzier autopropulsat suedez cunoscut pentru mobilitatea și precizia sa. De asemenea, președintele ucrainean a profitat de ocazie pentru a sublinia faptul că, în opinia sa, Europa are nevoie de o industrie comună a armamentului. „Rusia poate fi înfrântă prin solidaritate reciprocă”, a declarat Zelenski, adăugând că Europa are nevoie de propria industrie de apărare pentru protejarea libertății sale.
Un alt subiect dezbătut la conferință, care a stârnit un interes incontestabil în rândul experților și comentatorilor prezenți, a fost noua strategie națională a guvernului suedez împotriva terorismului și a extremismului violent. Această strategie a fost utilizată de-a lungul anilor ca bază pe termen lung pentru activitatea de combatere a terorismului și este destinată atât guvernului, cât și autorităților.
Actualizarea acesteia a fost anunțată de ministrul suedez al justiției, Gunnar Strömmer, în cadrul conferinței de securitate, în contextul unei preocupări deosebite privind terorismul în Suedia. În 2023, Serviciul suedez de securitate a ridicat nivelul național de amenințare teroristă în Suedia de la amenințare ridicată (nivel 3) la amenințare foarte ridicată (nivel 4) pe o scară de cinci puncte.
Până în prezent, Suedia a avut două strategii separate pentru combaterea terorismului și a extremismului violent. În ultimul an, s-au întreprins lucrări de actualizare a ambelor strategii, ultima actualizare fiind în 2015. Prin urmare, cuvintele-cheie ale noii strategii vor fi „prevenire, descurajare, protecție și gestionare”.
Anul trecut, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că aderarea Suediei la NATO ar avea „repercusiuni negative” asupra securității Rusiei. În declarațiile făcute presei, el a adăugat că Rusia intenționează să ia măsuri similare celor luate atunci când Finlanda a aderat la Alianța Nord Atlantică.
Anterior, Moscova și-a anunțat intenția de a-și consolida capacitățile militare în apropierea Finlandei. „Ne vom consolida capacitățile militare la vest și la nord-vest”, adică la granițele cu Europa de Est și cu Finlanda, a declarat ministrul adjunct de externe rus, Alexandr Grușko. În urma invaziei rusești din Ucraina, Finlanda și Suedia și-au anunțat intenția de a adera la NATO în mai 2022.
Luna trecută, deputații turci au aprobat protocolul de aderare a Suediei la NATO. Turcia a fost ultimul membru al Alianței, alături de Ungaria, care a blocat drumul Suediei, multiplicându-și cererile și pretextele pentru a-și justifica reticența. Suedia a depus cererea de aderare în același timp cu Finlanda – admisă în aprilie 2023 – după începerea războiului din Ucraina.