News

Premierul Ciolacu promite că nu va majora TVA-ul la alimente și medicamente. „Ar duce la o scădere a nivelului de trai”

Premierul Marcel Ciolacu, proaspăt întors de la Bruxelles, a promis sâmbătă că prețul alimentelor și al medicamentelor nu se va majora
02.09.2023 | 16:52
Premierul Ciolacu promite ca nu va majora TVAul la alimente si medicamente Ar duce la o scadere a nivelului de trai
Șeful Executivului nu acceptă o scumpire a alimentelor. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări sâmbătă că Executivul nu va majora TVA-ul la alimente și medicamente. Aceasta a fost una din soluțiile care a venit dinspre specialiștii Comisiei Europene în cadrul discuțiilor cu oficialii români pe tema deficitului bugetar.

Fără TVA majorat la alimente și medicamente

După ședința PSD de sâmbătă, premierul Marcel Ciolacu a reiterat că Executivul nu are de gând să majoreze TVA-ul la alimente și medicamente. Președintele PSD a reiterat practic concluziile întrunirii avute vineri la Bruxelles cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, discuții care nu s-au finalizat cu o concluzie asupra deficitului bugetar.

ADVERTISEMENT

„Am convenit foarte clar la cele două categorii de produse, produsele alimentare și medicamente, nu va crește TVA-ul mai mult de 9%. Este corect acest lucru și o scumpire în zona de alimente și de medicamente ar duce la o scădere a nivelului de trai al românilor, cât și la o creștere a inflației”, a spus liderul PSD.

Ideea majorării TVA la alimente, care în prezent este de 9%, a apărut în discuțiile cu specialiștii de la Comisia Europeană, fiind una din soluțiile propuse pentru echilibrarea bugetului. A fost vehiculată chiar și posibilitatea majorării cotei TVA la 21% pentru toate produsele, însă soluțiile au fost respinse, prin declarațiile publice, de oficialii de la București.

ADVERTISEMENT

Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a spus că majorarea TVA-ului la alimente doar până la nivelul cotei de 19% ar duce la scumpirea alimentelor cu 10%. „Poate vrea Comisia, dar nu putem sacrifica o țară”, a spus acesta, subliniind că Executivul nu ia în calcul o astfel de propunere.

Negocierile de la Bruxelles, fără rezultat

De altfel, vineri, după discuțiile cu șefa Comisiei, Marcel Ciolacu nu a ieșit decât cu poziția Guvernului cu privire la majorarea TVA-ului, nereușind să obțină o păsuire pentru un deficit bugetar mai ridicat.

ADVERTISEMENT

„Discuțiile vor continua la nivel tehnic, în schimb am stabilit principiile. Am anunțat că eu nu sunt de acord să creștem cota de TVA peste 19% care ar duce din nou la creșterea inflației și scădere de creștere economică. Dacă s-ar fi crescut cu un punct TVA ar fi adus inflația la 10%.

Comisia a înțeles întreg contextul – apropierea de războiul din Ucraina. România e într-un acord de deficit excesiv după ce o anumită guvernare și un anumit prim-ministru de altfel filosof a adus România la un deficit excesiv de 9,2% Există o flexibilitate de a veni cu un nou plan în ce privește deficitul buget”, a spus vineri, premierul Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Concret, Guvernul nu a reușit să obțină aprobarea pentru un deficit de 5,5%, puțin mai ridicat decât ținta de 4,4%, în contextul în care ministrul finanțelor a precizat că în prezent deficitul este preconizat să ajungă la 6,8%. Acum, Guvernul trebuie să vină cu un nou set de măsuri fiscale care să reducă și mai mult cheltuielile bugetare, sau cu un nou set de impozite pentru creșterea veniturilor în condițiile în care Comisia nu a fost convinsă de setul de măsuri propus de Guvern.

„Am vorbit cu colegii şi despre pachetul care o să fie cuprins într-o singură lege, în legea de asumare a răspunderii în Parlamentul României, atât cu combaterea evaziunii, atât cu reformele din administrația locală cât şi cu măsurile pentru a ne încadra cu un deficit mai mic decât anul trecut şi cu o perspectivă de a închide anul 2025 cu un deficit cu 3% aşa cum avem un acord, acordul de la Maastricht, semnat de către fiecare stat membru al Uniunii Europene”, a mai spus Marcel Ciolacu sâmbătă.

ADVERTISEMENT