News

Premierul Italiei a demisionat. Demersul lui Mario Draghi, blocat de președintele Mattarella

Premierul italian Mario Draghi a demisonat, însă președintele Sergio Mattarella i-a refuzat demisia. Gestul a fost determinat de retragerea sprijinului politic.
14.07.2022 | 22:07
Premierul Italiei a demisionat Demersul lui Mario Draghi blocat de presedintele Mattarella
Mario Draghi a demisionat din funcția de premier al Italiei. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Draghi a renunțat la postul de premier după ce partenerul de coaliție, partidul populist Mișcarea 5 Stele și-a retras sprijinul față de Draghi.

Mario Draghi a demisionat din funcția de premier

În acest context, Draghi a consderat că se impune o demisie, pentru a nu mai irosi vremea colegilor parlamentari, care ar fi urmat să-l demită în următoarele săptămâni.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, președintele Mattarella i-a respins categoric demisia lui Draghi și l-a retrimis în fața Camerelor Parlamentului pentru a obține susținerea legislativului. În aceste vremuri de război, președintele nu poate accepta ca Italia să se adâncească și mai mult în criză, menționează presa din Peninsulă.

Draghi conducea un guvern de unitate națională din februarie 2021, însă alegerile politice din ultima vreme au produs o ruptură iremediabilă la cel mai înalt nivel.

ADVERTISEMENT

Îmi voi preda demisia preşedintelui Republicii, în această seară”, a declarat Mario Draghi. Premierul a pierdut definitiv sprijinul politic al mișcării populiste Mișcarea 5 Stele, fără de care nu poate rămâne la putere, conform Hotnews.ro.

Încă de la discursul meu inaugural în fața Parlamentului am spus întotdeauna că acest guvern ar fi continuat doar dacă ar fi avut o perspectivă clară de a realiza programul de guvernare pentru care forțele politice au votat. Aceste condiții nu mai există astăzi”, a continuat Draghi.

ADVERTISEMENT

M5S condiționase acordarea sprijinului politic de anumite măsuri pe care guvernul Draghi urma să le ia, însă nu s-a ajuns la un consens. În consecință, Draghi a preferat să plece, considerând că nu mai are cum să formeze un nou Guvern.

Dacă Mario Draghi va renunța, în cele din urmă, la funcția de premier, Italia se va confrunta cu o mare criză politică, de nedorit pe scena politică din Europa. După Marea Britanie, care a rămas fără premierul Boris Johnson, aceasta ar fi o nouă mutare în interesul Rusiei, care așteaptă iarna pentru a da lovitura finală Europei din punct de vedere al dezbinării sociale.

ADVERTISEMENT

În scenariul probabil în care Rusia va închide gazul pentru Europa la iarnă, pe fondul scumpirilor tot mai mari și a inflației, planul lui Putin e să întoarcă populația Europei împotriva conducătorilor. Totul, pentru a ignora și uita războiul din Ucraina declanșat de Rusia.

ADVERTISEMENT