News

Premierul Ludovic Orban a anunțat care sunt primele restricții la care se renunță în 15 mai

27.04.2020 | 21:18
Premierul Ludovic Orban a anuntat care sunt primele restrictii la care se renunta in 15 mai
Ludovic Orban, anunț important în legătură cu viitoarele amenzi din starea de alertă: ”Va exista o perioadă de avertizare”. Sursa foto: INQUAM PHOTO/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre primele măsuri care vor fi relaxate în 15 mai. Hotelurile au șanse mari să fie redeschise, așa cum se întâmplă și cu parcurile. În schimb, restaurantele și locurile de joacă pentru copii vor rămâne închise.

Ludovic Orban a vorbit despre relaxarea măsurilor

Cu toate acestea, liderul guvernului avertizează românii să păstreze în continuare măsurile de distanțare socială.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește alte categorii de restricții care vor fi eliminate, noi suntem într-o analiză împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, împreună cu colectivul de suport tehnico-științific, facem o analiză a riscului epidemiologic aferent fiecărei restricții pe care trebuie să o ridicăm.

În mod clar, această ridicare a restricțiilor se va face gradual, vom lăsa un timp după ridicarea restricțiilor să vedem dacă contextul epidemiologic evoluează.

ADVERTISEMENT

Nu se poate renunța la restricția referitoare la spectacole, la locurile unde se adună foarte multă lume. Aceste activități se vor relua mai greu”, a explicat Orban.

Hotelurile da, restaurantele ba

Hotelurile se vor deschide cu siguranță, crede Orban, însă nu același lucru se poate spune despre restaurante, din cauza riscului epidemiologic ridicat.

ADVERTISEMENT

„În privința parcurilor riscul epidemiologic e relativ scăzut, probabil vor face parte din măsurile de relaxare, excepție locurile de joacă pentru copii. Acolo există risc epidemiologic mai mare, e posibil ca și în cazul în care parcurile se deschis, locurile de joacă să rămână închise.

Când se va deschide parcul, va exista acea reglementare să fie maximum 3 persoane într-un grup. Una e situația cu hotelurile, care pot să funcționeze. În privința restaurantelor, riscu epidemiologic e mare. Nu poți să porți mască, e greu să asiguri izolarea, distanța între comeseni.

ADVERTISEMENT

La hoteluri, cu anumite măsuri, hotelurile pot să funcționeze normal. În măsura în care se va relua circulația normală a oamenilor va exista o solicitare în acest sens.

În 1 mai suntem în stare de urgență, cetățenii vor trebui să respecte regulile instituite prin ordonanțe militare. Aș vrea să dau un semnal, nu e momentul să ne relaxăm. Trebuie să purtăm mască în continuare, să păstrăm distanța, să ne spălăm pe mâini. În afara localității se vor păstra anumite restricții”, a declarat Orban la Digi 24.

ADVERTISEMENT