News

Ludovic Orban, în Parlament: ”250.000 de tablete pentru elevi vor fi cumpărate săptămâna viitoare”. În ce condiţii va începe şcoala în septembrie

12.08.2020 | 14:20
Ludovic Orban in Parlament 250000 de tablete pentru elevi vor fi cumparate saptamana viitoare In ce conditii va incepe scoala in septembrie
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a venit în fața Parlamentului să prezinte planul de combatere a epidemiei, precum și măsurile luate pentru reluarea școlii și organizarea alegerilor în condiții de siguranță.

UPDATE 13.15 Iată principalele declarații făcute în Parlament de către premierul Ludovic Orban:

-”Detașările, efectuate în perioada stării de urgență fără acordul instituției sau angajatului, au devenit aproape imposibile și am pierdut efective importante. O altă măsură cu efect  negativ a fost blocarea concursurilor în spitale, DSP, poliție, jandarmerie,  ANSVSA.

ADVERTISEMENT

-După decizia CCR am avut 5.000 de persoane pentru care nu  am putut dispune nicio măsură ca să împiedicăm transmiterea virusului. Acest lucru s-a suprapus și pe măsurile de relaxare graduală. Exact atunci a fost cea mai mare creștere a numărului de cazuri.

Alocuțiunea premierului Ludovic Orban la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului#LudovicOrban #SedintaComuna #CameraDeputatilor

Posted by Guvernul României on Wednesday, August 12, 2020

-După ce Parlamentul a adoptat Legea 136, ce prevede instrumente folosite de toate guvernele țărilor europene, am dispus toate măsurile de care aveam nevoie. Într-o perioadă atât de scurtă de timp, am ajuns la situația de a avea peste 10.000 de persoane izolate instituționalizat. De asemenea, s-a  dispus carantinarea pentru aproape 40.000 de români, precum și izolarea la domiciliu pentru aproape 15.000 de români. Vă puteți da seama ce s-ar fi întâmplat dacă nu aveam legea.

ADVERTISEMENT

-Ministerul Sănătății a dispus măsuri clare legate de modul în care se fac anchetele epidemiologice. Am avut nevoie de persoane detașate pentru că a crescut numărul de pacienți tratați în secțiile de terapie  intensivă. A crescut numărul paturilor la ATI cu 130 iar procesul continuă. Și  aici detașarea ne-a permis să facem operaționale multe paturi la terapie intensivă.

Am crescut constant capacitatea la testare de la 400-500 până la 25.000 de teste pe zi, cu personal care să aibă pregătirea necesară. Creșterea capacității de testare este importantă pentru că poți identifica mai repede o persoană bolnavă.

ADVERTISEMENT

Orice român trebuie să știe că poate fi sancționat dacă regulile pentru că expune riscului de infectare și persoanele apropiate. Când dăm sancțiuni, le dăm strict cu obiectivul de a-i ajuta să respecte regulile. Cu cât crește procentul românilor care se protejează, cu atât numărul infectărilor scade.

-Nu înțeleg de ce există această opoziție la mască.

-Fac un apel la dv: fiți alături de noi în efortul de convingere a îndărătnicilor și a celor care bagatelizează acest virus! Toate măsurile luate au obiectivul de a reduce numărul de persoane infectate sau care pot fi afectate de virus.

ADVERTISEMENT

-În ce privește începerea anului  școlar, decizia este clară: pe 14 septembrie începe  anul școlar, dar în condiții care să țină cont de situație epidemiologică. Vom deshide școala diferențiat în funcție de deciziile luate de inspectoratele școlare, consiliile de administrație ale școlilor și DSP-uri.

-Există situație verde, cea galbenă și cea roșie. În funcție de situație epidemiologică din fiecare comunitate, școala se poate deschide normal, cu prezență alternativă sau, unde riscul este mare, școala va începe online.

-Demersurile pe care le-am gândit: am format un comitet interministerial care pregătește deschiderea anului  școlar, coordonat de vicepremierul Raluca Turcan. În școli va fi necesar portul măștii și pentru elevi și pentru profesori. Unde este posibil să se asigure separarea prin pereți de plexiglas, este important ca acest lucru să se realizeze. Toate școlile trebuie să aibă substanțe de dezinfecție.

-Am alocat resurse pentru creșterea capacității  de organizare a lecțiilor online. 20% din școli nu sunt conectate la internet, dar vom găsi soluții împreună cu ANCOM.

Asigurarea accesului la cursurile online pentru elevii care nu dispun de tablete sau calculatoare. Am alocat din fondul de rezervă al Guvernului suma pentru achiziția a 250.000 de tablete, iar săptămâna viitoare va fi stabilit câștigătorul licitației. Am disponibilizat din fonduri europene 125.000.000 euro destinați decontării cheltuielilor făcute de autoritățile locale pentru achiziția de laptopuri și pentru decontarea cheltuielilor pentru mijloacele de protecție sanitară și pentru decontarea cheltuielilor pentru cisterne sanitare pentru apăr curentă.

-Am organizat activități  de creștere a competențelor digitale ale cadrelor didactice. Sunt zeci de mii de cadre didactice care participă la aceste cursuri.

-Măsurile gândite pentru organizarea alegerilor. Data de 27 septembrie a fost stabilită de comun acord prin consultări între liderii politici. Cât timp data a fost hotărâtă de Parlament, Guvernul a făcut toate demersurile pentru organizarea alegerilor. Mandatele aleșilor locali au fost prelungite deja o dată și este important ca autoritățile locale să fie alese legitim.

-AEP dezbate setul de reguli care trebuie  respectate pe parcursul  campaniei electorale. Cei candidează trebuie să le respecte și să fie un exemplu. Regulile trebuie să protejeze cetățenii care intră în contact cu candidații și susținătorii lor. Portul măștii va fi obligatoriu pentru candidați. Vor fi reglementări privind distanța fizică și organizarea evenimentelor electorale. Să există o distnață fizică, o limitare a numărului de participanți. Activiștii care distribuie  materiale să aibă mănuși  și dezinfectant la dispoziție.

-Putem organiza alegerile fără să creștem riscul de transmitere a virsului. Cei care candidează trebuie să dea un exemplu pentru cetățeni.

Mai transmit încă o dată un mesaj de unire a forțelor pentru că putem lupta eficient împotriva epidemiei, dar este important ca oamenii cu funcții publice și autoritate să fie un exemplu de comportament. Nu trebuie ca tema coronavirusului să fie subiect de dispută electorală. Nimeni nu  câștigă dacă tema coronavirusului  este subiect de campanie electorală.”


Prezența șefului Guvernului în Parlament se datorează unei scrisori pe care președinții celor două Camere, Marcel Ciolacu și Robert Cazanciuc, au adresat-o premierului Ludovic Orban, pe  27 iulie, informează News.ro.

Orban a fost chemat în Parlament în legătură cu alegerile și deschiderea școlilor

Marcel Ciolacu spunea atunci că Orban trebuie să prezinte „ţării un plan detaliat pentru gestionarea pandemiei, începerea şcolii şi organizarea alegerilor”.

Responsabili cu organizarea alegerilor sunt cei de la Guvernul României. Eu am trimis o scrisoare premierului Orban şi domnul Robert Cazanciuc, preşedintele Senatului, a semnat cu mine scrisoarea, ca primul ministru să vină în faţa plenului reunit al Parlamentului şi să spună foarte clar dacă au scăpat situaţia de sub control şi vedem că s-au luat noi măsuri de restricţii. Astea sunt atribuţiile constituţionale. Când vrei să guvernezi, să fii prim-ministru ai şi beneficii de a sta în izolare la Vila Lac cu piscină, dar ai şi responsabilităţi. Responsabilitatea domnului Orban este clară, să vină să spună, nu numai clasei politice, cât şi românilor, dacă pot fi organizate alegeri, dacă pot fi deschise şcolile şi să dea lămuriri şi asigurări că românii pot merge în siguranţă, în ceea ce priveşte sănătatea lor, în ziua alegerilor”, afirma Marcel Ciolacu, la TVR1, pe 28 iulie.

Atunci președintele PSD aprecia că evoluția epidemiei a arătat că guvernanții sunt depășiți  de situație.

Eu nu am nicio comunicare cu domnul Orban. I-am făcut o scrisoare în care i-am cerut să vină în faţa Parlamentului să spună, dacă sunt în stare să ţină aceste alegeri, astfel încât sănătatea românilor să nu fie pusă sub pericol. I-am solicitat în acea scrisoare să ne spună ce se întâmplă şi cu şcolile. Aşteptăm răspunsul domnului Orban, nu a avut timp până acum. Este atributul Guvernului să organizeze alegeri, nu este atributul clasei politice”, a mai spunea Ciolacu.

ADVERTISEMENT