News

Marcel Ciolacu, întâlnire cu Benjamin Netanyahu: ”Israel are dreptul să se apere” / ”Pacea va fi posibilă după eliminarea teroriștilor”

Premierul României, Marcel Ciolacu, s-a aflat, marți, într-o vizită în Israel. Oficialul român a avut discuții importante cu Benjamin Netanyahu.
17.10.2023 | 12:51
Marcel Ciolacu intalnire cu Benjamin Netanyahu Israel are dreptul sa se apere  Pacea va fi posibila dupa eliminarea teroristilor
Marcel Ciolacu, vizită în Israel. Întâlnire cu omologul său, Benjamin Netanyahu. Sursa foto: captură Guvernul României
ADVERTISEMENT
17-10-2023
10:03

Marcel Ciolacu și Benjamin Netanyahu, după întrevedere: ”Israel are dreptul să se apere” / ”Pacea va fi posibilă după eliminarea teroriștilor”

Premierul României, Marcel Ciolacu, s-a aflat marți, 17 octombrie 2023, în Israel, unde a avut o întrevedere cu omologul său, Benjamin Netanyahu. La finalul discuțiilor, cei doi au susținut declarații de presă.

Liderul Executivului de la București i-a transmis oficialului de la Tel Aviv că România este alături de Israel în această perioadă. Ciolacu i-a transmis lui Netanyahu că, în fața acestor atacuri ale teroriștilor, Israelul are dreptul să se apere.

Am decis să vin astăzi în Israel, deoarece în astfel de momente dificile, partenerii și prietenii trebuie să-și demonstreze solidaritatea. Societatea românească, comunitatea de israelieni din România și cea de români din Israel deplâng victimele nevinovate în urma atacurile teroriste declanșate de Hamas.

Transmit compasiunea noastră pentru toate aceste pierderi de vieți omenești și pentru numeroșii răniți. România rămâne un stat consecvent în cadrul relațiilor sale din Orientul Mijlociu.

De aceea, suntem extrem de îngrijorați de spirala crescândă a violențelor cu consecințe directe asupra ăpopulației civile atât israeliene cât și palestiniene. Alături de comunitatea internațională, România solicită eliberarea tuturor ostaticilor și abținerea de la orice alt act de agresiune.

Am transmis premierului Netanyahu că în fața acestor atacuri Israelul are dreptul să se apere în perfect respect cu dreptul umanitar. Fac apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza”, a spus oficialul român.

În replică, Netanyahu a transmis că Israelul vrea pacea, dar acest lucru nu va fi posibil decât atunci când teroriștii vor fi distruși. ”Lumea trebuie să fie unită alături de Israel în a distruge Hamas. Pacea va fi posibilă dacă acest califat al teroriștilor va fi distrus”.

Marcel Ciolacu efectuează, marți, 17 octombrie, o vizită în Israel, stat aflat în război de mai multe zile cu teroriștii Hamas. La Tel Aviv, premierul României va avea o întâlnire cu omologul său, Benjamin Netanyahu.

Marcel Ciolacu, vizită în Israel. Întâlnire cu omologul său, Benjamin Netanyahu

În deplasarea de marți, șeful Executivului de la Bucureşti va fi însoţit de ministrul afacerilor externe (MAE), Luminiţa Odobescu, şi de cel al apărării naționale (MApN), Angel Tîlvăr.

ADVERTISEMENT

La Tel Aviv, premierul Ciolacu se va întâlni cu premierul Benjamin Netanyahu, un personaj-cheie într-o ecuație geopolitică extrem de complicată, violentă, care poate avea un impact global.

Conform site-ului Guvernului, prim-ministrul României va avea o întrevedere și cu Menachem Hacohen, Mare Rabin al comunității evreiești din România în perioada 1997-2011.

ADVERTISEMENT

Am mers în vizită în Israel pentru a transmite mesajul nostru de solidaritate poporului israelian și un puternic semnal de sprijin importantei comunități românești care trăiește în această țară.

În vremuri atât de tulburi, România continuă să fie un factor de stabilitate, să apere pacea, valorile democratice, drepturile omului și să combată cu fermitate terorismul, antisemitismul, xenofobia și discursul incitator la ură”, a declarat premierul Marcel Ciolacu. Cei doi premieri vor susține declarații comune de presă.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu, poziție fermă după atacurile teroriștilor Hamas asupra Israelului

Încă de sâmbătă, 7 octombrie, premierul Marcel Ciolacu a condamnat atacurile criminale ale grupării Hamas împotriva Israelului. Liderul PSD a spus atunci că România este “în deplină solidaritate cu Israelul” şi a cerut încetarea imediată a acestor atacuri.

Veşti groaznice vin din Israel în această dimineaţă. Suntem în deplină solidaritate cu Israelul şi condamnăm atacurile cu rachete împotriva Israelului. Transmitem condoleanţe familiilor şi cerem ca aceste atacuri să înceteze imediat”, a scris premierul Marcel Ciolacu, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

ADVERTISEMENT

În urma atacului din urmă cu 10 zile, armata israeliană (IDF) a declarat stare de război. Aproape 1.500 de civili și de soldați israelieni au murit în urma evenimentelor din debutul lunii. Sute de persoane de diferite naționalități au murit sau au fost luat ostatice în Fâșia Gaza.

ADVERTISEMENT