News

Israelul, condamnat la amenințarea teroristă și după ocuparea Fâșiei Gaza. “Acțiunile Hamasului vor continua”

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu avertizează că, inclusiv după ce Israelul va ocupa Fâșia Gaza, acțiunile teroriste ale Hamas vor continua, dar cu o amploare scăzută.
16.10.2023 | 14:36
Israelul condamnat la amenintarea terorista si dupa ocuparea Fasiei Gaza Actiunile Hamasului vor continua
Generalul Virgil Bălăceanu este convins că Israelul nu va scăpa de atacurile teroriste nici după instaurarea administrației militare în Fâșia Gaza (sursa hepta/montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Războiul din Israel și din Fâșia Gaza continuă, iar numărul morților, al răniților și al ostaticilor sporește într-un mod terifiant. Autoritățile din Țara Sfântă programează operațiunile militare și umanitare la minut, însă ostilitățile par să atingă abia prima fază. În ciuda faptului că, totuși, nu întrevede un conflict întins pe o lungă perioadă de vreme, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu are o previziune sumbră. Chiar dacă grupările teroriste agresoare vor fi, în mare măsură, anihilate, atacurile asupra Israelului vor continua. Este drept, la o scară redusă…

Virgil Bălăceanu
Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu (sursa Antena 2 CNN)

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu: „Israelul va instala administrația militară în Gaza, dar acțiunile teroriste ale Hamas vor continua la scară redusă”

Situația din Israel este pe muchie de cuțit. Din convorbirile pe care le purtăm cu români și nu numai, oameni care sunt obligați să treacă prin acest infern, aflăm că sintagma „luptătorii Hamas” deranjează cel mai mult: „Noi suntem luptătorii, ei sunt teroriștii. Până acum ne-au măcelărit. Acesta este adevărul!”.

ADVERTISEMENT

Despre terorism a vorbit, în exclusivitate pentru FANATIK, generalul Virgil Bălăceanu, fostul reprezentant al României la cartierul general al NATO. Înaltul ofițer român încearcă să liniștească pe undeva spiritele, dar, realist vorbind, este convins că, inclusiv după ce Israelul va restabili ordinea în zona fierbinte, ostilitățile nu vor înceta.

„Nu cred că va exista un conflict de tip combat, de lungă durată. Dar în momentul în care Israelul va instaura ordinea, pentru că acest stat este obligat să instaleze administrație militară în Fâșia Gaza, acțiunile teroriste ale Hamasului vor continua. Cu siguranță nu vor avea aceeași amploare, vor avea loc la scară redusă, deoarece infrastructura și logistica acțiunilor teroriste ale acestei organizații vor fi distruse”, ne-a declarat generalul Virgil Bălăceanu.

ADVERTISEMENT
Antony Blinken Mahmoud Abbas
Secretarul de stat american Antony Blinken, alături de liderul palestinian Mahmoud Abbas (sursa hepta.ro)

Operațiunea „Al-Aqsa” și războiul asimetric

Este, însă, foarte important să înțelegem despre ce tip de conflict militar vorbim în cazul Israelului, pentru că este puțin spus că în zona respectivă se va desfășura un război de gherilă. În ciuda demersurilor de mediere pe care le întreprinde secretarul de stat american Antony Blinken, în conflict sunt deja implicate mai multe țări, precum Libanul, spațiu din care gruparea teroristă Hezbollah amenință activ, dar și Iranul, care stă la pândă…

„Într-o primă etapă vorbim despre un război asimetric, dacă ne referim la loviturile Hamasului. Mă refer la operațiunea Al-Aqsa, care s-a desfășurat în adâncimi destul de mari. Așa cum știm, este vorba despre infiltrări teroriste pe teritoriul Israelului și despre lovirea teritoriului acestei țări cu proiectile reactive. Inițial, numărul lor a fost diferit față de precizările israelienilor, 2.200, față de cele 5.000 la care se refereau reprezentanții Hamas”, a continuat interlocutorul nostru.

ADVERTISEMENT

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu consideră că riposta Israelului, care de altfel se află într-un conflict cu Hamas ce durează de mulți ani, „se conturează ca un răspuns total îndreptățit, de tip combat, prin tipul de operație întrunită, pe care o desfășoară forțele de apărare din Țara Sfântă. Au avut loc lovituri ale aviației, riposte cu rachete și urmează să înceapă operațiunea terestră de amploare. Așa cum deja cunoaștem, se discută și despre acțiunea navală, în cazul în care aceasta va fi necesară”.

Manifestanți Catalunya
Manifestanți pro-israelieni în Catalunya (sursa hepta.ro)

„Israelul acționează în mod îndreptățit!”

Recentele demonstrații, care au ocupat primul loc în peisajul jurnalelor de știri din toată lumea, au născut o mulțime de comentarii. Au reacționat analiști politici, reprezentanți ai societății civile, sociologi, oameni… „simpli”, dar îngrijorați de amploarea acestui război. Părerea militarului de carieră este următoarea:

ADVERTISEMENT

„Repet, Israelul acționează în mod îndreptățit. Acest stat a mobilizat o bună parte din rezerva operațională, rezerva de război. Este vorba despre 300.000 de rezerviști. Pregătirea lor este una de excepție, pentru că soldații nu au mai avut timp de antrenament în unitățile în care sunt încadrați, ci pur și simplu unitățile s-au constituit într-un timp foarte scurt. Acest fenomen presupune și integrarea rezervei”.

Practic, din punct de vedere militar, în timpul evenimentelor care decurg rapid, „s-a trecut la forma de dispozitiv și la dotarea acestuia pentru începerea operațiunii militare întrunite, care deja a fost declanșată”. Acum, se așteaptă finalul ultimelor operațiuni umanitare, în speță inclusiv concluziile pe care le va oferi eficiența coridorului către Egipt…

Diferențele politice dintre Fatah și Hamas, un factor important

Strategic vorbind, Israelul nu se găsește deloc într-o situație comodă. Acest stat este, practic, încercuit, existând potențiali inamici în Liban, în Cisiordania și în alte zone. Se vorbește despre un atac concertat din mai multe poziții, lucru evidențiat și de New York Times, care a preluat declarația președintelui Joe Biden, cel care a avertizat Israelul „să nu ocupe, din nou, Fâșia Gaza”.

Dincolo de declarațiile oficiale, de imaginile TV care prezintă tancurile aflate în așteptarea unui atac decisiv și mai ales de componenta oficială, strategia de apărare a unui stat aflat în fața unei asemenea amenințări este complexă.

„Din punct de vedere militar, Israelul nu își concentrează toate forțele în Fâșia Gaza. Așteptându-se la lovituri mai ample din partea Hezbollahului, care a executat atacuri de artilerie asupra teritoriului israelian, acest stat a dezvoltat forțe importante în nord, la granița cu Libanul, unde, de altfel, deja a și acționat”, a subliniat intervievatul nostru.

Există, însă, o componentă politcă a acestui conflict, care nu trebuie deloc neglijată. „Din datele primite inițial, Autoritatea Palestiniană nu sprijinea în mod direct sau indirect activitatea Hamasului. Trebuie să ținem seama că există și un diferend de ordin politic între grupările Fatah și Hamas”, a continuat generalul Virgil Bălăceanu.

Reamintim faptul că Fatah este un puternic partid politic, derivat din Organizația Pentru Eliberarea Palestinei, înființată de Yasser Arafat. După moartea acestuia, a avut loc o luptă pentru putere în cadrul mișcării, care a dus la o divizare vizibilă. În anul 2006, Fatah a pierdut alegerile din Consiliul Legislativ Palestinian, în dauna Hamas. Practic, conflictul deschis dintre cele două tabere nu s-a finalizat nici până în ziua de astăzi…

Palestinian arestat Paris
Unul dintre simpatizanții pro-palestinieni, arestat recent la mitingul violent de la Paris (sursa hepta.ro)

Egiptul rămâne în centrul atenției

Referindu-se la factorul geopolitic, la amenințările deja proferate la adresa Israelului – în speță, la cele venite din Iran și, mai voalat, chiar și din partea Chinei – generalul Virgil Bălăceanu a ținut să precizeze:

„Sunt state care dezaprobă războiul din Israel, dar depinde pe ce baricade se găsesc acestea. Este clar că pregătirea conflictului i-a aparținut Iranului, deoarece acest stat alimentează Hamasul cu echipamente militare, cu muniție și cu informații, deși a negat implicarea din acest punct de vedere”.

Cu toate acestea, fostul reprezentant al României la cartierul general al NATO consideră că „Iranul trebuie analizat și din punctul de vedere al condițiilor economice, sociale și religioase. În general, în rândul musulmanilor și al oponenților Israelului și implicit ai lumii occidentale, martirajul este foarte prezent. În asemenea condiții, raționalul dispare și în locul său apare iraționalul. Cu siguranță, iranienii sunt persani, însă, când discutăm despre lumea musulmană, fenomenul este prezent, indiferent dacă ne situăm în zona suniților sau a șiiților”.

Ultimele evenimente au, însă, în centru Egiptul, țară care a acceptat până la urmă crearea coridorului umanitar pentru refugiații din Fâșia Gaza, după ce premierul Benjamin Netanyahu a anunțat, încă de acum câteva zile, ofensiva generală împotriva teroriștilor.

„Egiptul trebuie urmărit în mod deosebit, deoarece și-a păstrat neutralitatea, în ciuda acelui atac terorist în care un polițist a ucis doi cetățeni israelieni, dar și un cetățean egiptean. După cum știm, Egiptul controlează liniile de demarcație din zonă. Ca atare, nu cred că vom asista la o implicare a altor state, din punct de vedere militar. Discutăm, însă, despre Hamas, dar și despre o probabil mai mare implicare a Hezbollahului”, a concluzionat generalul Virgil Bălăceanu.

ADVERTISEMENT
Tags:
Întrebat „cât de mult e Ianis Hagi în urmă față de colegii lui?”,...
Întrebat „cât de mult e Ianis Hagi în urmă față de colegii lui?”, antrenorul lui Rangers nu s-a putut abține!
Alimentul secret al unui cardiolog. Ce consumă între mese pentru a-și proteja inima,...
Alimentul secret al unui cardiolog. Ce consumă între mese pentru a-și proteja inima, dar românii ignoră
EXCLUSIV Palida fericire după nenorocirea de la Ferma Dacilor. Geamănul lui Luca Ene...
EXCLUSIV Palida fericire după nenorocirea de la Ferma Dacilor. Geamănul lui Luca Ene și-a ținut promisiunea față de fratele și tatăl său dispăruți în teribilul incendiu: "E jucător de bază la Steaua!"
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Soarta Ucrainei, pecetluită. Biden, ajutor nesperat pentru Putin. Rolul României
Soarta Ucrainei, pecetluită. Biden, ajutor nesperat pentru Putin. Rolul României
Am început să plâng, îmi era frică!! Daiana de la Insula Iubirii, acuzații...
Am început să plâng, îmi era frică!! Daiana de la Insula Iubirii, acuzații dure la adresa lui Radu Vâlcan. Ce îi făcea la filmările din Thailanda
AVERTISMENT de RĂZBOI al RUSIEI! CONFRUNTAREA cu OCCIDENTUL, fără PRECEDENT! Se anunță CATASTROFA
AVERTISMENT de RĂZBOI al RUSIEI! CONFRUNTAREA cu OCCIDENTUL, fără PRECEDENT! Se anunță CATASTROFA
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani...
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Un clujean i-a rugat pe judecători să nu-l bage la închisoare, de frica...
Un clujean i-a rugat pe judecători să nu-l bage la închisoare, de frica soției: „Dezamăgirea ar trece mai uşor”
Traseul de autobuz care durează şi 6 ore. Are 43 de staţii, 22...
Traseul de autobuz care durează şi 6 ore. Are 43 de staţii, 22 de km, iar uneori e şi gol
Pescobar, parteneriat de senzaţie cu un celebru milionar român! Cât de frumoasă e...
Pescobar, parteneriat de senzaţie cu un celebru milionar român! Cât de frumoasă e tânăra care îi promovează pe cei doi
Povestea de film a lui Toma Gheorghe, cel mai bâtrân criminal în serie...
Povestea de film a lui Toma Gheorghe, cel mai bâtrân criminal în serie din România. A omorât 5 oameni, iar soția și fiica au fost printre victime: „Am ales ce-a fost mai rău”