News

Serbia a respins planul franco-german de normalizare a relațiilor cu Kosovo: „Propunerea este inacceptabilă. Nu există oferte politice”

Guvernul de la Belgrad a respins o propunere a Germaniei și Franței privind normalizarea relațiilor cu Kosovo, Serbia nefiind dispusă să recunoască independența provinciei.
06.11.2022 | 17:46
Serbia a respins planul francogerman de normalizare a relatiilor cu Kosovo Propunerea este inacceptabila Nu exista oferte politice
Ministrul de Externe al Serbiei, Ivica Dacic/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Planul elaborat în comun de Germania și Franța presupunea recunoașterea independenței de către Serbia a provinciei separatiste, însă Consiliul Securității Naționale de la Belgrad a decis în unanimitate că propunerea este „inacceptabilă”, transmite EFE, preluată de Agerpres.

Serbiei i se cere să aplice sancțiuni Rusiei

Nu ne oferă posibilitatea de a dialoga, deoarece baza de la care se porneşte este inacceptabilă pentru noi”, a declarat ministrul de Externe sârb Ivica Dacic.

ADVERTISEMENT

Ministrul susține că Serbiei i se cere să facă prea multe concesii, în schimbul unor promisiuni vagi legate de integrarea în Uniunea Europeană.

Nu pot să ne ceară: unu, adoptaţi sancţiuni împotriva Rusiei. Doi, permiteţi admiterea Kosovo în ONU şi în Consiliul Europei. Cine ar accepta aşa ceva? (…) Nu există oferte politice, ei cred că o pot rezolva financiar, dar nici în această privinţă nu sunt generoşi, cum nu sunt nici în ceea ce priveşte intrarea în Uniunea Europeană”, a comentat Dacic.

ADVERTISEMENT

Propunerea franco-germană era susținută de către  Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, care afirma că planul reprezintă „un progres şi un salt înainte” în procesul de normalizare a relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo, provincie separatistă care și-a declarat independenţa în 2008.

Borrell a precizat că normalizarea relațiilor dintre cele Serbia și Kosovo este foarte importantă în ce privește aspirațiile lor de a adera la Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Tensiuni în creștere în Kosovo

Detaliile propunerii avansate de Franța și Germania nu au fost făcute publice, însă informațiile publicate de presă indicau că ar presupune ca Serbia să se resemneze cu pierderea provinciei și să-i recunoastă independența, precum și să accepte intrarea Kosovo în Organizația Națiunilor Unite. La schimb, Serbia ar primi asistență financiară și promisiunea unui parcurs mai rapid de integrare în Uniunea Europeană.

Refuzul Belgradului survine într-un context politic tensionat în Kosovo, unde oficialii de origine sârbă au decis să părăsească instituțiile de stat în semn de protest față de faptul că poliția din Kosovo va amenda pe sârbii din provincie care circulă cu plăcuțe de înmatriculare sârbe. Mai mult, din martie 2023 amenzile vor fi însoțite de confiscarea mașinilor.

ADVERTISEMENT

În semn de protest, sârbii din nordul provinciei au decis să demisioneze din toate instituțiile de stat.

ADVERTISEMENT
Tags: