Sport

Premiu la final de an pentru Stadionul Steaua. Cine a oferit distincția primită de arena din Ghencea

Noul stadion Steaua a fost inaugurat, oficial, pe 7 iulie, iar la finalul anului arena din Ghencea a primit distincția „Arhitectura și investițiile publice”.
26.12.2021 | 18:51
Premiu la final de an pentru Stadionul Steaua Cine a oferit distinctia primita de arena din Ghencea
ADVERTISEMENT

Inaugurată, oficial, pe 7 iulie 2021, cu ocazia meciului amical dintre CSA Steaua și OFK Belgrad, noua arenă Steaua a organizat, în timpul scurs până acum, meciuri de fotbal și rugby, iar la finalul anului a fost recompensată.

Stadionului Steaua a primit distincția „Arhitectura și investițiile publice”

În cadrul Anualei de Arhitectură București 2021, ediția a XIX-a, proiectul Stadionului Steaua a primit distincția ‘Arhitectura și investițiile publice’, la secțiunea ‘Arhitectură construită / Arhitectură publică’.

ADVERTISEMENT

Ne bucurăm că munca unei întregi echipe este recunoscută și apreciată prin decernarea acestui premiu special și pe această cale îi felicităm pe toți cei implicați în cadrul acestui minunat proiect. Construim pentru viitor”, au anunțat cei de la Erbașu (una dintre cele trei companii care au ridicat arena), conform digisport.ro.

Primii care au călcat pe gazonul Stadionului Steaua au fost fotbaliștii Macedoniei de Nord

Înainte de inaugurare, însă, stadionul și-a îndeplinit misiunea pentru care a fost construit: acela de a găzdui, pentru antrenamente, echipele prezente la București pentru a participa la EURO 2020, amânat un an din cauza pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Prima echipă care a ajuns la București în vederea EURO 2020 a fost Macedonia de Nord, elevii lui Igor Angelovski fiind cei care au călcat, în premieră, pe gazonul noului stadion. Pe 8 iunie, macedonenii au efectuat o ședință de pregătire ușoară, de dezmorțire.

La antrenament și-a făcut apariția și ambasadorul Macedoniei de Nord la București, Gabriel Atanasov, care s-a întreținut minute bune cu persoane din delegație. Excelența Sa le-a ținut un discurs jucătorilor din reprezentativa macedoneană, iar la final a fost aplaudat de jucători și de staff-ul tehnic.

ADVERTISEMENT

Formația pregătită de Igor Angelovski a avut parte de o primire de gală, gazdele Stadionului Steaua punând pe tabelă un mesaj de bun venit.

Primele goluri pe Stadionul Steaua au fost marcate de Bogdan Chipirliu

Stadionul a fost inaugurat într-un meci între CSA Steaua și OFK Belgrad, iar atmosfera de pe noua arenă a fost una atmosferă senzațională. Meciul a început cu retragerea numărului ‘7’ de la Steaua, purtat pe vremuri de Marius Lăcătuș.

ADVERTISEMENT

Primul care a dat gol pe noul stadion a fost Bogdan Chipirliu, atacantul celor de la CSA, purtătorul tricoului cu numărul 77. El a punctat de două ori, la începutul reprizei a doua.

Ulterior, pe gazonul din Ghencea a jucat și naționala României, antrenată de Mirel Rădoi. „Tricolorii” s-au întors pe Stadionul Steaua după o pauză de 12 ani. Ultima dată jucaseră pe 9 septembrie 2009, cu Austria, în preliminariile CM din Africa de Sud. Atunci, Rădoi era pe teren în calitate de jucător.

FCSB nu a apucat, încă, să joace pe noul Stadion Steaua

În cele șase luni scurse de la inaugurare, Stadionul Steaua a fost subiectul unor discuții aprinse, în special din cauza faptului că CSA Steaua nu a permis FCSB să joace acolo meciurile de pe teren propriu. Proprietarul arenei este MApN, dar clubul sportiv o are în gestiune.

Gheorghe Mustață, liderul galeriei FCSB, a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK despre posibilitatea ca FCSB să dispute derby-ul cu Rapid în Ghencea. Până la urmă, partida s-a jucat pe Arena Națională, iar roș-albaștrii s-au impus cu 3-1.

Vom discuta, la nivel de conducere, să facă cerere, pentru că Liga 2 se întrerupe. Nu știm ce vor face. Eu știu că cererea e făcută, dar mai insistăm, să mai facem o cerere. Putem juca pe oricare stadion, atât timp cât banii aparțin tuturor cetățenilor din România.

Joacă cine vrea. Oricine își dorește și plătește joacă. Vom face încontinuu cereri. Dacă nu ne lasă, trebuie să ne argumenteze, să ne spună despre ce este vorba. Dacă ne lasă, vom juca acolo. Nu pot să-mi dau seama ce motive vor găsi. Motive poți găsi oricând.

Stadionul, dacă nu va fi folosit, va ajunge din nou o paragină. Nu văd de ce nu ne-ar lăsa, atât timp cât Liga 2 se va întrerupe. Săptămâna aceasta vom face o altă cerere”, declara Gheorghe Mustață pe 8 noiembrie, în exclusivitate pentru FANATIK.

Și antrenorul de la acea vreme al FCSB, Eduard Iordănescu, dorea ca echipa să joace în Ghencea. „Ziua întoarcerii în Ghencea se apropie. Simțim suporterii aproape și ar trebui să înțeleagă că așa cum ei așteaptă acea zi când să fim împreună în Ghencea.

Aștept și eu la fel de mult, chiar și mai mult decât ei. Să intrăm acolo, în baza unde am copilărit”, spunea Edi Iordănescu la Radio Sport Live.

ADVERTISEMENT
Tags: