News

Preoții, obligați la neutralitate politică. BOR: ”Opțiunea va fi exprimată doar prin votul secret”

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a întocmit un îndreptar pentru anul electoral 2024. Preoții vor trebui să-și păstreze neutralitatea
11.03.2024 | 23:10
Preotii obligati la neutralitate politica BOR Optiunea va fi exprimata doar prin votul secret
Preoții BOR, obligați la neutralitate politică Sursa foto: Ziua de Constanța
ADVERTISEMENT

Potrivit Îndreptarului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoților nu le este permis să-și exprime opțiunile politice nici în declarațiile publice, nici în activitatea practică, pe parcursul campaniei electorale.

Preoții, obligați la neutralitate politică

Slujitorii BOR au posibilitatea de a-și exprima opțiunile pentru alegerile europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale doar prin votul personal secret, arată îndreptarul conform basilica.ro.

ADVERTISEMENT

”În vederea respectării opțiunilor politice ale credincioșilor săi, preotul are obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât şi în activitatea practică, față de problemele cu caracter politic. Opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret”, spune Îndreptarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind anul electoral.

Preoții și diaconii vor putea candida la alegerile locale doar cu aprobarea scrisă a superiorilor, mai prevăd regulile BOR.

ADVERTISEMENT
  • ”lipsa unor candidați laici ortodocși, bine pregătiți, capabili să reprezinte eficient comunitățile din care provin și în a căror componență intră credincioși ortodocși
  • încălcarea neutralității politice sau susținerea publică pe plan local a unui partid politic de către deservenții altor culte sau organizații religioase
  • promovarea de către unele partide politice a unor oameni politici care au atacat în mod constant instituția Bisericii și valorile morale creștine ale societății sau candidarea respectivelor persoane ca independenți.”

Clericii care vor să candideze, în condițiile de mai sus, trebuie să obțină aprobarea episcopului în eparhia căruia își desfășoară activitatea și în caz că au obținut-o își vor suspenda activitatea de slujire bisericească pe perioada campaniei electorale și nu vor folosi lăcașurile de cult în campanie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, arhiereul, preotul, diaconul, monahul și monahia din Biserica Ortodoxă Română nu pot face parte dintr-un partid politic. Pot candida doar ca independenți, pentru un post de consilier local ori județean, în anumite condiții.

Preoții sau călugării care se vor implica în politica vreunui partid, și vor susține un candidat, își vor încălca legământul depus, și ”va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/viața monahală. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale”.

ADVERTISEMENT

În același document, BOR ”reamintește apelul său către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericești”.

ADVERTISEMENT