News

Presa austriacă, îngrijorată de tensiunile Viena – București. Jurnaliștii remarcă și furia cetățenilor români

Presa din Austria este îngrijorată că tensiunile dintre Viena și București se vor intensifica în următoarea perioadă. Jurnaliștii austrieci remarcă și furia cetățenilor români.
13.12.2022 | 21:13
Presa austriaca ingrijorata de tensiunile Viena  Bucuresti Jurnalistii remarca si furia cetatenilor romani
Presa austriacă, îngrijorată de tensiunile Viena - București. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În urmă cu cinci zile, la Bruxelles, Austria se opunea, prin veto, aderării României la Schengen. De atunci până în prezent, relațiile dintre cele două state s-au răcit dramatic.

Presa austriacă, îngrijorată de tensiunile Viena – București

Un cunoscut cotidian din Austria, Kronen Zeitung, publică un articol în care vorbește despre ”fiasco-ul” Schengen.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii vienezi remarcă faptul că relațiile diplomatice cu România par a fi mai mult decât ”fisurate”.

Publicația austriacă notează că ţara noastră şi-a rechemat ambasadorul din Austria, luni. Se mai scrie despre faptul că ministrul român de interne, Lucian Bode, i-a adresat o scrisoare deschisă omologului austriac Gerhard Karner, acuzându-l că nu şi-a respectat cuvântul dat în problema Schengen.

ADVERTISEMENT

Kronen Zeitung scoate în evidență și faptul că această blocadă a Guvernului Nehammer ar putea avea repercusiuni şi în faţa Curţii Europene de Justiţie (CEJ).

Cotidianul citat scrie despre demersul lui Eugen Tomac, cel care a cerut Comisiei Europene să dea Austria în judecată la instanţa supremă a UE

ADVERTISEMENT

”Die Presse”, cel mai mare cotidian din Austria, scrie, marți, despre cele mai recente evenimente diplomatice. Este semnalat faptul că ambasadoarea Austriei în București, Adelheid Folie, nu a participat la recepţia ambasadorilor din toate ţările UE oferită de preşedintele Klaus Johannis.

Presa a interpretat acest lucru drept un gest de sfidare al Austriei la adresa României, mai arată ”Die Presse”, citat de Știripesurse.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii remarcă și furia cetățenilor români

De la o zi la alta, cetățeni de rând, oameni de afaceri, un club de fotbal, dar și unele instituții, au lansat o adevărată campanie de boicot față de companiile cu capital austriac din România.

Aceste tensiuni nu au lipsit din analiza presei austriece. Aceiași jurnaliști de la Kronen Zeitung scriu despre un incident din Cluj-Napoca, acolo unde o sucursală a Raiffeisen Bank a fost vandalizată vineri şi s-a scris cu graffiti „Nazi Bank”.

Se mai notează despre o altă sucursală bancară unde a fost lăsat un bilet pe care scria ”Ieşiţi din România”.

Cotidianul mai subliniază faptul că Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară a anunţat că îşi va închide conturile la o bancă austriacă.

”Iar un sondaj recent reflectă şi el furia românilor faţă de politica Austriei.

Aproape 50% dintre respondenţi au citat factori externi ca factor decisiv pentru veto, iar 56% au fost clar de părere că ţara ar trebui să ia măsuri împotriva intereselor economice ale Austriei.

Acest lucru include şi boicotarea achiziţiilor de stat de la companiile austriece”, menţionează Kronen Zeitung.

ADVERTISEMENT
Tags: