Sport

Presa din Serbia și Ungaria, păreri contrare după suspendarea primită de România: „Kosovo, Basarabia, Transilvania”

Presa din Serbia și Ungaria reacții dure și diametral opuse după suspendarea României în urma incidentelor de la meciul cu Kosovo.
21.09.2023 | 15:50
Presa din Serbia si Ungaria pareri contrare dupa suspendarea primita de Romania Kosovo Basarabia Transilvania
Serbia și Ungaria, în antiteză după suspendarea României în urma incidentelor de la meciul cu Kosovo. Sursă foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Presa din Serbia și Ungaria a reacționat dur după ce România va juca fără fani la meciul cu Andorra. Unii condamnă decizia FIFA și UEFA, iar ceilalți o consideră mult prea blândă.

Presa din Serbia, scandalizată de pedeapsa UEFA dictată României: „Șoc! Decizie draconică”

Ziariștii sârbi au fost extrem de surprinși de faptul că România va juca un meci fără spectatori și a primit încă o amendă uriașă, și caracterizează decizia UEFA drept una „rușinoasă”.

ADVERTISEMENT

„Pedeapsă rușinoasă primită de România pentru bannerul ‘Kosovo e Serbia’. Este o lovitură cu adevărat mare primită de vecinii noștri”, a concluzionat publicația Kurir.

În urma acestei suspendări, România va fi susținută din tribune la meciul cu Andorra doar de copii sub 14 ani, însoțiți doar de un adult la un grup de 10 persoane, decizie care i-a scos din minți pe kosovari.

ADVERTISEMENT

Presa din Ungaria a explodat după ce România a primit doar o etapă de suspendare

Maghiarii și-au făcut clară poziția în acest caz dedicând chiar un editorial în cunoscuta publicație Nemzetisport.hu. Ziariștii de la Budapesta se folosesc de mesajul politic al ultrașilor români, care consideră că „Basarabia e România” și „Kosovo e Serbia” și consideră aceste simțiri ale românilor egale cu cele ale fanilor din Ungaria, care încă sunt nostalgici după Transilvania.

Jurnalistul Csinta Samu consideră că suspendarea pentru un meci și amenda de 52.000 de euro este o „bagatelă”, în condițiile în care România își continuă lupta pentru calificarea la Campionatul European în ciuda incidentelor.

ADVERTISEMENT

Astfel, consideră că acest preț este mult mai mic în comparație cu importanța participării la un turneu final după o pauză de opt ani. Ce a mai punctat în editorialul său: „Faptul că istoria popoarelor care trăiesc în regiunea Europei Centrale de Est, încărcată cu tot felul de nemulțumiri reale sau percepute, este capabilă să producă manifestări similare și astăzi, nu este decât surprinzător pentru cei care nu locuiesc aici. 

Ultrașii români au extins imediat sfera, rimând afirmația «Basarabia e România» la mesajul semnului de propagare a «inexistenței» Kosovo. Pe parcursul secolului care a trecut de la evenimentele din 1918, când Basarabia a devenit parte a României, diverse versiuni și interpretări ale celor întâmplate au concurat între ele.

ADVERTISEMENT

Ziariștii maghiari, mirați de gestul românilor: „Clarificarea în serie a abordării problemei Kosovo poate părea de neînțeles”

În viziunea ungurilor, astfel de gesturi nu ar trebui să existe pe stadioane și consideră inoportună contestarea granițelor actuale ale țărilor: „În discursul național românesc, răspunsul potrivit la întrebarea unificării sau anexării este unificarea, iar oricine se opune este un trădător. Zona care este aproximativ aceeași cu Republica Moldova de astăzi a fost adăugată Uniunii Sovietice după 1940.

În acest peisaj s-ar încadra și semnul care anunță apartenența Transilvaniei, dar, pe de o parte, nu merită să pierzi cuvinte pe dovezi și, pe de altă parte, de ce să discutăm oricum subiecte sensibile. 

Clarificarea în serie a abordării problemei Kosovo poate părea de neînțeles în acest context, dar dacă o privim din unghiul potrivit căruia nu există niciun motiv să punem la îndoială granițele Europei astăzi, nu mai este așa. (…)”.

„Ar fi o prostie să condamnăm susținătorii identității românești a Basarabiei sau a identității maghiare a Transilvaniei”

Ungurii sunt convinși că România a scăpat mult prea ușor, iar o eventuală depunctare sau pierdere a meciului la masa verde ar fi fost singura modalitate prin care „tricolorii” ar fi fost cu adevărat pedepsiți: „Ei bine, pedeapsa anunțată miercuri a interzis doar accesul spectatorilor adulți la meciul împotriva Andorrei, și a impus o amendă de 52.000 de euro.

O bagatelă, dacă ne gândim că ajungerea la Campionatul European este aproape o chestiune de viață pentru naționala României, care încă își păstrează șansele de a se califica trecând de la un noroc la altul, deoarece unii membri ai ultimei mari generații de jucători, văzând jocul lipsit de speranță, susțin direct sfârșitul sportului. Ceea ce, desigur, este ficțiune, dar indică în mod clar starea de spirit apocaliptică. (…)”.

Așa cum România și-a arătat susținerea față de Serbia, este normal ca etnicii maghiari să fraternizeze cu patria-mamă, Ungaria, mai conchide editorialistul: „Desigur, asta înseamnă că pentru mulți Kosovo va rămâne din punct de vedere emoțional o parte a Serbiei, așa cum ar fi o prostie să condamnăm susținătorii identității românești a Basarabiei sau a identității maghiare a Transilvaniei.

A ne certa cu gusturile și emoțiile oricum este inutil, mesajele lumii noastre zgomotoase, vor costa federațiile naționale bani pentru mult timp de acum încolo. Numai Cel Prea Înalt (n.r. Dumnezeu) poate să dețină informații semnificative despre ceea ce se întâmplă în inimi”.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte:...
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Admitere liceu 2024. Greşeala comisă de elevi cu medii de 8, care au...
Admitere liceu 2024. Greşeala comisă de elevi cu medii de 8, care au rămas pe dinafară
Soţia lui Marius Şumudică a avut o apariţie răvăşitoare la nunta lui Denis...
Soţia lui Marius Şumudică a avut o apariţie răvăşitoare la nunta lui Denis Drăguş! Cât de frumoasă este Liliana Şumudică
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREGĂTIRI de RĂZBOI în BALCANI! România A SEMNAT
PREGĂTIRI de RĂZBOI în BALCANI! România A SEMNAT
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Pericol de moarte pe litoralul românesc. Problema care trebuie evitată neapărat
Pericol de moarte pe litoralul românesc. Problema care trebuie evitată neapărat
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Suprinzător ce a urmat
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă...
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă în vara lui 2024. Turiști din întreaga lume vin aici și rămân surprinși