Sport

A venit decizia UEFA! Naţionala României şi fanii, pedepsiţi după incidentele de la meciul cu Kosovo. Update

UEFA a anunțat sancțiunea pe care a primit-o FRF pentru întâlnirea România - Andorra, după scandările politice de la partida cu Kosovo.
20.09.2023 | 16:51
A venit decizia UEFA Nationala Romaniei si fanii pedepsiti dupa incidentele de la meciul cu Kosovo Update
Exclusiv. Vine decizia UEFA! Azi se judecă incidentele de la România - Kosovo. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
20-09-2023
13:57

România - Andorra, deschis doar copiilor

FRF a anunțat că UEFA a sancționat incidentele de la partida cu Kosovo și a decis ca la meciul România – Andorra să nu permită decât accesul copiilor sub 14 ani.

”Comisia de Disciplină a judecat astăzi cazul deschis ca urmare a incidentelor de la meciul România – Kosovo 2-0, disputat pe 12 septembrie. UEFA a decis să amendeze Federația Română de Fotbal cu 52.000 de euro, iar următorul meci organizat pe teren propriu se va disputa în spatele ușilor închise.

Capetele de acuzare au fost:

  • Afișarea și scandarea de mesaje politice
  • Comportament rasist al suporterilor
  • Aprinderea de torțe
  • Aruncarea de obiecte pe teren
  • Blocarea zonelor de acces public

Astfel, în urma sancțiunii dictate de UEFA, partida România – Andorra, programată pe 15 octombrie, de la ora 21:45, se va desfășura fără spectatori.

Cu toate acestea, FRF a decis să permită accesul GRATUIT al copiilor sub 14 ani, organizați în grupuri, de la unități de învățământ preșcolar și școlar, școli de fotbal, grupe de juniori ale cluburilor de fotbal, doar cu câte un însoțitor la fiecare grup de 10 copii. Procedura completă de înscriere va fi anunțată în zilele viitoare.

Federația Română de Fotbal respinge comportamentul iresponsabil al grupului de spectatori de la peluza Sud care a dus la întreruperea meciului cu Kosovo și reiterează principiul după care este guvernat fotbalul în România, și anume neamestecul politicului în actul sportiv.

De asemenea, FRF condamnă cu fermitate mesajele provocatoare de natură politică, ideologică, religioasă sau insultătoare, acestea fiind categoric interzise pe stadioane. Totodată, așteptăm cu interes de la organele abilitate rezultatele cercetării legale în funcție de faptele comise de spectatorii care au determinat întreruperea meciului cu Kosovo”, se arată pe site-ul oficial al FRF.

România a învins Kosovo cu 2-0 în preliminariile Euro 2024. Confruntarea de pe Arena Naţională a fost umbrită de incidentele ultraşilor, care au afişat un banner ofensator la adresa oaspeţilor: “Kosovo e Serbia!”, care i-a determinat să părăsească terenul.

Vine decizia UEFA! Azi se judecă incidentele de la România – Kosovo

Confruntarea s-a reluat după 50 de minute de pauză, iar “tricolorii” au reuşit să se impună în final graţie golurilor marcate de Stanciu şi Mihăilă. Oaspeţii au transmis că vor ataca rezultatul la comisii, atât la UEFA, cât şi la TAS.

ADVERTISEMENT

Din informaţiile FANATIK, incidentele de la România – Kosovo se vor judeca miercuri de UEFA. Comisia de Disciplină a forului european a deschis o investigaţie pentru discriminare şi rasism la meciul de pe Arena Naţională.

Cea mai blândă sancţiune pe care o poate primi România este o amendă din partea UEFA şi disputarea unui meci de pe teren propriu cu tribunele parţial închise (o peluză sau ambele închise), dar poate fi şi mai rău.

ADVERTISEMENT

România, cu porţile închise în următorul meci?

Există şanse ca România să joace cu porţile închise următorul sau următoarele meciuri de pe teren propriu. Calendarul este avantajos pentru noi în acest caz, în condiţiile în care viitorul meci acasă este împotriva Andorrei, cel mai accesibil adversar.

În cazuri extreme, UEFA poate decide meciul la masa verde cu 3-0 pentru adversari, dar o astfel de pedeapsă este aproape imposibil de acordat pentru că meciul s-a reluat şi a ajuns la bun sfârşit.

ADVERTISEMENT

“Tricolorii” mai au de disputat două meciuri pe teren propriu în campania de calificare pentru Euro 2024: Andorra (15 octombrie) şi Elveţia (21 noiembrie). Alte două confruntări sunt programate în deplasare: Belarus şi Israel.

Ţara noastră este recidivistă în ceea ce priveşte incidentele din tribune. După meciul cu Belarus din martie 2023, România a fost sancţionată din cauza scandărilor xenofobe la adresa ultraşilor maghiari.

ADVERTISEMENT

Atunci, UEFA a aplicat o amendă de 15.000 de euro plus închiderea parţială a stadionului (2000 de locuri) la meciul cu Israel. Chiar şi cu această sancţiune, în tribune s-au strâns peste 49.000 de fani.

  • 30.000 de oameni au fost în tribune la România – Kosovo 2-0
  • 50 de minute a fost întrerupt meciul de pe Arena Naţională
ADVERTISEMENT