News

Președintele american, anchetat din cauza afacerilor fiului său. Viața și problemele lui Hunter Biden cu justiția

Problemele fiului său cu legea se răsfrâng asupra lui Joe Biden. Isprăvile care i-au adus tatălui său o procedură de destituire
15.09.2023 | 16:54
Presedintele american anchetat din cauza afacerilor fiului sau Viata si problemele lui Hunter Biden cu justitia
Problemele lui Hunter Biden (foto st) cu legea îl afectează pe tatăl său Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a luat marți decizia de a anunța lansarea unei anchete în vederea demiterii președintelui Joe Biden în legătură cu afacerile internaționale ale fiului său Hunter.

Președintele american, anchetat din cauza afacerilor fiului său

Hunter Biden a desfășurat o serie de afaceri bănoase în întreaga lume timp de mai mulți ani, unele dintre ele suprapunându-se cu perioada în care tatăl său a fost vicepreședinte al SUA în cadrul administrației Obama. Printre acestea se numără participarea la consiliul de administrație al unei companii energetice ucrainene, Burisma, și afaceri în domeniul investițiilor în China, care i-au adus venituri de milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

Afacerile internaționale ale lui Hunter Biden se află în centrul eforturilor depuse de republicanii din Camera Reprezentanților de a găsi dovezi care să justifice punerea sub acuzare a președintelui Biden în vederea destituirii.

Deși republicanii au demonstrat că Joe Biden, în perioada în care era vicepreședinte, a avut unele interacțiuni trecătoare cu asociații de afaceri ai fiului său, ei nu au prezentat încă nicio dovadă solidă că acesta ar fi întreprins acțiuni în beneficiul lui Hunter sau al asociaților săi sau că ar fi acționat în mod ilegal sau lipsit de etică.

ADVERTISEMENT

Ancheta asupra lui Hunter Biden a devenit un punct central al republicanilor din Camera Reprezentanților și al lui Trump, care a profitat de ea ca o contrapondere la propriile sale probleme juridice.

Departamentul de Justiție îl investighează pe Hunter Biden încă din 2018. În ciuda faptului că a cercetat o serie de chestiuni – inclusiv activitatea sa pentru Burisma, legăturile sale cu oligarhii și afacerile din China – ancheta s-a restrâns în cele din urmă la întrebările legate de impozitele lui Hunter Biden și de achiziționarea de arme.

ADVERTISEMENT

Aceste acuzații, deși serioase, au fost mult mai puțin explozive decât cele promovate de Donald Trump și de republicanii din Congres, care au fost supărați pe Departamentul de Justiție pentru că nu a reușit să găsească infracțiuni penale mai ample în sarcina fiului președintelui și a familiei acestuia.

Viața și problemele lui Hunter Biden cu legea

Viața fiului președintelui Biden a fost supusă unei examinări intense, pe fondul investigațiilor efectuate de republicanii din Camera Reprezentanților și al acuzațiilor de uz de armă formulate de procurorii federali.

ADVERTISEMENT

Tată a cinci copii și licențiat în drept la Yale, Hunter Biden, în vârstă de 53 de ani, a recunoscut o dependență de zeci de ani de alcool și cocaină, iar afacerile sale în străinătate au dus la întrebări cu privire la influența exercitată de Joe Biden, potrivit The New York Times.

Hunter Biden s-a născut pe 4 februarie 1970, fiind al doilea copil al lui Joseph R. Biden Jr. și al primei sale soții, Neilia Hunter Biden. Fratele mai mare al lui Hunter, Beau, s-a născut în 1969, iar sora sa, Naomi, s-a născut în 1971.

Doi ani mai târziu, o tragedie lovește familia Biden. Pe 18 decembrie 1972 Neilia Hunter Biden și Naomi Biden își pierd viața într-un accident de mașină în timp ce cumpărau un pom de Crăciun în apropierea casei lor din Wilmington, Delaware. Hunter și Beau Biden sunt grav răniți în accident, dar supraviețuiesc.

În 1992, Hunter Biden devine absolvent al Universității Georgetown, iar în 1996 absolvent al Facultății de Drept de la Yale.

În iulie 1993, Hunter Biden se căsătorește cu Kathleen Buhle. S-au cunoscut la 20 de ani, în timp ce amândoi făceau parte din Corpul voluntarilor iezuiți din Portland, Oregon.

Hunter Biden cade în patima alcoolului

Începutul anilor 2000 marchează perioada în care Hunter Biden spune că a început să bea foarte mult la cină, la petreceri și după muncă la Oldaker, Biden & Belair, o firmă de avocatură și lobby, unde era partener din 2001.

Renunță la activitatea de lobby în 2008, în timpul campaniei pentru prezidențiale. Pe 12 septembrie, echipa de campanie a senatorului Barack Obama anunță că Hunter Biden, fiul partenerului său de candidatură, a renunțat să mai lucreze ca lobbyist la Washington.

Documente oficiale au arătat că printre clienții lui Hunter Biden se numără o firmă de jocuri de noroc online, companii de biotehnologie și colegii care doreau să primească fonduri.

În 2013, Hunter Biden și alți doi americani se alătură unor parteneri chinezi pentru a înființa o companie de investiții cu sediul în Shanghai, cunoscută sub numele de BHR. Firma a ajutat la finanțarea unei companii miniere de cărbune din Australia, controlată de o firmă de stat chineză, și a acordat ajutor unei filiale a unui conglomerat chinez din domeniul apărării pentru a cumpăra un producător de piese auto din Michigan.

Hunter Biden este exclus dintre rezerviștii Marinei americane, în 2014, după ce a fost testat pozitiv pentru cocaină. El fusese numit sublocotenent la 7 mai 2013 și fusese repartizat la o unitate de rezervă pentru afaceri publice din Norfolk, Virginia.

În același an, Hunter Biden se alătură consiliului de administrație al Burisma, o companie energetică ucraineană care a fost investigată pentru corupție în timp ce Joe Biden, pe atunci vicepreședinte, supraveghea politica Casei Albe față de Ucraina. Hunter Biden a câștigat mai mult de 800.000 de dolari în 2013 și peste 1,2 milioane de dolari în 2014.

O nouă tragedie lovește familia Biden la 30 mai 2015. Beau Biden, fostul procuror general al statului Delaware, moare de cancer la creier la vârsta de 46 de ani. Moartea fratelui său îl face pe Hunter Biden să recidiveze în dependența de alcool.

Comemorarea unui an de la acest eveniment tragic îl cufundă pe Hunter Biden într-o spirală a depresiei care duce la consumul de cocaină de care devine dependent.

Divorț și un “copil din flori”

În 2017 se finalizează un divorț urât care pune capăt căsniciei de 24 de ani a lui Hunter Biden cu Kathleen Buhle, din care au rezultat trei copii. În același an, pe un site de bârfe despre celebrități, PageSix.com, apare informația conform căreia Hunter Biden și văduva lui Beau Biden, Hallie Biden, au o relație romantică.

Scandalurile “romantice” continuă și în august 2018, Lunden Roberts, care locuiește în Arkansas, îi dă naștere lui Navy Joan Roberts, o fiică a lui Hunter Biden. În memoriile sale, domnul Biden a scris că nu își amintește “deloc” de întâlnirea cu Roberts și că s-a angajat în “orgii” cu femei după divorț.

Pe 12 octombrie 2018, Hunter Biden cumpără un pistol de calibrul 38 la StarQuest Shooters & Survival Supply din Wilmington. El afirmă pe un formular al guvernului american că nu consumă droguri. Achiziția îi va aduce o punere sub acuzare penală.

În aprilie 2019 Hunter Biden lasă un laptop deteriorat cu un conținut “alarmant” și “jenant” la un atelier de reparații de calculatoare din Wilmington, potrivit proprietarului afacerii, John Paul Mac Isaac. Acesta spune că a copiat conținutul computerului și a anunțat FBI despre acest lucru.

O lună mai târziu, Hunter Biden se căsătorește cu Melissa Cohen în Los Angeles, la doar șase zile după ce s-a cunoscut. Între timp, testele ADN confirmă faptul că Hunter Biden este tatăl lui Navy Roberts, iar acesta este obligat să plătească lunar pensie alimentară pentru copil începând cu 2020.

Afacerile lui Hunter afectează campania tatălui său pentru președinție

Hunter Biden anunță în august 2019 că intenționează să se retragă din consiliul de administrație al BHR, în timp ce Joe Biden, aflat în campanie pentru președinție, se confruntă cu atacuri privind afacerile externe ale fiului său.

În ultimele săptămâni ale campaniei sale prezidențiale (22 octombrie 2020), Joe Biden afirmă în mod fals că “fiul meu nu a făcut bani” în China și că “singurul tip care a făcut bani din China este acest tip”, referindu-se la președintele Donald J. Trump.

Fiul președintelui american dezvăluie pe 9 decembrie 2020 faptul că este investigat de Departamentul de Justiție. Investigația, care a început la sfârșitul anului 2018, este condusă de procurorul federal din Delaware și ar avea ca obiect posibile încălcări penale ale legilor fiscale și de spălare a banilor.

După trei ani, pe 20 iunie 2023, Hunter Biden este de acord să pledeze vinovat pentru două capete de acuzare conform cărora nu și-a plătit la timp impozitele pentru 2017 și 2018 și acceptă condițiile care i-ar permite să evite urmărirea penală pentru o acuzație de infracțiune în care se susține că a afirmat în mod fals că nu consuma droguri atunci când a cumpărat pistolul în 2018. În aceeași lună, fiul președintelui pune capăt unei bătălii de ani de zile privind pensia alimentară pentru fiica sa Navy Roberts.

Tată și fiu, vizați de anchete

Înțelegerea din iunie, prin care hunter Biden pleda vinovat, pică o lună mai târziu, când o judecătoare federală din Delaware, Maryellen Noreika, pune în așteptare acordul de recunoaștere a vinovăției propus, care ar fi rezolvat acuzațiile legate de taxe și de posesie de arme care planau asupra lui Hunter Biden.

Pe 12 septembrie 2023, președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, deschide o anchetă de punere sub acuzare în vederea destituirii președintelui Biden.

El îl acuză pe președinte că a mințit în legătură cu faptul că știa despre afacerile lui Hunter Biden și spune că administrația Biden i-a acordat lui Hunter Biden un “tratament special” într-o anchetă fiscală penală.

Două zile mai târziu, pe 14 septembrie, Hunter Biden este pus sub acuzare de procurorii federali că a mințit cu privire la consumul de droguri în legătură cu achiziționarea unui pistol în 2018, o acțiune care l-ar putea trimite în judecată anul viitor, când președintele Biden candidează pentru realegere.

ADVERTISEMENT