News

Joe Biden, anchetat de republicanii din Congres. Ce alți președinți au mai fost amenințați cu destituirea

Republicanii din congresul american au deschis o anchetă oficială în vederea destituirii lui Joe Biden. Ce alți președinți au trecut prin această procedură
14.09.2023 | 16:23
Joe Biden anchetat de republicanii din Congres Ce alti presedinti au mai fost amenintati cu destituirea
Șeful Camrei Reprezentanților, Kevin McCarthy (foto st) a anunțat deschiderea anchetei care îl vizează pe Joe Biden Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a făcut anunțul privind demararea anchetei oficiale în vederea destituirii (impeachment n.r.), susținând că republicanii au descoperit o “cultură a corupției” în jurul președintelui Joe Biden.

Joe Biden, anchetat de republicanii din Congres

Ancheta se va concentra pe acuzațiile legate de afacerile fiului președintelui, Hunter Biden, și de faptul că președintele ar fi beneficiat de pe urma afacerilor fiului său.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, luni de investigații republicane nu au scos la iveală nicio dovadă concretă a unei conduite necorespunzătoare din partea lui Joe Biden, iar acuzațiile au fost respinse de democrați.

Casa Albă a calificat efortul drept “politică extremistă în cea mai urâtă formă”. “Republicanii din Camera Reprezentanților îl investighează pe președinte de 9 luni și nu au găsit nicio dovadă de abatere”, a declarat Ian Sams, un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de The Associated Press. “Înșiși republicanii au spus acest lucru.”

ADVERTISEMENT

Reacția lui Joe Biden

Președintele american a făcut miercuri primele sale declarații despre ancheta în vederea destituirii condusă de republicani. “Nu știu exact de ce, dar ei știau doar că vor să mă pună sub acuzare. Iar acum, din câte îmi dau seama, vor să mă pună sub acuzare pentru că vor să blocheze activitatea guvernului”, a declarat Biden la o un eveniment de campanie în McLean, Virginia, potrivit NBC News.

“Eu am o treabă de făcut. Toată lumea întreabă mereu despre destituire. Eu nu mă trezesc în fiecare zi concentrat pe impeachment. Am o treabă de făcut. Trebuie să mă ocup de problemele care îi afectează pe americani în fiecare zi”, a mai spus el.

ADVERTISEMENT

Ce este o anchetă de impeachment?

O investigație privind posibilele abateri comise de un oficial federal, cum ar fi președintele Statelor Unite, oficiali ai cabinetului sau judecători. Procedura, înscrisă în Constituție, reprezintă cel mai puternic control pe care Congresul îl are asupra puterii executive.

În timp ce Camera Reprezentanților deține puterea de a deschide o anchetă asupra unui oficial federal, doar Senatul are capacitatea de a condamna și de a destitui o persoană din funcție.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, niciun președinte nu a fost forțat să părăsească Casa Albă prin procedura de impeachment. Însă fostul președinte republican Richard Nixon a demisionat în 1974, în timp ce Camera se pregătea să supună la vot concluziile anchetei împotriva sa.

De la înființarea SUA, mulți președinți au avut parte de rezoluții oficiale de impeachment depuse împotriva lor în Camera Reprezentanților la un moment dat.

Alți președinți amenințați cu destituirea

Printre aceștia se numără Thomas Jefferson, Harry S. Truman și fiecare președinte din 1981 încoace, cu excepția lui Barack Obama, scrie The Washington Post.

Puține dintre aceste eforturi au fost luate în serios și chiar mai puține au devenit anchete complete de impeachment. Doar patru au dus la procese în vederea destituirii în Senat și niciun președinte nu a fost condamnat și înlăturat din funcție în cadrul unui proces de impeachment.

Thomas Jefferson

În 1809 reprezentantul Josiah Quincy din Massachusetts a inițiat o rezoluție privind o anchetă în vederea destituirii lui Thomas Jefferson. Acuzațiile au avut drept bază faptul că, în ultimele zile ale președinției lui Jefferson, un oficial federal i-a spus președintelui că vrea să se retragă pentru că era bătrân și bolnav.

Jefferson i-a cerut funcționarului să rămână în funcție până când va putea numi un înlocuitor. Quincy a susținut că era o risipă de bani publici să continue să plătească un funcționar care spunea că nu-și poate face treaba.  Acuzația a fost considerată ridicolă de colegii lui Quincy din Congres, iar acesta a pierdut la votul din plen cu 1 la 117.

John Tyler

Ancheta a fost demarată în 1842 de Camera Reprezentanților condusă de fostul președinte John Quincy Adams. Tyler, primul vicepreședinte care a succedat unui președinte decedat în timpul mandatului, și-a exercitat dreptul de veto la atât de multe acte ale Congresului încât propriul său partid, Whigs, l-a dat afară și l-a acuzat de abuz de putere.

Aceștia au mai spus că a obstrucționat justiția prin refuzul de a preda documentele pe care le doreau pentru anchetă. În urma investigației a fost emis un raport care susținea acuzațiile, dar nu a recomandat un vot de impeachment, spunând că națiunea era deja prea divizată și că o astfel de acțiune “s-ar dovedi inutilă”. Un vot a avut loc oricum anul următor iar inițiativa nu a trecut.

James Buchanan

Ancheta a fost deschisă de o comisie a Camerei din 1860 condusă de reprezentantul John Covode din Pennsylvania. Comisia a organizat audieri cu privire la acuzațiile potrivit cărora Buchanan și administrația sa au folosit mita, șantajul și alte mijloace corupte pentru a securiza existența sclaviei în noul stat Kansas.

Covode și comisia sa au știut întotdeauna că, indiferent de ceea ce au descoperit – foarte multe dovezi care să susțină acuzațiile – nu aveau voturile necesare în plenul Camerei pentru a-l destitui pe Buchanan, care refuzase deja să mai candideze pentru un al doilea mandat.

Cu toate acestea, susține istoricul Joshua Zeitz, imaginea descrisă de comisie “a stat la baza candidaturii câștigătoare a lui Abraham Lincoln la Casa Albă” mai târziu în acel an.

Andrew Johnson, episodul 1

În 1867 a fost lansată o anchetă formală de impeachment de către aripa radicală a Partidului Republican de după Războiul Civil care îl detesta pe Johnson, vicepreședintele democrat al lui Abraham Lincoln. Aceștia au încadrat tot felul de acțiuni ale lui Johnson în categoria constituțională vagă de “crime și delicte grave”.

O investigație de 11 luni a recomandat în cele din urmă destituirea lui Johnson. Comisia judiciară a Camerei a recomandat, de asemenea, destituirea, dar în decembrie 1867, votul plenului Camerei a eșuat.

Andrew Johnson, episodul 2

O nouă anchetă formală în vederea destituirii a fost lansată în 1868. La câteva luni după ce a învins prima anchetă, Johnson a încercat să îl concedieze pe secretarul de război al lui Lincoln, Edwin Stanton, care era un susținător puternic al Reconstrucției. Acest lucru a fost prea mult chiar și pentru republicanii moderați, care au deschis în curând o altă anchetă, susținând că Johnson a încălcat Legea privind menținerea în funcție.

Johnson a pierdut votul în plenul Camerei, iar în cadrul unui proces, majoritatea Senatului a votat cu 35-19 în favoarea condamnării. Cu toate acestea, fiind nevoie de o majoritate de două treimi pentru a condamna și a-l demite pe președinte din funcție, Johnson a scăpat de această soartă cu un singur vot, ca urmare a unor înțelegeri de culise și, probabil, a unei mite. Legea privind menținerea în funcție a fost abrogată ulterior.

Richard M. Nixon

Ancheta urmează celebrului scandal Watergate. După pătrunderea prin efracție în birourile Partidului Democrat din complexul Watergate în 1972, Nixon a fost acuzat de abuz de putere și de obstrucționarea justiției în eforturile sale de a acoperi legăturile cu spărgătorii. În plus față de ancheta Camerei, au existat investigații separate ale Senatului și ale unui consilier special al Departamentului de Justiție.

Comisia juridică a Camerei a adoptat trei articole de punere sub acuzare în vederea destituirii, care nu fuseseră încă votate în plenul Camerei când Nixon a demisionat la 8 august 1974. Ancheta s-a încheiat în mod oficial câteva zile mai târziu.

Bill Clinton

O anchetă oficială de impeachment a fost demarată în 1998, după o investigație de ani de zile efectuată de consilierul special Kenneth Starr.

Clinton a fost acuzat că a mințit sub jurământ și a obstrucționat justiția în eforturile sale de a ascunde o relație sexuală cu o stagiară de la Casa Albă.

Comisia juridică a Camerei a trimis patru articole de punere sub acuzare în vederea destituirii către plenul Camerei, care a adoptat ulterior două dintre ele.

Clinton a fost achitat într-un proces în Senat în 1999. Câteva luni mai târziu, un judecător federal l-a amendat pe Clinton pentru că nu a depus o mărturie sinceră cu privire la această afacere.

Donald Trump, episodul 1

O anchetă a fost lansată în 2019 de președinta de atunci a Camerei, democrata Nancy Pelosi. Trump a fost acuzat că a întârziat ajutorul acordat Ucrainei în timp ce făcea lobby pe lângă președintele acesteia pentru a afla informații murdare despre rivalul democrat al lui Trump și că a obstrucționat justiția prin refuzul de a preda documente conexe. Donald Trump a fost pus sub acuzare în vederea destituirii de către Cameră și achitat în cadrul unui proces în Senat în 2020.

Donald Trump, episodul 2

În 2021, legiuitorii Camerei Deputaților au ales să sară peste o anchetă și să depună un articol de destituire în plenul Camerei la 11 ianuarie 2021.

Trump a fost acuzat de “incitare la insurecție” după eforturile sale de a anula rezultatele alegerilor din 2020 și după atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.

Camera a votat pentru punerea sub acuzare a lui Trump în vederea destituirii la 13 ianuarie 2021. Liderul majorității republicane din Senat de atunci, Mitch McConnell, a folosit manevre procedurale pentru a amâna procesul din Senat până după ce Trump a părăsit funcția.

Trump a fost achitat în procesul din februarie din Senat – 57 de senatori au votat pentru condamnare, inclusiv șapte republicani, nefiind atinsă o majoritate de două treimi.

ADVERTISEMENT