News

Președintele bulgar: „Există riscul ca războiul din Ucraina să devină paneuropean sau chiar mondial”

Rumen Radev, președintele Bulgariei, considerat a fi un politician pro-rus, a afirmat că există „un risc real” ca războiul ruso-ucrainean să devină unul paneuropean sau chiar mondial.
01.05.2022 | 22:04
Presedintele bulgar Exista riscul ca razboiul din Ucraina sa devina paneuropean sau chiar mondial
Președintele Bulgariei, Rumen Radev/ Sursă foto: EPA-Vasil Donev
ADVERTISEMENT

În mesajul său de 1 mai, președintele bulgar Rumen Radev a afirmat că războiul din Ucraina poate escalada până la proporțiile unui conflict care să cuprindă întreaga Europă, informează DPA, citată de Agerpres.

„O datorie patriotică”

Riscul ca acest război să escaladeze într-unul paneuropean şi chiar mondial este real”, a spus președintele Radev, adăugând că are temeri că „ţara noastră, căminele noastre, copiii noştri şi natura vor cădea victime ale acestei escaladări”.

ADVERTISEMENT

Declarațiile survin într-un context politic intern în care principalii decidenți de la Sofia au opinii diferite în ce privește poziționarea Bulgariei față de războiul ruso-ucrainean.

Președintele Rumen Radev, considerat ca un politician pro-rus, susține că este „o datorie patriotică” să nu permită implicarea Bulgariei în războiul din Ucraina. În schimb, primul-ministru Kiril Petkov vrea ca Bulgaria să furnizeze arme ucrainenilor.

ADVERTISEMENT

Acest diferent amenință stabilitea coaliției de guvernământ de la Sofia, în care coexistă partidul centrist al lui Petkov cu socialiștii, din rândul cărora provine Radev.

Partidul Socialist a amenințat că va ieși din guvern, dacă Bulgaria va decide să livreze Kievului arme și muniții.

ADVERTISEMENT

Decizia pe marginea acestei chestiuni urmează să fie luată miercuri de către Parlamentul bulgar.

Bulgaria nu mai primește gaze din Rusia

Rusia a avertizat Bulgaria încă din 17 martie să nu acorde sprijin militar Ucrainei, dacă bulgarii vor ca relațiile bilaterale între Sofia și Moscova să rămână ca până acum. „Aş vrea să îi avertizez pe oficialii bulgari că furnizarea de armament şi muniţie, inclusiv de origine sovietică, naţionaliştilor ucraineni este improbabil să aducă optimism în dialogul bilateral, care oricum este deja deteriorat în acest moment”, a declarat ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova.

Ca element suplimentar de presiune, Rusia a anunțat luna trecută că nu va mai furniza gaze naturale Bulgariei din cauza atitudinii „neprietenoase” a oficialilor bulgari. Decizia a fost comunicată pe 27 aprilie, Gazprom invocând refuzul guvernului de la Sofia de a plăti gazul în ruble.

ADVERTISEMENT

Problema este una majoră pentru Bulgaria care este puternic dependentă de gazele importate din Rusia. Se estimează că în luna iunie va fi finalizat interconectorul de gaze dintre Bulgaria și Grecia, pe ruta Komotini – Stara Zagora, care ar putea compensa lipsa livrărilor rusești.

ADVERTISEMENT