News

Președintele Consiliului Concurenței, despre scandalul băncilor amendate: Se investighează dacă a existat un acord între instituții

Consiliul Concurenței intervine în scandalul băncilor amendate și vrea să afle dacă a existat un acord între instituțiile vizate.
22.05.2023 | 12:47
Presedintele Consiliului Concurentei despre scandalul bancilor amendate Se investigheaza daca a existat un acord intre institutii
Președintele Consiliului Concurenței, despre scandalul băncilor amendate. Sursa foto; Facebook Consiliul Concurenței
ADVERTISEMENT

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a vorbit, luni, despre scandalul băncilor amendate săptămâna trecută de ANPC. Potrivit acestuia, instituția pe care o conduce nu va judeca dacă este bine calculată dobânda, ci se va axa pe găsirea posibilelor dovezi care ar putea demonstra că între bănci a existat un acord.

Consiliul Concurenței vrea să afle dacă a existat un acord între bănci

„Nu o să judecăm dacă e bine calculată dobânda sau nu, la asta se uită ANPC. Ceea ce este relevant pentru noi este dacă, undeva, băncile au stabilit în comun că toate au o anumită abordare, care într-adevăr este și ilegală. Dacă toate băncile fac ceva ce le spune legea, atunci nu avem ce face, pentru că nu e o încălcare a legii. Dacă cumva ele, de comun acord, au o anumită abordare comună, reprezintă un element relevant pentru noi.”, a transmis Bogdan Chirițoiu.

ADVERTISEMENT

Întrebat de jurnaliști care este stadiul investigației referitoare la ROBOR, președintele Bogdan Chirițoiu a transmis că datele încă sunt procesate, urmând ca spre finalul anului să se finalizeze verificările.

„Încă procesăm datele , pentru a găsi indicii sau dovezi de comunicare între bănci. Termenul cel mai optimist este la sfârșitul acestui an. (…) Dacă una dintre bănci își recunoaște vina, lucrurile merg mai repede. Dar, în mod normal, ne așteptăm ca la sfârșitul acestui an să avem rezultate interne”, a adăugat președintele Consiliului Concurenței.

ADVERTISEMENT

11 bănci din România au fost amendate de ANPC

Amintim că în urmă cu o săptămână, ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) a anunțat că au fost făcute controale la 11 bănci din România. În urma acestora, au fost descoperite nereguli privind calculul ratelor.

„Până în acest moment, au fost verificate 11 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care #ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă”, a transmis, săptămâna trecută, ANPC.

ADVERTISEMENT

Băncile vizate au fost amendate cu suma totală de 550.000 de lei, iar comisarii ANPC le-au transmis recomandări privind emiterea unor noi grafice de rambursare pentru persoanele fizice cu credite în curs, dar și pentru creditele viitoare.

Pe de altă parte, cele 11 bănci amendate s-au revoltat, motiv pentru care Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) şi Asociaţia Româna a Băncilor (ARB) au transmis un comunicat de presă în care se precizează faptul că legislația nu a fost încălcată și că practica băncilor este utilizată, de ani de zile, în toată lumea.

ADVERTISEMENT

Readucem în atenția cititorilor numele celor 11 bănci amendate de ANPC: BCR, Patria Bank, BRD Groupe Societe Generale, Unicredit Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Alpha Bank, ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank.

ADVERTISEMENT
Tags: