News

Băncile din România s-au revoltat după ce au fost amendate: „ANPC contestă o metodă legală folosită în întreaga lume”

Revoltă a băncilor din România după ce au fost amendate de ANPC pentru practici ilegale privind modul de calcul al ratelor.
18.05.2023 | 16:17
Bancile din Romania sau revoltat dupa ce au fost amendate ANPC contesta o metoda legala folosita in intreaga lume
Băncile din România s-au revoltat după ce au fost amendate Colaj Fanatik/ Sursa foto: Cpbr.ro
ADVERTISEMENT

În urma verificărilor desfășurate, marți, de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) la 11 bănci din România, care ulterior au fost amendate pentru practici ilegale, insituțiile bancare s-au revoltat.

Revoltă a băncilor din România: „Folosim o metodă legală în întreaga lume”

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) şi Asociaţia Româna a Băncilor (ARB) au transmis un punct de vedere, după ce 11 bănci au fost amendate cu suma totală de 550.000 de lei, în urma neregulilor găsite de ANPC la modul de calcul al ratelor.

ADVERTISEMENT

Astfel, joi, prin intermediul unui comunicat de presă, comunitatea bancară a transmis că legislația națională a fost respectată și că este vorba de o practică legală folosită, de ani de zile, în lumea întreagă.

„Băncile din România respectă legislaţia naţională privind modalitatea de calcul a ratelor în conformitate cu OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori şi/sau OUG 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile. În fapt vorbim de o formulă de calcul practicată la nivel mondial, astfel că ANPC contestă o metodă legală de calcul a rambursării creditului folosită în întreaga lume. Ne exprimăm regretul pentru interpretările apărute în spaţiul public ca urmare a acestor declaraţii, cu atât mai mult cu cât modul în care se rambursează un credit este prevăzut de lege în OUG 50/2010 şi/sau OUG 52/2016, practica fiind similară cu cea din toate ţările europene şi care a rămas neschimbată de-a lungul anilor.”, se arată în comunicatul transmis de Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) şi Asociaţia Româna a Băncilor (ARB).

ADVERTISEMENT

Clienții sunt informați cu privire la opțiunile puse la dispoziție de bănci

De asemenea, reprezentanții băncilor spun că din 2010, potrivit legii, clienții pot alege dacă rambursarea creditelor este făcută prin rate egale sau rate descrescătoare, fiind informați cu privire la acest aspect înainte de semnarea contractelor, opțiunea fiind regăsită „transparent în documentele contractuale”.

Instituțiile bancare mai precizează că metoda de plată cu rate egale este aleasă de clienții care vor să obțină un împrumut mai mare, iar dacă oamenii ar fi obligați să folosească plata în rate egale a principalului şi a dobânzii creditului, s-ar diminua considerabil posibilitatea de lua un credit pentru locuinţă. Mai exact, mulți clienți nu ar putea accesa un credit ipotecar, decât dacă ar oferi avansuri mai mari.

ADVERTISEMENT

„Plata unei dobânzi mai mari la începutul perioadei de creditare reflectă un principiu economic şi juridic consacrat, şi anume acela că dobânda se calculează la valoarea soldului creditului, acesta fiind, în mod evident, mai mare la începutul perioadei”, au adăugat CPBR și ARB.

Reprezentanții băncilor mai spun că interpretările privind acest subiect pot atât afecta imaginea sistemului, dar și relațiile dintre băncile din România și clienți, ducând la prejudicii asupra întregului sistem bancar.

ADVERTISEMENT

Băncile vizate de verficările efectuate de ANPC și amendate cu suma totală de 550.000 de lei sunt: BCR, Patria Bank, BRD Groupe Societe Generale, Unicredit Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Alpha Bank, ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank.

 

ADVERTISEMENT
Tags: