News

Volodimir Zelenski s-a adresat Parlamentului României: „Ucraina nu este ultima țintă a Rusiei. De la Odessa mai este un pas până în Moldova”. Foto

Volodimir Zelenski a cerut sprijinul României pentru integrarea în UE a Ucrainei și a spus că este dispus la un dialog cu Bucureștiul pe tema drepturilor minorității române din țara sa.
04.04.2022 | 16:58
Volodimir Zelenski sa adresat Parlamentului Romaniei Ucraina nu este ultima tinta a Rusiei De la Odessa mai este un  pas pana in Moldova Foto
Președintele Volodimir Zelenski se adresează parlamentarilor români/ Colaj Foto Fanatik
ADVERTISEMENT
04-04-2022
16:33

Nicolae Ciucă: „Sunt convins că veți avea grijă de românii din Ucraina”

Premierul Nicolae Ciucă a luat cuvântul după mesajul președintelui Volodimir Zelenski, prezentând acțiunile guvernului de la București în sprijinul refugiaților ucraineni.

Este important să înțelegem că în societățile cu valori democratice găsești mereu prieteni de nădejde. Vom face tot ce ne stă în  putință pentru ca ucrainenii ajunți în România să aibă o viață normală și un trai decent (…) Cei peste 30.000 de copii din Ucraina pot merge la școli. Vom continua să-i ajutăm atât pe ucrainenii rămași să-și apere țara și pe cei dislocați intern.

Vă mulțumesc că ați pomenit românii din Ucraina și sunt convins că și dv veți avea grijă de ei, cum și noi  avem grijă de ucrainenii ajunși în România”, a spus primul-ministrul.

De asemenea, Ciucă a spus că România va susține demersurile în vederea tragerii la răspundere a celor care s-au făcut vinovați de comiterea de crime de război în acest conflict.

Sunteți liderul unei națiuni care luptă pentru libertate. Atrocitățile de la Bucea ne-au cutremurat pe toți. Toate aceste acțiuni criminale trebuie sancționate de instanțele internaționale”, a afirmat Ciucă.

 

 

04-04-2022
16:18

Zelenski: „Rusia dorește de-ucrainizarea Ucrainei”

Volodimir Zelenski și-a început discursul cu o prezentare a atrocităților comise de armata rusă la Bucea  și a amintit un articol apărut pe site-ul unei agenții de presă ruse, RIA Novosti, în care sunt descrise măsurile care ar trebui luate în Ucraina după înfrângerea ei, măsuri care ar reprezenta deznaționalizarea ucrainenilor.

Zelenski a afirmat că femei şi fete din Bucea au fost violate, că locuitorii au fost torturați şi că există indicii că numărul victimelor e şi mai mare decât se credea inițial.

Pe site-ul RIA Novosti a fost publicat un articol care justifica uciderea ucrainenilor, una dintre dovezile din viitorul proces. Ei doresc de-ucrainizarea Ucrainei și ca denumirea statului nostru trebuie ștearsă (…) Dacă poporul nostru nu s-ar fi apărat, ce au făcut la Bucea, ar fi făcut pe tot teritoriul Ucrainei”, a spus Zelenski.

El a invocat Revoluția română din 1989 afirmând că acum Rusia este condusă de oameni inadecvați realităților, precum era Nicolae Ceaușescu. „Poporul român s-a ridicat şi s-a apărat doborând un regim care era inadecvat, pentru că era singura cale”, a afirmat președintele Ucrainei.

În Rusia sunt oameni inadecvați care au pierdut orice legătură cu realitatea și sunt dispuși să sacrifice milioane de vieți. Rusia nu ascunde apelul la genocid pentru că sunt convinși că liderii europeni nu vor reuși să o oprească. Împreună trebuie să oprim acești oameni inadecvați care cred că li se permite orice”, a continuat Zelenski.

Președintele ucrainean a atras atenția și asupra  pericolului în care se află Republica Moldova: „Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești. Vor să ajungă la Odessa, iar de acolo e un pas până în Moldova, despre care propagandiștii ruși spun de mulți ani că este o țintă pentru Rusia.

Sursă foto: Inquam Photos – Octav Ganea

Zelenski a cerut parlamentarilor români să blocheze orice resursă economică ce ar putea ajuta Rusia, precum închiderea porturilor pentru navele rusești și stoparea tranzitului mărfurilor către Rusia.

Sunt convins că România va susține tot ce este necesar pentru a impune dreptatea, că firmele românești vor contribui la refacerea Ucrainei după război.  Puterea noastră internă este mare, dar avem nevoie de susținere pentru a reface viața în Ucraina”, a spus Volodimir Zelenski.

În ședința plenului au fost prezentat imagini cu masacrul de la Bucea/ Foto: Inquam Photos – Octav Ganea

Totodată, Zelenski a dat asigurări că va începe cu România un dialog privind situația minorității române din Ucraina.

Mulțumesc pentru sprijinul acordat refugiaților, iar experiența asta este o bază pentru o apropiere și mai mare între țările noastre. Vreau să încep un dialog cu România privind protecția minorității românești din Ucraina pentru că viitorul nostru este împreună, pentru o familie europeană. Sunt convins că vă voi adresa mulțumiri și pentru sprijinul în vederea integrării Ucrainei în UE. Slavă României, slavă Ucrainei!”, a conchis Zelenski.

 

04-04-2022
16:15

Defecțiune tehnică la începutul mesajului lui Zelenski

Discursul lui Volodimir Zelenski a fost întrerupt după numai câteva zeci de secunde din cauza unei defecțiuni tehnice întrucât translatorul nu auzea cuvintele președintelui Ucrainei. 

04-04-2022
16:12

Marcel Ciolacu: „Autorii masacrelor trebuie să ajungă în fața justiției”

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a spus că România va sprijini anchetarea criminalilor de război.

Din 24 februarie ne confruntăm cu cea mai mare criză de securitate din 1945 încoace prin invazia nejustificată, ilegală și neprovocată a Rusiei în Ucrainei. Respingem comportamentul iresponsabil al Rusiei și cerem încetarea imediată a acțiunii militare împotriva Ucrainei. Ultimele zile ne-au arătat imaginile oribile din Bucea, care ne-au revoltat pe toți. Autorii acestor masacre trebuie să ajungă în fața justiției. Sprijinim o anchetă a Curții Penale Internaționale”, a spus Ciolacu.

Președintele Camerei a exprimat sprijinul său atât pentru integrarea europeană a Ucrainei, cât și pentru cea a Moldovei.

Românii din Ucraina luptă în aceste zile pentru libertatea ţării în care trăiesc şi în care îşi cresc copiii şi cred că tocmai acest lucru reprezintă cea mai profundă legătură între ţările noastre. Victoria Ucrainei este una necesară atât pentru viitorul european al ţării dvs, cât şi pentru parcursul european al Republicii Moldova. Trăiască România, slava Ukraini!”, a încheiat Marcel Ciolacu.

04-04-2022
16:06

Cîțu: „Masacrul de la Bucea nu trebuie să rămână nepedepsit”

Domnule preşedinte Zelenski sunteţi un erou nu doar în Ucraina. Curajul dumneavoastră ne inspiră pe toţi, ne motivează să fim mai uniţi pentru că doar împreună putem reuşi ce ne-am propus şi putem învinge. E inadmisibil ce se întâmplă acum în Ucraina. Vladimir Putin este un criminal”, a spus Florin Cîțu, în scurta sa alocuțiune.

Președintele Senatului s-a pronunțat pentru acțiuni mai dure ale Uniunii Europene de contracarare a agresiunii ruse.

Noi nu trebuie să rămâne pasivi. Pentru a stopa demersurile Rusiei, toată Europa trebuie să facă mai mult, fiindcă în Ucraina sunt asasinaţi copii, civili, bătrâni şi oameni nevinovaţi. Războiul acesta nu are justificare şi avem datoria să îl oprim prin toare mijloacele. Asta înseamnă că Rusia trebuie izolată complet din punct de vedere economic”, a mai spus Cîțu.

04-04-2022
16:04

Ședința plenului reunit a început

Ședința plenului a fost deschisă de către președintele Senatului, Florin Cîțu. Primul care a luat cuvântul este Miroslav Petrețki, reprezentantul comunității ucrainene:

„Urmare a agresiunii ilegale a Rusiei, vă rog să fiți de acord să pătrăm un moment de reculegere în memoria victimelor.”

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au anunțat oficial că discursul președintelui ucrainean va avea loc luni, într-o ședință care va începe la ora 19.00. Anunțul a fost făcut în baza unei informări a ambasadei Ucrainei privind disponibilitatea președintelui Zelenski.

Volodimir Zelenski va vorbi 15-20 de minute

După ședința BP-urilor reunite, președintele Senatului, Florin Cîțu, a anunțat programul ședinței de plen, în care intervenția lui Volodimir Zelenski va fi precedată de discursurile președinților Camerelor.

ADVERTISEMENT

Voi vorbi eu primul, apoi Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. Domnul premier este invitat. Încă nu avem o confirmare dacă vine. Are şi domnia sa o intervenţie scurtă şi apoi s-ar putea, în funcţie de timp, să fie schimbată ordinea intervenţiilor. Fiecare are 3 minute, şi apoi domnul Zelenski are 15-20 minute”, a declarat Florin Cîțu.

La eveniment a fost invitat și premierul Nicoale Ciucă, Guvernul confirmând apoi prezența acestuia. În consecință, și șeful Executivului va avea o intervenție înainte de discursul lui Zelenski.

ADVERTISEMENT

Mesajul președintelui va fi transmis prin videoconferință, organizatorii asigurând traducerea simultană a discursului.

Oficialii români au condamnat masacrul de la Bucea

Discursul președintele Ucrainei vine la o zi după ce au apărut informații legată de masacrul comis de trupele rusești în Bucea, unde sute de civili ar fi fost uciși cu sânge rece. Masacrul a fost condamnat de către comunitatea internațională, inclusiv de oficiali români.

ADVERTISEMENT

Crimele îngrozitoare comise în Ucraina de soldaţii ruşi trebuie judecate şi pedepsite de justiţia internaţională. Copiii, femeile, civilii abuzaţi şi ucişi cu sânge rece aşteaptă să li se facă dreptate”, a scris premierul Ciucă pe Twitter.

Bogdan Aurescu, ministrul de externe al României, a ținut o conferință de presă în care a vorbit despre masacrul comis de armata rusă în localitatea Bucea. El a condamnat în mod oficial acest masacru.

ADVERTISEMENT

Am condamnat încă odată, ferm crimele comise la Bucea și în alte localități din Ucraina. Este clar că, fără niciun fel de îndoială, că răspunderea aparține Rusiei pentru aceste crime. Ele au fost comise într-o zonă a Ucrainei în momentul în care aceasta era ocupată de către forțele armate ruse”, a declarat Aurescu.

Ministrul a mai adăugat că magistrații Curții Penale Internaționale trebuie să acționeze imediat în cazul violențelor armatei ruse și a cerut trimiterea unor procurori specializați care să investigheze aceste acte.

De asemenea, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a afirmat că masacrul comis la Bucea demonstrează faptul că președintelui Rusiei, Vladimir Putin, poate fi considerat un criminal de război.

Liderul social-democraților a ținut să își arate sprijinul pentru Ucraina și președintele acesteia, argumentând că „vorbim de un preşedinte al unui stat suveran, atacat de către Rusia, în acest moment, unde este un genocid, şi din acest moment, eu nu mai am nicio reţinere să spun că Putin este un criminal de război”.

Crime de război în Ucraina

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat că au fost descoperite cadavrele a 410 civili în teritorii recent eliberate de către armata ucraineană în regiunea Kiev. Dintre acestea, 300 de corpuri au fost înhumate într-o groapă comună la Bucea.

Alte cadavre au fost lăsate pe străzi, iar multe dintre victime au mâinile legate la spate, fapt care arată că este vorba de execuții deliberate la care au recurs soldații ruși din zonă.

ADVERTISEMENT