News

Președinții și pălăriile lor. Iohannis, alt stil decât Trump. Cum s-a afișat Nicolae Ceaușescu în America? Foto

04.12.2020 | 17:07
Presedintii si palariile lor Iohannis alt stil decat Trump Cum sa afisat Nicolae Ceausescu in America Foto
Președinții și pălăriile lor. Iohannis, alt stil decât Trump. Cum s-a afișat Ceaușescu în America? Foto: colaj hepta/facebook
ADVERTISEMENT

Ce au în comun Trump, Putin, Iohannis, Iliescu sau chiar Nicolae Ceaușescu? Poate că sunt destule similitudini (sau poate nu), dar un lucru e cert: toți s-au prezentat la un moment în fața mulțimii cu pălării mai mult sau puțin inspirate. FANATIK îți arată imagini inedite cu președinți importanți în ipostaze bizare, dar și cum s-a afișat ”tovarășul” Ceaușescu la una din vizitele din SUA.

Klaus Iohannis a avut o apariție delicioasă miercuri, la deschiderea tronsonului de autostradă A 7 – varianta ocolitoare Bacău. Nu este clar dacă a mai fost cineva atent la discursul lui (în afară de Marcel Ciolacu), dar a devenit repede ținta ironiilor pe Facebook după ce a apărut cu o pălărie neagră. ”Zici că-i Al Capone înaintea unui jaf la o bancă,” a scris un tânăr.

ADVERTISEMENT

De unde atâtea pălării pe capul președinților? Poate e doar o simplă și inocentă pasiune, sau poate vor să ne amuze uneori când e vremea prea mohorâtă. Răspunul rămâne un mister, dar moda (dacă-i putem spune așa) există în toate colțurile lumii. Donald Trump a fost ridiculizat acum câțiva ani când a apărut cu o pălărie de cowboy. De altfel, toți liderii americani au purtat la un moment dat acest accesoriu simbolic în Statele Unite.

Iohannis, Trump, Ceaușescu: președinți cu pălării. Băsescu e hazliu, iar americanii vor să fie cowboy

Foto: colaj dallasnews, facebook

Termenul de cowboy simbolizează un bărbat puternic, serios și neînfricat. Un cowboy nu mai este doar un crescător de vite (”văcar” pe la noi). Toate filmele lui Sergio Leone sau prestațiile lui John Wayne, Clint Eastwood și Paul Newman în westernuri au făcut din acest termen un cuvânt de laudă pentru orice bărbat. Bun, și atunci ce cauta miliardarul de oraș, Donald Trump, cu o pălărie de cowboy? Ei bine, trebuie menționat că nu este pe gustul lui. A purtat acest accesoriu în fața camerelor o singură dată.

ADVERTISEMENT

S-a păstrat astfel tradiția din Statele Unite. Toți președinții din ultimii 40 de ani au fost surprinși în ipostaze similare. Bill Clinton nu era mare fan (avea alte plăceri), în schimb George W. Bush era pasionat de astfel de pălării. El a cumpărat și o fermă imensă în 1999.

Bill Clinton, Donald Trump, George W. Bush

Până și Barack Obama s-a conformat în timpul unei vizite în Dallas din 2016. Din păcate pentru fostul președinte american, pălăria era un pic prea mică. Acesta a încercat pe tot posibilul să iasă cât mai bine din momentul complicat.

ADVERTISEMENT
Foto: dallasnews

Cu sau fără pălărie, Putin a vrut să arate mereu ca un „macho man”.

Foto: reuters, facebook

Despre Vladimir Putin se pot spune multe. Numeroase sunt momentele când a vrut să arate că este un bărbat alfa. S-a afișat în ipostaze cât mai interesante încercând să demonstreze că este un „macho man”. A jucat hochei, a călărit, a mers pe o motocicletă harley, a zburat cu parapanta și lista poate continua. Într-o aventură la pescuit a fost surprins cu o pălărie de camuflaj.

Foto: Facebook

Președinți cu pălării: Iohannis, Trump și Putin.  Cum s-a afișat Nicolae Ceaușescu în America?

Fostul lider comunist era des văzut cu o căciulă de astrahan, dar din repertoriul lui nu lipseau pălăriile negre.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ceauşescu a vizitat de patru ori Statele Unite ale Americii şi a avut discuţii oficiale cu trei preşedinţi americani, Richard Nixon, Gerald Ford şi Jimmy Carter. Două dintre vizite au avut loc în timpul mandatului lui Nixon, în 1970 şi 1973.

Prima călătorie a fost cu ocazia sesiunii jubiliare consacrată împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea ONU. Pe lângă întâlnirile oficiale, fostul președinte şi soţia acestuia au vizitat fabrica de maşini Ford, dar şi parcul de distracţii Disneyland.

Foto: Facebook

A descoperit în America un mod de viaţă diferit de tot ce știa. Însă, nu toate lucrurile găsite în SUA au fost pe gustul său.

„Ceea ce am mai remarcat este şi simplitatea lor în ceea ce priveşte mâncarea. Mănâncă şi puţin, şi prost gătit. În general, se servesc două feluri de mâncare; e departe de cum se face la noi. Se dă la început ceva, peşte, de regulă, şi o friptură. Dacă noi am da salata pe care mi-au dat-o la Casa Albă, s-ar face scandal.

La dineul care s-a oferit în onoarea şefilor de state şi guverne ni s-a dat o budincă din mălai. Vinul ni s-a servit în nişte pahare simple şi câte o jumătate de pahar de vin alb şi o jumătate de pahar de vin roşu. L-ai băut, să fii sănătos, nu ţi se mai dă. Aşa că, din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte bune. În general se bea puţin. În orice caz, la prânz nu se bea”, le-ar fi spus colegilor din conducerea Partidului Comunist, potrivit Adevărul.

Ceaușescu merge din nou în SUA în 1973. Tovarășul se face cowboy

A doua călătorie în SUA a fost organizată în perioada 4-7 decembrie 1973. Administraţia Nixon a fost la înălțime și a încercat să facă vizita cât mai fastuoasă. Președintele american şi soţia sa, Patricia, au dat un dineu la Casa Albă, în cinstea soţilor Ceauşescu. În timpul vizitei s-au semnat câteva documente oficiale, inclusiv unele menite să stimuleze relaţiile economice.

Se pare că în timpul călătoriei, Ceaușescu a primit mai multe pălării specifice texane. Una imensă (în stil J.R. din Dallas) a fost oferită cadou de adjunctul primarului din Houston, Judson Robinson.

Foto: Facebook

Ultima vizită în SUA a avut loc în perioada 11 – 17 aprilie 1978, la invitaţia preşedintelui Jimmy Carter.

Traian Băsescu, un președinte hazliu

Fostul marinar a preferat să-și lase, în general, părul în bătaia vântului. Dar au fost câteva episoade în care nu s-a ferit să încerce diferite accesori de pus pe cap.

Foto: bistritanews, protv, facebook

Un moment simpatic s-a petrecut în 2009. La sărbătoarea oraşului Năsăud, şeful statului a făcut obişnuitele băi de mulţime şi, pentru câteva minute, a purtat o pălărie tradiţională năsăudeană pe care a şi primit-o cadou.

Iohannis, pălărie de Al Capone. Ceaușescu, pălărie de cowboy

Ai noștri dragi lideri intră cu toții pe lista președinților cu pălării. Ion Iliescu se afișa des la evenimentele publice cu o pălărie neagră. Emil Constantinescu o făcea mai rar, dar era observat uneori cu o pălărie gri. Traian Băsescu a purtat de toate, dar pentru puțin timp.

Foto: colaj Facebook

Klaus Iohannis completează lista, odată cu ieșirile în stil ”mafiot” din ultimele zile. Un lucru e cert, potrivită sau nu, pălăria a fost observată. Publicul așteaptă cu interes următoarele apariții ale șefului de stat.

ADVERTISEMENT