News

Prețul energiei și măsurile din pandemie, principalii factori pentru explozia inflației! Vești proaste pentru anul acesta

Prețul energiei și măsurile din pandemie, principalii factori pentru explozia inflației! Vești proaste pentru anul acesta. Specialiștii estimează o scădere abia în 2023
03.01.2022 | 15:59
Pretul energiei si masurile din pandemie principalii factori pentru explozia inflatiei Vesti proaste pentru anul acesta
ADVERTISEMENT

Vor fi probleme foarte mari în 2022. Reprezentanții Băncii Centrală Europene trebuie să se concentreze pe eliminarea graduală a ratelor negative ale dobânzilor şi a politicii monetare neconvenţionale.

De altfel, încă de anul trecut, BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.

ADVERTISEMENT

Prețul energiei și măsurile din pandemie, principalii vinovați pentru explozia inflației!

Mai mult decât atât, s-a decis chiar reducerea stimulentelor, dar în acelaşi timp și oferirea unui sprijin consistent pentru 2022.

Se confirmă viziunea relaxată cu privire la inflaţie şi sugerând că orice ieşire după mai mulţi ani de politică monetară ultrarelaxată va fi una lentă.

ADVERTISEMENT

De remarcat că cei de la BCE au anunțat deja că în luna martie vor înceta să mai achiziţioneze active în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie.

Dar, cu toate acestea, BCE îşi va accelera achiziţiile de obligaţiuni în cadrul unui program mai vechi, denumit program de achiziţionare de active, astfel că instituţia de la Frankfurt va continua să fie activă pe piaţă.

ADVERTISEMENT

Robert Holzmann, membru în Consiliul guvernatorilor BCE a ținut să transmită că inflaţia va atinge nivelul de vârf la începutul lui 2022, iar apoi va scădea lent.

Guvernatorul băncii austriece a estimat că rata inflaţiei, previzionată la 2,7% anul acesta, ar urma să crească la 3,2% în 2022, şi să se reducă la 2,3% în 2023 şi la 2% în 2024.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că în urmă cu o lună, rata inflaţiei a urcat la 4,9%, cel mai ridicat nivel de la introducerea euro.

Este dublu faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene, respectiv o creştere a preţurilor de 2% pe termen mediu.

Se estimează însă că preţurile la energie se vor stabiliza treptat ceea ce va face ca inflaţia în zona euro să atingă un nivel maxim de 2,4% în 2021, înainte de a scădea la 2,2% în 2022 şi la 1,4% în 2023, deoarece se estimează că.

ADVERTISEMENT
Tags: