News

Prețul locuințelor a crescut. În ce orașe se găsesc cele mai scumpe apartamente şi case

Piața imobiliară a crescut cu 6% în 2022, în ciuda pandemiei și a războiului din Ucraina, potrivit datelor oficiale publicate de experți.
12.01.2023 | 17:51
Pretul locuintelor a crescut In ce orase se gasesc cele mai scumpe apartamente si case
Cartierul Bună Ziua, din Cluj-Napoca. Foto: Stiri de Cluj
ADVERTISEMENT

Potrivit acestor date, locuințele au fost cu 6% mai scumpe în România în 2022, decât în 2021, vorbind de o medie de 1.700 de euro metru pătrat.

Care e cel mai scump oraș din România

O creștere cu 100 de euro pe metru pătrat la nivelul întregii țări, însă în marile orașe prețurile pentru un imobil sar lejer de 2.000 de euro și pot ajunge la 4 sau chiar 5 mii de euro.

ADVERTISEMENT

Aceste cifre i-au speriat serios pe cumpărături, în condițiile în care în 2022 doar 317.000 oameni au fost în căutarea unei locuințe, comparativ cu 400.000 în 2021.

Potrivit Observatornews.ro, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat în Cluj-Napoca (14%) și Brașov (11%). Timișoara, București și Constanța completează acest top al scumpirilor.

ADVERTISEMENT

Specialiștii cred că 2023 va stabiliza piața, mai ales în condițiile în care indicele IRCC e în creștere și tot mai mulți români au probleme serioase în a obține un credit ipotecar.

Unii români s-au trezit peste noapte că trebuie să dea avans la bancă mult mai mult decât era stabilit inițial, altfel riscau să piardă creditul.

ADVERTISEMENT

”Am fost la un pas de a pierde acest credit din cauză că ne-a trebuit avans de măcar 50% să dăm. Soțul a făcut în așa fel încât să avem acești bani”, a explicat Ana Orzan, o clientă a unei bănci.

În majoritatea cazurilor românii au dat avans constructorilor, pentru a-și rezerva locuința viselor. În condițiile în care mulți nu vor mai primi credite, avansurile vor fi pierdute.

ADVERTISEMENT

”Dezvoltatorii au fost nevoiți să le mărească prețurile, să renegocieze contractele sau să le rezilieze. Au fost credite Prima Casă și au fost nevoiți să treacă la credite ipotecare, implicit să achite un avans mai mare către noi”, a transmis Iosif Gabor, dezvoltator imobiliar.

Băncile vor să se asigure că atunci când dau un credit populației, creditul va fi returnat. Este mult mai greu pentru o familie să acceseze un credit, iar la rândul lor băncile și-au înăsprit condițiile pentru că, firește, a crescut riscul”, a explicat și economistul Cristian Popescu.

ADVERTISEMENT