News

Preţul petrolului, în cădere liberă – cine va cîştiga şi cine va pierde

Pretul barilului de petrol ar putea atinge in curand noi minime istorice, astfel ca o saturatie masiva a aprovizionarii mondiale va persista pana la sfarsitul anului 2016. Goldman Sachs, una dintre...
12.09.2015 | 19:57
Pretul petrolului in cadere libera  cine va cistiga si cine va pierde
ADVERTISEMENT

Pretul barilului de petrol ar putea atinge in curand noi minime istorice, astfel ca o saturatie masiva a aprovizionarii mondiale va persista pana la sfarsitul anului 2016. Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, a publicat vineri un raport in privinta pretului petrolului, subliniind ca acesta va fi “si mai scazut pentru si mai mult timp”, relateaza CNN Money.

Astfel, temerile privind un baril de petrol cotat la 40 de dolari vor fi depasite de prognoza ce estimeaza o scadere a pretului pana la 20 de dolari.

ADVERTISEMENT

Pentru anul 2016, pretul mediu al unui baril de petrol este estimat la 45 de dolari, in scadere de la o estimare de 57 de dolari, insa compania a precizat ca riscul unei prabusiri catre pragul de 20 de dolari este tot mai crescut.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), formata din 12 state din Asia, Africa si America de Sud, va “pompa” pe piata internationala si mai mult petrol, in 2016. Cele mai mari cresteri le vor inregistra Arabia Saudita, Irak si Iran. Astfel, preturile vor mai scadea si vor trebui sa scada inca si mai mult, pentru ca OPEC sa ia in considerare reducerea productiei, potrivit Goldman Sachs.

ADVERTISEMENT

Un alt motiv al acestei asteptate scaderi a pretului barilului de petrol este acela ca producatorii din afara OPEC, inclusiv companiile de profil din Statele Unite, se dovedesc mai maleabile la preturile scazute decat se astepta initial. Acest lucru se poate datora scaderii in intreaga lume a costului productiei, ca urmare a eficientei mai mari si a scaderii accentuate a preturilor altor produse.

Goldman Sachs sustine insa ca, anul viitor, ar trebui sa se inregistreze o reducere semnificativa a productiei din tarile ce nu fac parte din OPEC. Mare parte din aceasta ajustare tebuie sa vina din Statele Unite.

ADVERTISEMENT

In cele din urma, un al treilea motiv pentru care pretul barilului de petrol s-ar putea apropia de 20 de dolari, in anul 2016, este acela ca va incetini cresterea privind cererea globala pentru petrol. Acest lucru se datoreaza in mare parte incetinirii economice a Chinei, ceea ce va afecta alte tari.

Cum vor suferi Statele Unite

Agentia Internationala a Energiei a transmis, vineri, in raportul sau lunar privind piata petrolului, ca rivalele OPEC, precum Statele Unite si Rusia, vor inregistra cel mai mare declin in ce priveste productia de petrol, anul viitor, de la prabusirea Uniunii Sovietice. Agentia monitorizeaza tendintele pietei energiei pentru cele mai bogate natiuni ale lumii.

ADVERTISEMENT

Productia de petrol a tarilor din afara OPEC va scadea cu aproape 500.000 de barili pe zi, in 2016. Industria de profil din Statele Unite va inregistra cele mai mari pierderi, estimarile fiind ca productia va scadea cu 400.000 de barili pe zi, anul viitor. In schimb, este de asteptat sa creasca cererea pentru petrolul provenit din tarile OPEC.

Agentia a mai transmis ca prabusirea pretului petrolului va inchide puturi de petrol costisitoare din Texas si pana in Rusia si Marea Nordului. Preturile petrolului au coborat pana la cele mai mici valori din ultimii sase ani, in luna august.

Sursă: www.ziare.com

ADVERTISEMENT