News

Prețul petrolului continuă să scadă. Cauzele sunt legate de epidemia de Covid din China și gerul din SUA

Prețul Brent al petrolului a coborât la mai puțin de 80 de dolari, iar prețul West Texas Intermediate sub pragul de 75 de dolari pe baril.
04.01.2023 | 20:23
Pretul petrolului continua sa scada Cauzele sunt legate de epidemia de Covid din China si gerul din SUA
Prețul petrolului continuă să scadă și la începutul anului/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cererea pentru petrolul brut continuă să scadă antrenând astfel scăderi de preț, din cauza mai multor factori printre care problemele generate de înmulțirea cazurilor de Covid-19 în China care afectează inclusiv activitatea economică, precum și din cauza suspendării temporare a activității rafinăriilor americane din cauza înghețului din luna decembrie, scrie Bloomberg, preluată de G4Media.

West Texas Intermediate a scăzut cu până la 3,5%, ajungând la 75 de dolari pe baril, asta după ce marți a înregistrat scăderea a fost de 4,2%, cea mai mare din noiembrie. Brent, prețul de referință la scară globală, a ajuns miercuri sub 80 de dolari.

ADVERTISEMENT

Unul dintre motivele cererii reduse este faptul că rafinăriile din Statele Unite au procesat mai puțin țiței în perioada înghețului care a precedat Crăciunul. Impactul temperaturilor reduse din această perioadă încă nu a dispărut.

Am asistat la aceste mari înghețuri în SUA și asta a însemnat că balanța țițeiului a slăbit de fapt”, a declarat Amrita Sen, analist-șef pentru petrol la Energy Aspects Ltd., într-un interviu acordat Bloomberg TV. „Cred că mai sunt câteva săptămâni de slăbiciune”.

ADVERTISEMENT

Paradoxal, la scăderea prețului au contribuit și temperaturile călduroasă pentru această perioadă din Europa care a atenuat temerile privind o criză energetică majoră pe continent.

Un alt factor a fost impactul pe care l-a avut ridicarea majorității restricțiilor împotriva Covid-19 în China. Acest lucru a dus la o creștere considerabilă a numărului de infectări și de decese, iar numărul ar putea să crească și mai mult în perioada Anului Nou chinezesc, cu impact direct asupra activității economice.

ADVERTISEMENT

Însă pe termen lung, renunțarea la restricții de către autoritățile de la Beijing ar putea să ducă la o creștere a cererii de petrol în China, care multă vreme a promovat politica „zero Covid”, cu carantine severe ce a restrâns activitatea industrială.

Oamenii subestimează redeschiderea Chinei și efectul de multiplicare asupra cererii. Vești proaste pentru inflație, dar este cu siguranță ceva de urmărit”, a spus Amrita Sen.

ADVERTISEMENT

În fine, sancțiunile impuse Rusiei au contribuit la reducerea fluxurilor de petrol, însă acest lucru nu s-a transferat în preț. Un alt factor care ar putea contribui și pe viitor la menținerea prețului petrolului la un preț relativ redus este riscul unei recesiuni în Statele Unite.

ADVERTISEMENT