News

Străzile orașelor din China, pustii de teama Covid-19. Autoritățile se așteaptă la trei valuri de îmbolnăviri doar în această iarnă

Autoritățile chineze au renunțat la măsurile dure ale politicii „zero Covid”, însă locuitorii marilor orașe stau în continuare închiși în case de teama îmbolnăvirii.
18.12.2022 | 11:27
Strazile oraselor din China pustii de teama Covid19 Autoritatile se asteapta la trei valuri de imbolnaviri doar in aceasta iarna
Străzi goale în orașul Shanghai/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Marile orașe ale Chinei au străzile pustii în acest weekend, locuitorii lor preferând să rămână în case în contextul în care un val de cazuri de Covid-19 a lovit țara asiatică, primul dintre cele trei așteptate în această iarnă, informează Reuters, preluată de HotNews.

Chinezii din orașe evită să mai iasă din case

China a ridicat pe 7 decembrie o mare parte din restricțiile dure impuse pentru combaterea epidemiei, iar de atunci nu a fost raportat oficial niciun deces provocat de Covid-19. Ridicarea restricțiilor a fost determinată de amplele proteste de stradă împotriva acestor măsuri.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, autoritățile au raportat doar 2.097 cazuri noi de infectare simptomatică, însă acuratețea acestor date este îndoielnică întrucât testarea în masă a fost suspendată din 7 decembrie.

Există însă informații care indică un număr mult mai mare de cazuri. Astfel, în Beijing serviciile de catering și livrare de colete sunt afectate de numărul mare de cazuri, iar casele funerare și crematoriile au dificultăți să dea curs cererilor pentru serviciile lor.

ADVERTISEMENT

Teama de boală a afectat și orașul Xian, din nord-vestul țării, unde metrourile sunt goale, potrivit imaginilor de pe rețelele de socializare.

Și la Chengdu străzile sunt pustii, însă serviciile de livrare a alimentelor au reușit să se adapteze numărului mare de cereri.. Un rezident cu numele de familie Zhang susține că obținerea de teste pentru depistarea Covid este dificilă deoarece stocurile au fost redirecționate către spitale.

ADVERTISEMENT

La Shanghai autoritățile locale au recomandat școlilor să mute cursurile în regim online începând de luni, iar la Hangzhou, recomandarea a fost ca unitățile de învățământ să devanseze încheirea semestrului de iarnă.

Anul Nou chinezesc va provoca un nou val de îmbolnăviri

Epidemiologul-șef al Chinei, Wu Zunyou, a susținut sâmbătă o conferință de presă în care a spus că țara traversează primul val de infectări din cele trei așteptate în această iarnă. Acesta s-ar putea încheia la jumătatea lunii ianuarie, afectând în principal marile aglomerări urbane.

ADVERTISEMENT

Al doilea val va fi declanșat de celebrarea Anului Nou chinezesc pe 21 ianuarie când, în mod obișnuit, sute de milioane de oameni călătoresc pentru a face sărbătorile alături de familie. Acest al doilea val va dura până la jumătatea lui februarie.

Chinezii vor avea o perioadă de respiro de numai două săptămâni întrucât la finele lui februarie va începe al treilea val, ce va dura până la jumătatea lui martie, întrucât oamenii se vor întoarce la muncă după vacanță.

Un institut de cercetare din Statele Unite a estimat că anul 2023 va fi dificil pentru China din punct de vedere epidemiologic, numărul deceselor provocate de Covid-19 putând ajunge la 1.000.000 de persoane.

Agenția de știri Xinhua anunța recent că 87% dintre chinezii de peste 60 de ani au făcut un ciclu complet de vaccinare, însă pentru persoanele de peste 80 de ani, procentajul scade la 66,4%.

ADVERTISEMENT
Tags: