News

Prețul unui ITP în 2023. Când se face și ce acte sunt necesare

Milioane de români care posedă mașini trec anual prin examenul ITP-ului (Inspecția Tehnică Periodică). Care este prețul acestui demers și ce acte sunt necesare.
11.01.2023 | 11:05
Pretul unui ITP in 2023 Cand se face si ce acte sunt necesare
Care este prețul unui ITP în 2023. Când se face inspecția. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Este cunoscut faptul că, pentru a circula pe drumurile publice din România, orice mașină are nevoie de un ITP valabil.

Care este prețul unui ITP în 2023. Când se face inspecția

Mai exact, este vorba despre Inspecția Tehnică Periodică, o examinare pe care trebuie să o parcurgă orice mașină care circulă în țara noastră. Această procedură trebuie efectuata periodic și nu este chiar atât de complicată.

ADVERTISEMENT

Șoferii din România au obligativitatea să respecte periodicitatea Inspecției Tehnice.

Posesorii de mașini știu că intervalul de timp dintre două verificări ITP diferă în funcție de categoria automobilului, mai exact de anul de fabricație.

Conform legii în vigoare, mașinile noi trebuie să treacă primul ”test”  ITP după primii 3 ani. Apoi, cele a căror vechime este sub 12 ani o dată la 2 ani, iar cele mai vechi de 12 ani sunt supuse anual Inspecției Tehnice Periodice.

ADVERTISEMENT

ITP-ul se poate efectua numai într-un service autorizat, dat fiind faptul că necesită aparatură specializată și cunoașterea tehnicilor specifice.

Prețurile unei inspecții variază, dat fiind faptul că piața este la liber. Tarifele pleacă de la suma de 100 de lei și pot ajunge până la 200 de lei. E important de precizat că un cost final depinde și de categoria autovehicului.

ADVERTISEMENT

Există companii care solicită un cost diferențiat în funcție de motorizarea autoturismului: benzină, diesel sau GPL.

Pentru o mașină pe benzină sau diesel, prețul ITP în 2023 se situează între 120 – 150 de lei.

ADVERTISEMENT

Tarifele ITP-ului în 2023 cresc când vorbim de un microbuz, o autoutilitară sau un vehicul 4 × 4. Ele pot varia între 160 și 200 de lei.

În cazul motocicletelor şi al mopedelor, costul ITP în acest an poate varia între 80 și 100 de lei.

Actele necesare pentru un ITP în 2023

În cadrul inspecției, mașinile trec sau nu de verificare în funcție de problemele tehnice identificate de specialiști. Dacă sunt depistate probleme minore, legea prevede că se poate trece de ITP.

În schimb, dacă sunt identificate probleme tehnice serioase, care pot pune circulația în pericol, proprietarul mașinii are obligația să le remedieze în termen de 30 de zile. Apoi, poate reveni la service cu actele necesare pentru ITP.

La fel ca în anii trecuți, lista cu actele necesare ITP-ului în 2023 este una simplă. Șoferii trebuie să prezinte:

  • Certificatul de înmatriculare al autovehiculului (talonul auto) – original sau, după caz, autorizația provizorie de circulație
  • Actul de identitate al conducătorului auto – original
  • Poliță RCA (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă la data inspecției – original
  • Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original-securizată de RAR

În cazul în care proprietarul este o societate de leasing se acceptă copie după cartea de identitate a autovehiculului ștampilată de proprietar cu mențiunea ”conform cu originalul”.

ATENȚIE, șoferi! În cazul în care circulați cu ITP-ul expirat, riscați o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Pe deasupra, vă va fi reținut și certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul) și confiscate plăcuțele.

ADVERTISEMENT