News

Previziunile unui expert pentru anii 2020 – 2030. Cum va arăta viața post pandemie și ce urmează

31.10.2020 | 14:22
Previziunile unui expert pentru anii 2020  2030 Cum va arata viata post pandemie si ce urmeaza
Previziunile unui expert pentru anii 2020 - 2030. Cum va arăta viața post pandemie și ce urmează. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un expert în geopolitică din România a analizat perspectivele economice, sociale și politice post pandemie și a prezentat o serie de date referitoare la modul în care va arăta viața în primul deceniu (2020-2030) după cea mai mare criză din ultimul secol.

Marius Văcărelu, cadru didactic la Școala Națională de Studii Politice şi Administrative și specialist în ştiinţe administrative şi geopolitică a realizat o analiză a perspectivelor noastre de viață socială și profesională în următorii 10 ani.

ADVERTISEMENT

Expertul își bazează analiza considerând 2020 ca “an-reper” atât pe motivația crizei Covid-19, cât și pe consecințele planetare ale alegerilor din SUA, folosind ca bază de examinare perspectivele economiei mondiale orizont 2030.

Cum va arăta viața post pandemie în perioada 2020-2030. Previziunile unui expert

În opinia lui Marius Văcărelu, perspectivele anului 2030 are în vedere un complex de factori şi acţiuni geopolitice, care vor fi influenţate mai mult ca oricând de starea economiei.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, deceniul 2020 – 2030 va cunoaște o schimbare a caracterului clasei politice la nivel global, deoarece acesteia i se vor cere soluţii pentru revenirea economică rapidă.

Omul politic care nu va aduce rezultate pozitive în această direcţie va fi eliminat rapid din prim-plan, iar acest fenomen va fi înţeles destul de repede de către reprezentanţii vechiului stil de a face politică.

ADVERTISEMENT

Mediul rural, marele câștigător de pe urma pandemiei

După toată această criză mondială sanitară, marele câştigător la nivel global al acestei crize este mediul rural. Văcărelu consideră că acesta va fi valorizat atât sub aspectul producţiei de alimente, dar mai ales din perspectiva spaţiului pe care îl oferă locuitorilor săi, mai puţin claustraţi decât cei din mediul urban.

Decidenții marilor guverne ale lumii sunt obligați să creeze soluţii pentru redimensionarea oraşelor, astfel încât să crească spaţiul locuibil şi cel de relaxare pe cap de locuitor.

ADVERTISEMENT

”În absenţa acestor planuri eficace, părinţii ajunşi la limitele psihice vor lua măsuri pe două planuri: mai întîi, îşi vor căuta case – pentru a beneficia de spaţiul din jurul imobilului; iar apoi vor căuta candidaţi pentru structurile comunităţilor locale care au o viziune urbanistică în acord cu interesele lor.”, spune geopoliticianul pentru Adevărul.

Expertul mai spune că asistența socială va deveni urgența zero a oricărui plan de guvernare.

”Scăderea accentuată a încasărilor bugetare din aceşti ani, coroborată cu creşterea cheltuielilor medicale generale primeşte ca încărcătură suplimentară scăderea multor locuri de muncă.

Cu toate acestea, populaţiile în curs de îmbătrânire ale statelor dezvoltate îşi vor reduce în următorii ani cheltuielile care sprijină recuperarea economică – cele dedicate turismului şi petrecerii timpului liber – ceea ce va afecta milioane de locuri de muncă la nivelul tuturor ţărilor lumii”, afirmă Văcărelu.

Probleme pentru marile puteri economice mondiale

Criza sanitară va lăsa urma adânci și pentru marile puteri economice mondiale. Astfel, Germania sau China vor fi lovite de reculuri puternice.

”Fiecare lună de prelungire a crizei medicale restricţionează revenirea activităţilor economice la normal, iar costurile acestei întârzieri va apăsa în bugetele familiilor – mai ales ale celor cu rate la bănci – şi va reduce şi mai mult consumul.

Or, economiile orientate spre export – iar China, alături de Germania se includ în această categorie – vor trebui să se mulţumească cu puterea de cumpărare a pieţei interne, care nu este niciodată suficientă pentru o dezvoltare robustă, apreciază Văcărelu.

În opinia expertului în politică externă, coronavirusul nu reprezintă doar un cataclism pentru sistemele economice ale fiecărui stat şi bugetele fiecărei familii; el este în fapt pentru următorul deceniu o ameninţare implacabilă la adresa clasei politice din fiecare ţară.

”Această a doua caracteristică a apărut pentru că dorinţa normală şi legitimă a oamenilor de a trăi în bunăstare nu este de fapt decât expresia voinţei acestora de a beneficia de o guvernare perfectă.

De aceea tensiunile mocnite din societate pot conduce la izbucniri de furie în următorii ani: dacă un război este mai uşor de înţeles şi acceptat – prin raportare la istorie şi interesele de stat – comportamentul în faţa unei ameninţări medicale pune în discuţie mai întâi buna guvernare, iar mult mai apoi relaţiile neprietenoase cu alte ţări.”

ADVERTISEMENT