News

Prim-ministrul României, scenariu sumbru pentru sistemul de pensii. Ce se poate întâmpla cu acesta

18.02.2021 | 22:12
Primministrul Romaniei scenariu sumbru pentru sistemul de pensii Ce se poate intampla cu acesta
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, prim-ministrul României, a comentat joi la Digi24 situația sistemului de pensii, avertizând că se poate materializa un scenariu sumbru pentru acesta. De asemenea, Cîțu a comentat și situația pensiilor speciale, explicând care este soluția pe care el o vede în legătură cu această problemă.

Prim-ministrul a făcut astăzi un anunț important cu privire la salariile românilor din mediul bugetar, în contextul ultimelor discuții purtate în spațiul public și în interiorul coaliției de guvernare.

ADVERTISEMENT

Tot astăzi, guvernul a decis eliminarea gratuității studenților oferită la toate călătoriile cu CFR, eliminarea voucherelor de vacanță și înghețarea pensiilor pentru anul curent.

Florin Cîțu, avertisment despre un scenariu sumbru al sistemului de pensii. Ce se poate întâmpla cu acesta

Noi avem o problemă: în 15 ani de zile cei care vor lucra nu vor mai putea să plătească pentru pensiile celor care vor ieși la pensie, trebuie să gândim de astăzi un mod de rezolvare a problemei.

ADVERTISEMENT

Ne propunem să rezolvăm și problema natalității României. În România au fost două momente când a crescut, când am avut creștere economică doi-trei ani la rând, deci a fost un sentiment pozitiv din partea economiei.

A mai fost o creștere a natalității atunci când a fost eliminat plafonul pentru indemnizația mamelor, dar aici trebuie să ne gândim la mai multe aspecte, trebuie să regândim întregul sistem de pensii.

ADVERTISEMENT

Pe cei din sectorul privat, românii care lucrează de dimineață până seara, cei care plătesc taxe și impozite, nu îi interesează atât de mult despre salarii și pensii.

Vom reduce deficitul bugetar, vom reduce risipa aparatului bugetar, anul acesta am început cu o reducere a procentului din PIB alocată cheltuielilor și pensiilor.

ADVERTISEMENT

Măsurile pe care le luăm vor crește puterea de cumpărare, chiar și anul trecut aceasta a crescut. Nu trebuie să vedem o risipă a banului public referitor la cheltuielile cu aparatul bugetar.

Este o sumă mare distribuită prost, trebuie să facem acea legătură între performanță, un sistem public performant și venituri.

Noi politicienii facem de multe ori declarații, dar ele sunt doar declarații. Eu vreau să fac lucruri care se văd în strategia fiscal-bugetară, noi vom duce deficitul bugetar sub 3% în 2024, această strategie este una credibilă”, a declarat Florin Cîțu la Digi24.

Prim-ministrul despre pensiile speciale: “Nu știu ce se va întâmpla cu acestea”

“Eu am avut un proiect de eliminare a pensiilor speciale care a picat la CCR. Nu știu ce se va întâmpla cu acestea, sunt mai multe soluții pe care le putem implementa.

Politicienii din coaliția de guvernare au mai multe declarații politice, rămâne să vedem ce este de făcut în Parlamentul României.

Pensiile speciale vor dispărea când toate pensiile din România vor trece pe contributivitate. Pensiile militare sunt o discuție separată, și ei plătesc contribuții, acolo avem alte soluții”, a afirmat Cîțu.

Cîțu: “Am preluat țara după opt ani de guvernare socialistă”

“Am preluat o guvernare după opt ani de guvernare socialistă, am avut instituții care au susținut acest dezmăț financiar, avem nevoie de o schimbare structurală.

Anul trecut am avut cea mai bună performanță din UE și am fost atacat constant de presă, de cei din opoziție, de specialiști care spuneau că nu se poate. România a avut o scădere a PIB-ului de doar 3.9%, Spania a avut -11%, de exemplu și a avut cea mai creștere economică în decembrie 2020.

Românii trebuie să aibă încredere că vom avea o economie performantă, vor crește veniturile celor din mediul privat, vor scădea dobânzile.

Cheltuielile din personal scad ca procent din PIB și ele vor scădea patru ani la rând ca procent din PIB, veți vedea ce măsuri vom lua, așa se schimbă România.

Eu vin cu reformă, aceasta va veni cu un cost politic, eu mi-l asum, politicienii din ultimii 30 de ani nu și l-au asumat.

Vreau să am companii de stat performante, nu avem ce sa facem cu companii pe care ei le-au căpușat, ei asta vor (n. red. Ciolacu și PSD). Nu avem ce să facem cu companii de stat care pierd bani.

Vrem să capitalizăm anumite companii și trebuie să ne gândim de unde luăm aceste resurse. Trebuie să avem o strategie clară: ori le facem performante, ori ele se vor închide. Oltchim, complexul Energetic Hunedoara au fost ținute în viață doar pentru a fi căpușate.

Doar cu economie liberală te poți dezvolta, nu poți face asta cu socialism. S-a întâmplat socialism în ultimii 30 de ani și nu a funcționat, a adăugat prim-ministrul.

ADVERTISEMENT