News

Prima autostradă construită de chinezi în România. Va fi gata în doi ani şi jumătate şi va costa aproape 80 de milioane de euro

Lotul 3 al Inelului de Centură al Capitalei va fi construit de o firmă din China, fiind primul contract de infrastructură atribuit unei firme din această țară.
16.03.2023 | 12:55
Prima autostrada construita de chinezi in Romania Va fi gata in doi ani si jumatate si va costa aproape 80 de milioane de euro
Prima autostradă construită de chinezi în România va lega localităţile Afumaţi de Cernica
ADVERTISEMENT

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat marţi semnarea contractului pentru proiectarea și execuția lotului 3 al Inelului de Centură al Capitalei (A0 Nord), care va face legătura între localităţile Afumaţi şi Cernica, sector de autostradă ce va avea o lungime de 8,6 km.

Traseul de autostradă va avea şapte pasaje

Pe traseul lotului 3 al A0 Nord vor fi construite 7 poduri și pasaje dar și un nod rutier care va face legătura cu DN2. Sursa de finanțare pentru acest proiect de autostradă este asigurată prin Programul Transport, a anunţat ministrul Sorin Grindeanu, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

“Constructorul chinez are la dispoziție 30 de luni (12 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuția lucrărilor) și 397,9 milioane de lei (fără TVA) pentru construcția acestui lot al A0 Nord. Contractul semnat astăzi de CNAIR are un istoric aparte.

Au fost trei decizii ale instanței și șase ale CNSC prin care s-a dispus reevaluarea ofertelor după desemnarea de către CNAIR a câștigătorului acestui contract în anul 2020. Aceste decizii au impuns soluția semnării. Interesul public prevalează și vreau să circulăm pe A0 la cele mai înalte standarde”, a anunţat, joi, ministrul Grindeanu.

ADVERTISEMENT

Acesta este primul contract de autostradă din România semnat cu un constructor din China. Firma în cauză se numeşte CCECC (China Civil Engineering Construction Corporation) şi a fost înființată în iunie 1979 sub aprobarea Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze.

În cele mai semnificative lucrări ale sale se numără finalizarea ambelor foraje ale tunelurilor Carmel, de 8,6 km, din Haifa (Israel), în anul 2009, în timp ce în 2014 a construit o cale ferată cu ecartament standard, de la Lagos la Kano, în Nigeria, pe o distanţă de aproape 1.000 km.

ADVERTISEMENT

Tot în 2014, CCECC a finalizat ambele foraje ale tunelului Gilon de 4,6 km de pe linia de 23 km Acra–Carmiel în construcție în nordul Israelului şi în acelaşi an a câștigat un contract pentru construirea stației subterane Carlebach, ca parte a Tel Aviv Light Rail complexul sistem de transport dintre oraş şi zona metropolitană.

În 2015, CCECC a câștigat un contract pentru construirea de stații de metrou și pentru realizarea tunelurilor din partea de est a metroului ușor din Tel Aviv, iar cu un an înainte de pandemie, în 2019, chinezii au câștigat un contract pentru construirea unei linii regionale de tren pentru a conecta Bogota, capitala Columbiei, de suburbiile învecinate, cunoscută sub numele de RegioTram.

ADVERTISEMENT

Lucrările prevăzute pentru lotul 3 al Inelului de Centură al Capitalei (A0 Nord) sunt: nod rutier la intersecția cu DN2 București – Urziceni (km 40+230), şapte pasaje (două dintre acestea având lungimi de 318,30 m și respectiv 466,50 m), plus parcare de scurtă durată.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
A MURIT PREȘEDINTELE într-un ACCIDENT AVIATIC! Informația, confirmată OFICIAL
A MURIT PREȘEDINTELE într-un ACCIDENT AVIATIC! Informația, confirmată OFICIAL
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Milionarul României, în mare impas. Cine i-a sărit în ajutor
Milionarul României, în mare impas. Cine i-a sărit în ajutor
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii