News

Prima capitală din UE care interzice închirierea trotinetelor electrice. Cetăţenii au votat covârşitor în favoarea ideii

Trotinetele electrice încep să piardă teren în Europa, la doar cinci ani după ce au intrat pe piaţă. Nemulţumiţi, locuitorii oraşelor votează pentru interzicerea lor.
03.04.2023 | 18:28
Prima capitala din UE care interzice inchirierea trotinetelor electrice Cetatenii au votat covarsitor in favoarea ideii
Trotinetele electrice nu mai sunt pe placul francezilor Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Marea majoritate a locuitorilor Parisului a votat pentru interzicerea trotinetelor electrice pe străzile capitalei Franței în cadrul unui referendum neobligatoriu, iar autoritățile orașului au anunțat că vor accepta rezultatele voinţei cetățenilor.

Trotinetele electrice au făcut 24 de morţi, într-un an, în Franţa

La referendumul, care a avut loc duminică, între 85,77 și 91,77 la sută dintre alegătorii din cele 20 de arondismente din Paris care au anunțat rezultatele au votat pentru interdicția închirierii trotinetelor electrice, potrivit site-ului orașului Paris.

ADVERTISEMENT

Prezența la vot a fost foarte scăzută, astfel că doar aproximativ 103.000 din cei 1,38 milioane de alegători din capitala Franței au mers să voteze. Orașele din întreaga lume înăspresc reglementările privind trotinetele electrice, limitându-le viteza și locurile unde pot fi parcate, aminteşte Reuters.

Numai în anul 2021, nu mai puţin de 24 de persoane au murit în accidente legate de trotinetele electrice în Franța, dintre care una în capitală. Anul trecut, la Paris au fost înregistrate 459 de accidente cu scutere electrice și vehicule similare, în care au murit trei persoane.

ADVERTISEMENT

Trotinetele electrice, accesate prin intermediul aplicațiilor pentru smartphone, sunt folosite în Paris din 2018, dar după plângeri cu privire la parcarea lor haotică, Parisul a redus numărul operatorilor la trei în 2020. De asemenea, orașul le-a oferit operatorilor un contract pe trei ani, a cerut ca viteza scuterelor să fie limitată la 20 de kilometri pe oră și a introdus anumite zone de parcare pentru aceste vehicule. Contractele actuale expiră în septembrie şi nu vor mai fi prelungite, anunţă municipalitatea.

“Am votat împotrivă pentru că de multe ori mă sperie aceste trotinete de pe trotuar care trec prin spatele meu și se freacă de mine. Dacă făceam o mișcare ușoară spre stânga sau spre dreapta riscam să fiu lovit”, a spus unul dintre cei care au mers duminică la vot.

ADVERTISEMENT

Referendumul vine la scurt timp după ce politicienii francezi au inițiat un proiect de lege care înăsprește drastic sancțiunile pentru cei care circulă cu trotinete electrice și încalcă regulile. Astfel, amenzile cresc de la 35 la 135 de euro pentru cei care circulă câte doi pe aceeaşi trotinetă sau pentru cei care folosesc aceste vehicule în locuri nepermise.

În schimb, particularii care dispun de trotinete personale nu sunt vizați sub nicio formă de rezultatul referendumului, astfel că aceştia vor putea folosi în continuare trotinetele personale. În schimb, conform noului proiect de lege, copiii sub 14 ani nu vor mai putea circula cu trotineta electrică.

ADVERTISEMENT

Primarul Anne Hidalgo s-a angajat să respecte rezultatul votului de dumnică, astfel că Parisul va deveni singura capitală europeană care va interzice complet aceste trotinete la încheierea contractelor cu cei trei operatori privați, în data de 31 august. Dintre marile oraşe, până acum, doar Barcelona şi Montreal au interzis circulația acestora.

ADVERTISEMENT