News

Prima didactică 2023. Ce nu au voie profesorii să-și cumpere

Cardurile cu primele pentru angajații din învățământ sunt distribuite, deși beneficiarii nu știu sigur ce pot cumpăra cu sumele acordate de guvern.
29.10.2023 | 12:28
Prima didactica 2023 Ce nu au voie profesorii sasi cumpere
Sumele cheltuite necorespunzător vor trebui returnate Sursa foto: Edupedu.ro
ADVERTISEMENT

Reprezentanții Ministerelor Educației și Fondurilor Europene și cei ai sindicatelor din învățământ au avut o întâlnire pentru a clarifica pentru ce pot fi folosite sumele primite drept primă de carieră didactică, respectiv primă de carieră profesională.

Ce nu au voie profesorii să-și cumpere din prima de la guvern

În urma acestei întâlniri s-a stabilit că beneficiarii au responsabilitatea pentru cumpărăturile efectuate din acești bani, iar sumele cheltuite necorespunzător vor trebui returnate.

ADVERTISEMENT

După reuniunea care a avut loc miercuri, Ministerul Educației a transmis o informare directorilor de școli. Documentul, obținut de Edupedu.ro, precizează câteva reguli de bază:  nu vor fi admise achizițiile de televizoare, telefoane și ceasuri inteligente, produsele de birotică și consumabile pot fi cumpărate doar din cei 450 de lei bani de la bugetul de stat și nu din fondurile europene de 1.050 de lei..

Potrivit aceluiași document, deși cardurile cu primele sunt în plin proces de distribuire, un tipizat pentru declararea cumpărăturilor de către profesori abia urmează a fi conceput.

ADVERTISEMENT

În cadrul aceleiași întâlniri s-a stabilit necesitatea emiterii unui ordin de ministru prin care să fie inclus printre beneficiari și personalul didactic administrativ din universități, omis din dispozițiile actuale. Întâlnirea nu a fost anunțată public de niciunul dintre ministere.

”MIPE și ME vor comunica în zilele următoare dacă identifica alte situații care trebuie discutate și dacă este necesară o nouă întâlnire”, se mai arată în documentul citat de Edupedu.ro.

ADVERTISEMENT

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a făcut o postare pe pagina de Facebook, legată de sumele acordate ca prime angajaților din învățământ, însă nici aceasta nu face referire la întâlnirea despre care a scris sursa citată.

”Primele de carieră didactică în valoare de 1.500 lei și primele de carieră profesională în valoare de 500 lei sunt finanțate de MIPE, din fonduri europene.

ADVERTISEMENT

Banii vor putea fi utilizați pentru cursuri de pregătire profesională, achiziția de echipamente IT, cărți, dar și pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice”, se arată în postarea MIPE.

ADVERTISEMENT