News

Vești bune pentru angajații din învățământ. Se știe când vor primi prima anuală de la guvern

Guvernul a anunțat când vor fi alimentate angajaților din învățământ cu prima de carieră profesională. Pe ce pot fi cheltuiți banii
23.10.2023 | 10:54
Vesti bune pentru angajatii din invatamant Se stie cand vor primi prima anuala de la guvern
Vor fi alimentate cardurile angajaților din învățământ Sursa foto: economica.net
ADVERTISEMENT

Cardurile ar urma să fie alimentate până la finele săptămânii viitoare, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, după ce executivul a adoptat OUG-ul referitor la acordarea acestei prime.

Vești bune pentru cadrele didactice

Sumele vor ajunge la cadrele didactice și nedidactice din învățământ, care sunt prevăzute în OUG cu privire la acordarea primelor anuale pentru personalul din sistemul educațional, inclusiv cadrele didactice și cele nedidactice, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

ADVERTISEMENT

”Este vorba de peste 326.000 de angajaţi din învăţământ care vor beneficia de această primă anuală netă în cuantum de 1.500 lei pentru cadrele didactice şi de 500 de lei pentru personalul administrativ din educaţie.

Este prima aşa-numită primă de carieră profesională, care se acordă începând din acest an şcolar şi este prevăzută pentru o perioadă de patru ani”, a declarat Mihai Constantin, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

Actul normativ aduce modificări și completări la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 58/2023, care se referă la unele măsuri privind acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și la acordarea unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat. Modificările au în principal în vedere acordarea acestor prime din surse de finanțare externe nerambursabile.

Potrivit dispozițiilor legale, de aceste prime de carieră didactică beneficiază cadrele didactice și didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat, cărora le va fi acordată suma de 1.500 de lei).

ADVERTISEMENT

Cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar de stat care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/ lector și asistent universitar, primesc la rândul lor, 1.500 de lei, în vreme ce personalul didactic auxiliar din sistemul de învățământ universitar beneficiază de prime în cuantum de 500 de lei.

Pe ce pot fi cheltuiți banii

Prima de carieră didactică distribuită în octombrie 2023 poate fi utilizată pentru cheltuieli aferente dezvoltării profesionale doar în anul școlar 2023-2024.

ADVERTISEMENT

”Poșta Română va distribui cardurile, bazele de date au fost transmise de către Ministerul Educației, toate elementele de logistică din spatele acestei alimentări sunt în curs de realizare. Urmează o distribuție a cardurilor în perioada 10-20 octombrie. În perioada 20-27, ele vor fi alimentate”, a spus Adrian Câciu, ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene.

Sumele primite de angajații din învățământ ca prime de carieră didactică pot fi folosite pentru cursuri de pregătire profesională, echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației, cărți de specialitate, precum și alte cheltuieli pentru acoperirea cheltuielilor aferente nevoilor didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

ADVERTISEMENT
Tags:
În plină luptă împotriva cancerului, prințesa Kate Middleton i-a înmânat lui Carlos Alcaraz...
În plină luptă împotriva cancerului, prințesa Kate Middleton i-a înmânat lui Carlos Alcaraz trofeul de campion la Wimbledon
De ce i-au cerut Regele Charles și Regina Camilla Prințesei Catherine să își...
De ce i-au cerut Regele Charles și Regina Camilla Prințesei Catherine să își schimbe numele. „Prea mulți C”
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis...
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis Hagi! Un bărbat a căzut din picioare din cauza căldurii!
Ce semnifică hlambura, tradiţia machedonească respectată cu sfinţenie la nunta anului. Ianis Hagi:...
Ce semnifică hlambura, tradiţia machedonească respectată cu sfinţenie la nunta anului. Ianis Hagi: "Nu se face fără"
Veţi dansa în seara aceasta? Gigi Becali, reacţie fabuloasă la nunta anului! Avertismentul...
Veţi dansa în seara aceasta? Gigi Becali, reacţie fabuloasă la nunta anului! Avertismentul pe care i l-a transmis soţia lui
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Secretele telefonului mobil. Ești urmărit și fără conexiune la internet
Secretele telefonului mobil. Ești urmărit și fără conexiune la internet
ȘTIREA care eclipsează tentativa de asasinare a lui TRUMP. LIVE aici
ȘTIREA care eclipsează tentativa de asasinare a lui TRUMP. LIVE aici
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Cine este Elena Tănase, soția lui Ianis Hagi. Cei doi fac nuntă mare...
Cine este Elena Tănase, soția lui Ianis Hagi. Cei doi fac nuntă mare la Palatul Știrbey