News

Prima plângere penală după incendiul de la ATI Piatra Neamț. Sumă fabuloasă cerută de rudele unei victime

24.11.2020 | 23:51
Prima plangere penala dupa incendiul de la ATI Piatra Neamt Suma fabuloasa ceruta de rudele unei victime
ADVERTISEMENT

Drama de la Colectiv nu i-a învățat nimic pe politicieni, satfel că sâmbătă 14 noiembrie, la ora 18:30, întreaga Românie afla cum secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț a luat foc.

Bilanțul a fost tragic: 10 morți și mai mulți răniți, printre care medicul Cătălin Denciu, transferat în Belgia după ce a suferit numeroase arsuri.

ADVERTISEMENT

Cazul a fost preluat de Parchetul General, cel care va coordona ancheta fiind procurorul Marius Iacob, alături de criminalistul Mihai Ilie, procurorul de caz în dosarul „Colectiv”.

1 milion de euro despăgubiri cerute de rudele unei persoane decedate la Piatra Neamț

Potrivit Gândul, rudele îndurerate ale victimelor care au ars de vii la Terapie Intensivă încep să depună plâgeri penale.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, soția și fiul victimei Toma Ion solicită parchetului ICCJ tragerea SJU Piatra Neamț la răspundere penală, dar și 1 milion de euro daune morale. Cazul este extrem de similar cu cel din Colectiv.

Toma Ion fusese internat în spital în 5 noiembrie, având „forme specifice de SARS-CoV-2. FAmilia a fost contactată de Toma Ion ultima dată pe 11 noiembrie, atunci când a cerut „îmbrăcăminte curată și anumite medicamente pe care spitalul nu le-ar fi deținut”.

ADVERTISEMENT

În 13 noiembrie, starea de sănătate a bărbatului s-a înrăutățit, astfel că a fost transferat la secția ATI. Gândul susține că bărbatul era închis „sub cheie”, un lucru care „a zădărnicit și mai mult salvarea celor ce se aflau în acest salon, motiv pentru care ar trebui efectuate cercetări în acest sens și, dacă va fi cazul, extinsă urmărirea penală”.

Cauza incendiului pare a fi proasta gestionare a echipamentului de oxigen, supraîncărcarea instalației electrice sau alte cauze asemănătoare.

ADVERTISEMENT

Mai mult, spitalului i se reproșează că nu avea autorizație din partea DSP referitor la numărul de paturi din secția ATI.

La identificarea cadavrului, rudele au observat că acesta prezenta arsuri „în zona feței și pe corp, părul în mod vădit ars și o culoare cenușie ce îi cuprindea tot corpul”.

Potrivit autopsiei, moartea lui Toma Ion s-a datorat „expunerii la fum și foc, provenite din Secția ATI a Spitalului Piatra Neamț”.

Conform Gândul, rudele persoanei decedate au trimis o scrisoare prin care au cerut următoarele:

Având în vedere decesul subit al victimei Toma Ion pe fondul incendiul propagat în secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț, solicităm tragerea la răspundere penală a celor ce se vor face vinovați, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, faptă prevăzută și sancționată de art. 192 din Codul Penal.

Având în vedere că în urma săvârșirii infracțiunii părțile vătămate, respectiv fiul și soția victimei, solicită obligarea părților ce vor fi găsite vinovate la plata de daune de natură morală, înțelegem să ne constituim cu titlu de parte civilă pentru suma de 1 milion de euro, sumă împărțită, în mod proporțional, cu titlu de daune morale și materiale”.

ADVERTISEMENT