News

Prima reacție a lui Nicolae Ciucă după ce Rusia a acuzat România că trimite arme Ucrainei: ”Avem o datorie cât se poate de asumată”

La aproape o săptămână distanță de când Rusia a acuzat România că trimite arme Ucrainei, premierul Nicolae Ciucă, fost ministru al apărării, a avut o primă reacție.
05.09.2022 | 17:57
Prima reactie a lui Nicolae Ciuca dupa ce Rusia a acuzat Romania ca trimite arme Ucrainei Avem o datorie cat se poate de asumata
Ce spune Nicolae Ciucă despre acuzația Rusiei că România ar trimite arme în Ucraina. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

În prima zi a acestei luni, ministerul rus de Externe, prin vocea purtătoarei sale de cuvânt, Maria Zaharova, a cerut României să recunoască public că trimite arme Ucrainei.

Ce spune Nicolae Ciucă despre acuzația Rusiei că România ar trimite arme în Ucraina: ”Trebuie să ne menținem solidaritatea”

O primă replică față de aceste acuzații grave a venit la o zi distanță, din partea MApN. Vineri, 2 septembrie, ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a catalogat declarația purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, drept o încercare de manipulare a opiniei publice.

ADVERTISEMENT

Și mai târziu, luni, 5 septembrie, a venit o reacție de la Palatul Victoria. Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat cum răspunde criticilor Kremlinului la adresa României privind livrările de armament pentru Ucraina.

Șeful Executivului a afirmat că, în prezent, ”cel mai important lucru” este ca România să continue să mențină ”empatia şi spiritul de solidaritate” cu Ucraina. El mai spune că autoritățile au o ”datorie cât se poate de asumată de la cetăţeanul român”.

ADVERTISEMENT

”În ceea ce priveşte criticile altora, eu vreau să vă spun atât, noi avem o datorie cât se poate de asumată de la cetăţeanul român, şi aţi văzut cât de frumos şi cât de bine au reacţionat cetăţenii României atunci când a început conflictul în Ucraina.

În acest moment, pentru noi toţi, cel mai important lucru este să continuăm să ne menţinem această empatie şi spiritul de solidaritate.

ADVERTISEMENT

Sunt convins că tot cea ce vom face de aici înainte, prin măsurile pe care le luăm, astfel încât cetăţenii să fie protejaţi, economia să fie protejată şi să avem toate măsurile luate astfel încât să ne asigurăm partea de securitate şi siguranţă a cetăţeanului, este ceea ce cred că poate să conteze mai mult decât o voce sau alta care ne critică astăzi”, a declarat Nicolae Ciucă, în fața presei.

Moscova a cerut României să recunoască sprijinul militar față de Ucraina

Reamintim că joi, 1 septembrie, Ministerul rus de Externe a cerut României să ”recunoască totul” cu privire la livrările de armament către Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Bucureştiul evită publicitatea în astfel de chestiuni, preferând să vorbească opiniei publice româneşti şi internaţionale exclusiv despre un sprijin ‘umanitar’ pentru Ucraina”, spunea Maria Zaharova într-o conferinţă de presă.

”Alimentarea cu arme a naţionaliştilor ucraineni pentru a lupta cu propriul popor nu face decât să prelungească conflictul (în caz că Bucureştiul nu ştie asta) şi duce la un număr mai mare de victime”, a mai punctat Zaharova.

ADVERTISEMENT