News

Presa de la Kremlin: Austria acceptă să plătească în ruble pentru gaz. Cancelarul Karl Nehammer dezminte ”știrile false ale propagandei ruse”. Update

Presa rusă de stat a anunțat, miercuri, că Austria este prima țară UE care acceptă să plătească în ruble pentru gazul importat. La scurt timp, cancelarul Karl Nehammer a dezmințit informațiile de la Kremlin.
27.04.2022 | 14:27
Presa de la Kremlin Austria accepta sa plateasca in ruble pentru gaz Cancelarul Karl Nehammer dezminte stirile false ale propagandei ruse Update
Prima țară UE care acceptă să plătească în ruble pentru gazul rusesc. Anunțul oficial. Sursa foto: EPA/Focke Strangmann
ADVERTISEMENT
27-04-2022
11:28

Cancelarul austriac Karl Nehammer a dezmințit informațiile din presa de la Moscova: ”Știri false ale propagandei ruse”

Într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, cancelarul austriac Karl Nehammer a dezmințit informațiile din presa rusă, conform cărora țara sa ar fi cedat presiunilor Moscovei și ar plăti în ruble pentru gazul importat.


Oficialul de la Viena spune că ”Înainte ca știrile false ale propagandei ruse să fie răspândite mai departe: OMV va continua să plătească în euro pentru gazul rusesc”.

Nehammer a mai subliniat că ”Austria respectă ‘la virgulă’ sancțiunile impuse de Uniunea Europeană”.

Într-un context european extrem de complicat, în care majoritatea țărilor au relații reci cu Rusia, un stat UE pare să facă notă discordantă, cel puțin în sectorul importului de gaze.

Austria, prima țară UE care acceptă să plătească în ruble pentru gazul rusesc. Anunțul oficial

Potrivit publicației TASS, cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat miercuri că Guvernul pe care îl conduce, împreună cu compania petrolieră OMV, a fost de acord să plătească în ruble pentru importurile de gaze rusești.

ADVERTISEMENT

”Partea austriacă, reprezentată de compania austriacă de petrol și gaze OMV, a acceptat condițiile Rusiei pentru plata livrărilor de gaze rusești în ruble prin deschiderea unui cont la o bancă rusă”, scrie sursa citată.

”Noi, adică OMV, am acceptat termenii de plată, la fel ca și guvernul german. S-a constatat că toate condițiile sunt în conformitate cu termenii sancțiunilor. Acest lucru a fost important pentru noi”, a spus oficialul de la Viena, într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

Tot miercuri, Guvernul Austriei a anunţat că, momentan, se primesc gaze naturale din Rusia ”fără restricţii”, în contextul în care Kievul a anunţat oprirea furnizării către Polonia şi Bulgaria.

Ministrul Energiei, Leonore Gewessler, a declarat că prin gazoductul Nord Stream şi prin Ucraina continuă să vină cantitățile de gaze stabilite prin acord.

ADVERTISEMENT

Un procent de 80% din gazele naturale importate de Austria provin din Rusia, ceea ce o face una dintre ţările cele mai dependente din Europa.

Rusia a suspendat livrările de gaze către Polonia și Bulgaria

Reamintim că Rusia a suspendat livrările de gaze către Polonia și Bulgaria pentru că nu s-au conformat cererilor sale.

ADVERTISEMENT

Sofia a refuzat să plătească Gazprom conform noii scheme de plăţi, în ruble. În replică, Gazprom Export a notificat Bulgargaz că livrările de gaze vor fi oprite din 27 aprilie, a anunţat Ministerul Energiei din Bulgaria.

În ceea ce privește Polonia, acest stat și-a exprimat ferm refuzul de a respecta cererea Rusiei de a achita în ruble gazul de la Gazprom. Viceprim-ministrul polonez Jacek Sasin a spus că, în cazul în care Moscova va înceta livrările de combustibil, Polonia este mai pregătită decât ”alte țări care depind în mare măsură de gazul rusesc, cum ar fi Germania.”

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atacat dur Rusia după această mișcare. Kremlinul a fost acuzat că a încercat să ”şantajeze” Europa prin aceste întreruperi.

ADVERTISEMENT
Tags: