News

Austria se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Diplomația de la Viena vrea o „altă cale” pentru Kiev

Ministrul de externe al Austriei consideră că Ucraina nu ar trebui să primească statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană în iunie 2022, susținând că nu este de acord ca aceasta să devină membru UE
24.04.2022 | 16:44
Austria se opune aderarii Ucrainei la Uniunea Europeana Diplomatia de la Viena vrea o alta cale pentru Kiev
Guvernul de la Kiev predă dosarul candidaturii pentru aderarea la UE. Sursa foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Ministrul austriac de externe, Alexander Schalenberg, consideră că Ucrainei nu ar trebui să i se ofere statutul de membru al Uniunii Europene, și a subliniat că nu crede că Ucraina ar trebui să primească statutul de candidat în iunie 2022.

Austria se opune aderării Ucrainei la UE

Oficialul austriac susține că Ucraina ar trebui să urmeze procedura standard aplicată în cazul statelor care doresc să se alăture uniunii, și a spus că sunt state în Balcanii de Vest care au parcurs un drum lung pentru a deveni membre UE.

ADVERTISEMENT

Diplomatul austriac este de părere că Ucraina nu ar trebui, în principiu, să devină membră a UE, și a cerut o „altfel de cale” pentru Ucraina decât calitatea de membru deplin.

Alexander Schallenberg a susținut că ar trebui să existe și alte modele decât aderarea Ucrainei la UE – aderarea la Zona Economică Unică a UE sau pur și simplu menținerea nivelului actual al Acordului de Asociere.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, el a susținut fără echivoc continuarea aprofundării relațiilor UE cu Ucraina.

Anterior, președintele Consiliului European, Charles Michel, a refuzat să răspundă la întrebarea dacă toate țările UE sunt de acord cu perspectiva aderării Ucrainei.

Afirmațiile oficialului de la Viena vin în contextul în care zilele trecute ministrul austriac de finanțe, Magnus Brunner, a spus că țara sa este pregătită pentru orice sancțiuni împotriva Rusiei, cu excepția embargoului asupra gazelor.

ADVERTISEMENT

Ucraina speră să devină membră UE

În data de 28 februarie, la doar câteva zile după începutul invaziei declanșate de către Rusia, Ucraina a depus oficial o cerere pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și, cel mai important, să fim la egalitate”, a spus atunci președintele Zelenski.

ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, liderul de la Kiev și-a exprimat speranța că, în următoarele săptămâni, țara sa ar putea obține statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Acesta i-a trimis lunea trecută ambasadorului UE la Kiev două dosare voluminoase ce constituie cererea Ucrainei de aderare la UE.

„Poporul nostru este, în forul său interior, deja de multă vreme mental în Europa. Cu toate acestea, fiecare ţară trebuie să urmeze această procedură”, a spus Zelenski.

Tot zilele trecute, președintele ucrainean a anunțat că a avut o discuție importantă cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene (CE). ”Mi-a promis că va face tot posibilul pentru a grăbi aderarea Ucrainei la UE”, a declarat Zelenski.

România este una din țările care a anunțat oficial că susține aderarea Ucrainei la UE, fapt pentru care președintele Zelenski a mulțumit țării noastre.

ADVERTISEMENT