News

Primăria Voluntari a fost sesizată încă din 2021 în legătură cu ororile de la azilele groazei. Vecinii sunt revoltați

Primăria Voluntari, alături de mai multe instituții ale statului, au fost sesizate încă din 2021 de vecinii azilelor groazei, însă nu a fost luată nicio măsură.
11.07.2023 | 08:46
Primaria Voluntari a fost sesizata inca din 2021 in legatura cu ororile de la azilele groazei Vecinii sunt revoltati
Primăria Voluntari a fost sesizată încă din 2021. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Așadar, vecinii au anunțat încă din 2021 că există motive reale de îngrijorare referitoare la condițiile din aceste cămine de bătrâni, de la posibila lipsă de îngrijire, violențe, precum și nereguli în autorizare și funcționare. Informația a fost făcută publică de Centrul de Investigații Media și Buletin de București.

Primăria Voluntari a fost sesizată din 2021 referitor la azilele groazei

Prima petiție în acest sens a fost făcută în 12 octombrie 2021, la o săptămână după ce 30 de bătrâni aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Sector 3 au fost dați spre îngrijire permanentă în centrul înființat pe strada Ștefan cel Mare din Pipera, Voluntari, conform Spotmedia.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, vecinii au trimis memorii la Primăria Voluntari, întrebând dacă s-a schimbat destinația imobilului unde s-a deschis un azil, iar aceeași petiție a ajuns și la Direcția de Sănătate Publică Ilfov. Ulterior, după două zile, vecinii au trimis o adresă către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, prima în care se discută despre posibile rele tratamente la care ar fi supuși oamenii de acolo.

În 5 noiembrie 2021, vecinii au sesizat Primăria Voluntari cu privire la disconfortul creat de faptul că centrul de bătrâni nu e racordat la canalizare. Pe 10 noiembrie 2021, o sesizare a ajuns la DSP Ilfov, în care se anunța că se aud țipete și zgomote din interiorul centrului, precum și dese incidente pentru care sunt chemați polițiștii.

ADVERTISEMENT

În 22 noiembrie 2021, Primăria Voluntari a primit o adresă de la un grup mare de vecini care s-au plâns de un miros pestilențial emanat de canalizare, iar aceeași adresă e transmisă și Gărzii de Mediu, precum și DSP Voluntari. O altă sesizare e făcută pe 23 noiembrie, de data aceasta Ministerului Muncii, unde se oferă detalii despre posibilele rele tratamente la adresa beneficiarilor din centru.

Văzând că sunt ignorați, vecinii și-au luat chiar și un avocat și au trimis o adresă către toate instituțiile statului, care erau obligate conform legii să verifice ce se întâmplă în centrul Sfântul Gabriel cel Viteaz. Văzând pe 30 martie 2022 că nu au nicio reacție din partea instituției condusă de Florentin Pandele, vecinii au dat în judecată Primăria Voluntari.

ADVERTISEMENT

În această cerere de judecată oamenii au vorbit pe larg despre legăturile dintre familia Firea-Pandele și persoanele implicate direct în administrarea Centrului, conform sursei citate. Mai mult, pe 9 martie 2023, Primăria Voluntari a pierdut procesul și a fost obligată să răspundă întrebărilor vecinilor.

Până în acest moment familia Pandele-Firea se consideră o victimă în această poveste. ”Este un caz foarte grav și sunt convins că toate autoritățile statului sunt de acord. Știu că se caută vinovați și trebuie să se găsească vinovații. Nu avem explicații, nimeni nu poate exonera pentru ceea ce se întâmplă. Dacă, într-adevăr, aceste necazuri, azile ale groazei, cum dumneavoastră le tot menționați de câteva zile, se găsesc doar în Voluntari, înseamnă că România este salvată, înseamnă că am găsit răul la Voluntari.

ADVERTISEMENT

Eram plecat din țară, m-am întors în câteva ore pentru faptul că am avut impresia că au intrat rușii peste noi. Erau așa de mulți jandarmi și salvări în Voluntari, un spectacol foarte bine regizat și mă îngrozesc. Ceea ce s-a întâmplat este strigător la cer. Mă refer la căminele așa-zise ale groazei. După ce aseară am fost decimați, Firea Gabriela, sora Gabrielei Firea, asistenta Gabrielei Firea și primarul din Voluntari într-o emisiune condusă de domnul Prelipceanu, pe care l-am sunat de 20 de ori și i-am dat mesaje, nu mi s-a dat dreptul la replică”, s-a apărat Pandele la Digi 24.

ADVERTISEMENT