News

Primăria Voluntari, zeci de mii de euro pe șapte statui din marmură. Justificările filosofice ale autorităților

Primăria orașului Voluntari a anunțat că a comandat construcția a șapte statui de marmură, prețul total al lucrării ridicându-se la zeci de mii de euro
22.07.2023 | 16:44
Primaria Voluntari zeci de mii de euro pe sapte statui din marmura Justificarile filosofice ale autoritatilor
Primăria Voluntari, obsesie pentru statui. Sursa foto: colaj Fanatik/ G4media
ADVERTISEMENT

Orașul Voluntari, condus de 20 de ani de primarul independent Florentin Pandele, este unul dintre cele mai bogate orașe ale țării, datorită amplasării sale în zona de nord a Capitalei, acolo unde își au sediul numeroase firme. Cu un buget de aproape 300 de milioane de lei, nu departe de bugetul unor mari orașe din țară, precum Constanța sau Craiova, orașul Voluntari își permite genul de cheltuieli fără nicio justificare economică.

Șapte statui de marmură în Voluntari

În plin scandal al azilurilor de bătrâni din Voluntari, publicația G4media a scris vineri că primăria orașului din nordul Capitalei a plătit nu mai puțin de 3,4 milioane lei pentru amenajarea unui sens giratoriu pe șoseaua Pipera-Tunari ce are în mijloc amplasat o statuie de marmură înfățișând doi bătrâni.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, primăria Voluntari a transmis jurnaliștilor de la G4media că a comandat nu una, ci șapte statui de marmură în oraș. Potrivit sursei citate, doar materia primă a fiecărei statui costă nu mai puțin de 30.000 de euro, iar fiecare dintre cei șapte artiști au primit pentru manoperă câte 4.000 de euro.

Una dintre statui este o reprezentare a pildei biblice a fiului rătăcitor, iar în răspunsul transmis jurnaliștilor, autoritățile au oferit o serie de explicații filosofico-estitice pentru acest amplasament. „Cea mai explicit figurativă și antropomorfă dintre cele șapte lucrări realizate în ediția 2022 a Simpozionului Internațional de Sculptură Voluntari îi aparține sculptorului Dumitru Verdianu. Purtând titlul ”Întoarcerea fiului rătăcitor”, masiva sculptură concentrează în marmura cioplită cu măiestrie viziunea artistului asupra uneia dintre cele mai cunoscute și mai sugestive parabole biblice.

ADVERTISEMENT

Cele două personaje, tatăl și fiul revenit cu căință deplină în brațele părintești, se desprind cu pregnanță din masa blocului și impresionează prin expresivitatea accentuată a portretelor. Fiul, reîntors de pe drumul pierzaniei, ghemuit la pieptul părintelui său, își sprijină capul, mult dat pe spate, spre a-și privi tatăl.

Privirea acestuia din urmă este frontală și cuprinde, parcă, întreaga lume pentru că el este, de fapt, Dumnezeu. Creatorul întregii firi. Atotputernicia și bunătatea Tatălui sunt și mai accentuat subliniate prin umilința fiului.

ADVERTISEMENT

Sculptura lui Dumitru Verdianu se adaugă unui lung șir de lucrări destinate spațiului public, în care personajele, adesea inspirate de propria biografie, au un loc central”, se arată în răspunsul oferit de către autorități și citat de g4media.

Sens giratoriu și statuie – 3,4 milioane lei

Cu o zi înainte, aceeași publicație a scris o investiție de 3,4 milioane lei a primăriei Voluntari în amenajarea unui sens giratoriu pe șoseaua Pipera – Tunari, cu o statuie de marmură amplasată în centrul acestuia, statuie ce înfățișează doi bătrâni.

ADVERTISEMENT

„În vederea sistematizării circulației pe Bulevardul Pipera a apărut necesitatea executării unei girații pe tronsonul cuprins între intersecția cu strada Erou Iancu Nicolae și pod centura Tunari. Acesta a fost contractat și executat în 2023. Valoarea acestor lucrări este de 3.387.673 lei fără TVA. (adică puțin peste 4 milioane de lei cu TVA)”, au explicat autoritățile din Voluntari investiția, în timp ce sursa citată menționa că, potrivit unor alți constructori din piață, prețul pentru un asemenea proiect ar fi de doar 1,5 milioane.

Șoseaua Pipera – Tunari a fost modernizată de către primăria Voluntari în urmă cu șapte ani, iar autoritățile au susținut că au dat în judecată constructorul pentru proasta calitate a lucrărilor.

ADVERTISEMENT
Tags: