News

Primarul din Urziceni, exclus din PNL după incidentul cu femeia care a născut pe asfalt

Președintele PNL Ialomița, Dragoș Soare, a anunțat că primarul din Urziceni a fost exclus din PNL. Decizia a fost luată, joi, 3 august.
03.08.2023 | 22:24
Primarul din Urziceni exclus din PNL dupa incidentul cu femeia care a nascut pe asfalt
Primarul din Urziceni a fost exclus din PNL. Foto: Captura Video.
ADVERTISEMENT

Președintele PNL Ialomița, Dragoș Soare, a confirmat, joi, 3 august, într-o intervenție telefonică la Antena3 CNN că primarul din Urziceni a fost exclus din partid. Decizia a fost luată unanim de membrii partidului în urma unui vot secret, în conformitate cu statutul partidului. Cu toate acestea, funcția de primar nu este afectată de excludere.

Primarul din Urziceni, exclus din PNL

Excluderea primarului Constantin Sava vine în urma unui incident tragic care a avut loc în fața spitalului din Urziceni. O femeie în vârstă de 24 de ani a născut pe asfalt, susținând că nu a primit îngrijiri medicale corespunzătoare. Declarațiile discriminatorii făcute de primar în legătură cu handicapul pacientei și etnia ei au stârnit reacții aprinse în mediul online și nu numai.

ADVERTISEMENT

“Este o decizie cu unanimitate a celor prezenți, cu vot secret, așa cum scrie în statutul partidului. Începând de astăzi, dl. primar nu mai este membru PNL.

Durează procedural, dacă vrei să ai efecte. Nu poți să iei o decizie fără să o analizezi foarte bine, fără să o așezi pe statutul partidului și fără să anunți dinainte. Pentru că dacă am fi luat o decizie inopinat, ar fi putut contesta dl. primar în instanță și nu am fi avut efect atunci.

ADVERTISEMENT

Prin excludere nu-și pierde decât calitatea de membru. Doar dacă și-ar da demisia își pierde calitatea de primar”, a precizat Dragoș Soare pentru sursa citată.

În urma acestor evenimente, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat și va demara procedurile corespunzătoare pentru a investiga situația. Președintele CNCD, Csaba Asztalos, a confirmat că instituția va analiza atât situația de la Urziceni, cât și declarațiile primarului Constantin Sava.

ADVERTISEMENT

Declarații controversate ale primarului

Primarul Sava a abordat cazul într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3 CNN, recunoscând gravitatea situației și subliniind necesitatea unei investigații amănunțite. În declarațiile sale, el a evidențiat handicapul pacientei și etnia ei, provocând reacții de indignare din partea opiniei publice.

În timpul intervenției telefonice,  edilul a ridicat și problema responsabilității medicilor de familie din zonă, cerând ca aceștia să înregistreze corect toți pacienții și să asigure îngrijiri adecvate, mai ales în cazul femeilor gravide și a celor cu copii mici. Lipsa de personal medical în Secția de Ginecologie a Spitalului din Urziceni a fost și ea adusă în discuție, subliniind că acest lucru a agravat situația.

ADVERTISEMENT

Excluderea primarului din partid și intervenția CNCD urmează să clarifice responsabilitățile și să aducă lumină asupra incidentului regretabil de la spitalul din Urziceni. Toți oficialii și instituțiile implicate sunt de acord că este imperativ să se asigure servicii medicale corespunzătoare pentru toți pacienții, indiferent de etnie sau handicap.

“Întrebarea mea este de ce medicii de familie, care iau bani cu lopata, nu înregistrează toți oamenii și toți bolnavii din toate localitățile țării ăsteia să vedem cum este. Mai ales, o mamă care trebuie să nască și cu copil mic.

Medicii de familie și-au înregistrat acolo cu miile oameni pentru care încasează bani, iar acești oameni care sunt predispuși, pentru că nu știu carte, cazul de față, surdomut. Săraca, dacă ea nu știe de capul ei, e din comuna asta de aici, din Bărbulești”, a afirmat primarul Sava.

ADVERTISEMENT