News

Primele două cazuri de infectare cu tulpina braziliană, confirmate în România. Amândoi bărbații sunt din București

08.03.2021 | 20:18
Primele doua cazuri de infectare cu tulpina braziliana confirmate in Romania Amandoi barbatii sunt din Bucuresti
ADVERTISEMENT

Luni, 8 martie, autoritățile au anunțat primele două cazuri de infectare cu tulpina braziliană de Covid-19. Este vorba de doi bărbați, ambii din București.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, pacienții au vârste de 38 și 57 de ani. Primul nu prezintă niciun simptom, în timp ce bărbatul mai în vârstă este simptomatic.

ADVERTISEMENT

În acest moment, România are pe teritoriul său toate cele trei mutații relativ recente ale noului coronavirus: cea britanică, cea sud-africană și, de luni, cea din Brazilia.

România anunță primele cazuri de infectare cu tulpina braziliană de coronavirus

Primele două cazuri de infectare cu tulpina braziliană de coronavirus au fost confirmate luni în România, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

ADVERTISEMENT

Secvențierea probelor s-a făcut la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din Capitală. Ambele cazuri confirmate oficial sunt din București. Într-unul dintre cele două cazuri, sursa infectării nu a putut fi stabilită.

”Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a fost informat, de către laboratorul INBI Balș, că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-COV-2, cu varianta braziliană P.1. a SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cazuri este un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Mun. București, simptomatic, având condiții medicale preexistente, fără istoric de călătorie și fără contact cunoscut cu caz confirmat cu COVID 19. Sursa nu poate fi precizată.

Al doilea caz este un bărbat, în vârstă de 57 de ani, tot din Mun. București, simptomatic, având condiții medicale preexistente și care ar proveni dintr-un focar de colectivitate cu 3 cazuri, sursa posibilă fiind unul dintre colegi. Ancheta epidemiologică pentru cele 2 cazuri este în desfășurare”, anunță INSP.

ADVERTISEMENT

Tulpina sud-africană, depistată în România pe 5 martie

În urmă cu doar trei zile, două cazuri de infectare cu tulpina de coronavirus descoperită în Africa de Sud au fost confirmate în România, la pacienți din București și Pitești.

Prezența noi mutații Covid-19 din Africa de Sud la pacienți din țara noastră a fost depistată în urma secvențierilor făcute într-un laborator MedLife.

Un total de 93 de probe dintr-un lot au fost analizate aleatoriu și astfel s-a descoperit că două dintre probe conțin tulpina sud-africană. La alte 72 de probe din lotul analizat, specialiștii au identificat prezența tulpinei britanice.

ADVERTISEMENT