News

Primele piedici împotriva deplasării libere a ucrainenilor în Europa. UE a anunţat că înăspreşte regulile

Cetățenii ucraineni care se pregătesc să intre în Uniunea Europeană nu o vor mai putea face atât de ușor începând cu 2024, din cauza războiului.
25.09.2023 | 15:28
Primele piedici impotriva deplasarii libere a ucrainenilor in Europa UE a anuntat ca inaspreste regulile
Primele piedici împotriva deplasării libere a ucrainenilor în Europa. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană anunță că vor fi înăsprite regulile de intrare a ucrainenilor în Europa, probabil și după ce Ucraina a protestat de multe ori și a cerut ca Uniunea să nu mai adăpostească bărbați ucraineni care ar fi apți de război. Cert e că pentru a obține un permis de trecere a graniței ucrainenii vor completa un chestionar complicat.

Primele piedici împotriva deplasării libere a ucrainenilor în Europa

Asta, pe lângă faptul că vor fi nevoiți să plătească o taxă de 7 euro, care nu e neapărat un impediment. Dacă o cerere pentru un permis special ETIAS e procesată aproape instant, e posibil ca cererea să fie procesată acum în câteva zile, chiar 30 de zile, dacă se constată că cetățeanul ucrainean nu are drept să își părăsească țara.

ADVERTISEMENT

Formularul de înscriere ETIAS va trebui completat pe site-ul oficial al UE și va fi valabil timp de trei ani. Între timp, un permis de intrare poate fi solicitat înainte de a fi rezervată cazarea, însă detaliile din pașaport trebuie să corespundă cu cele din permisul ETIAS.

Nu vor plăti taxa minorii cu vârsta sub 18 ani, persoanele care au peste 70 de ani sau persoanele care au un soț sau o soție cetățean al unei țări din Uniunea Europeană, conform bucpress.eu. Între timp, loviturile rusești cu rachete au ucis 2 persoane în regiunea Herson.

ADVERTISEMENT

Un bărbat în vârstă de 73 de ani și o femeie de 70 de ani au fost uciși după ce forțele ruse au aruncat luni patru bombe asupra orașului Beryslav, din sudul Ucrainei, a declarat un oficial ucrainean. Cei doi care au murit se aflau în interiorul unui complex de locuințe care a fost lovit. Alte două persoane au fost rănite în atac, potrivit lui Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson.

Printre clădirile avariate în Beryslav s-au numărat unități medicale, o instituție de învățământ, o biserică și o infrastructură critică. Fabricile din orașul Herson au fost și ele lovite, potrivit lui Prokudin. Grevele de luni urmează atacurilor continue asupra regiunii de duminică, care s-au soldat și cu victime civile. În ultima zi, forțele ruse au lansat 87 de atacuri asupra regiunii Herson, a declarat Prokudin pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

Între timp, atacul de noapte al Rusiei asupra orașului-port Odesa, din sudul Ucrainei, este considerat o ”tentativă jalnică de răzbunare”, a declarat luni Ministerul Apărării ucrainean pe rețelele de socializare. Ministerul a susținut că Kremlinul răspundea vineri la atacul ucrainean asupra sediului Flotei ruse de la Marea Neagră din Sevastopol.

Armata ucrainei a susținut că atacul Rusiei asupra Odesei a fost o încălcare a dreptului internațional umanitar, deoarece a vizat atât trupele, cât și infrastructura civilă, inclusiv alimentarea cu energie electrică.

ADVERTISEMENT

Ministrul ucrainean al energiei a declarat luni că aproximativ 1.000 de consumatori nu au curent electric. O „campanie de reparații la scară largă” este în desfășurare, potrivit ministerului, iar inginerii continuă să pregătească sistemul electric pentru sezonul de încălzire de iarnă.

ADVERTISEMENT