LIVE Actualizat 25-09-2023
15:54

Război în Ucraina, ziua 579. Kievul susține că l-a ucis pe comandantul Flotei Mării Negre a Rusiei, în atacul de la Sevastopol

Mai multe surse indică faptul că forțele ucrainene au reușit să avanseze în apropierea localității Verbove, aflată pe direcția orașului strategic Tokmak.
25.09.2023 | 18:52
Razboi in Ucraina ziua 579 Kievul sustine ca la ucis pe comandantul Flotei Marii Negre a Rusiei in atacul de la Sevastopol
Forțele ucrainene fac progrese pe frontul de sud. Sursa foto: Volodimir Zelenski/ Facebook
ADVERTISEMENT
25-09-2023
15:54

Primele tancuri americane Abrams au ajuns în Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, luni, că primele tancuri Abrams, livrate de SUA, au ajuns în Ucraina. În total, circa 31 de astfel de tancuri vor fi trimise forțelor de la Kiev.

„Abrams sunt deja în Ucraina și se pregătesc să întărească brigăzile noastre. Sunt recunoscător aliaților pentru îndeplinirea acordurilor! Căutăm noi contracte, extinzând geografia de aprovizionare”, a anunțat președintele Zelenski.

Anunțul privind acest sprijin militar venit din partea SUA pentru ucraineni a fost făcut încă de săptămâna trecută de președintele Joe Biden, cu prilejul vizitei lui Volodimir Zelenski la Casa Albă.

De asemenea, liderul american a spus că a aprobat un nou pachet de ajutor militar. Pentagonul spune că valoarea acestuia se ridică la circa 325 de milioane de dolari.

25-09-2023
11:57

Ucraina anunţă decesul comandantului Flotei Mării Negre a Federaţiei Ruse

Comandantul Flotei Ruse de la Marea Neagră, amiralul Viktor Sokolov, a fost ucis în timpul atacului cu rachete asupra sediului Flotei Ruse de la Marea Neagră, care a avut loc vineri la Sevastopol, au tranmis Forţele de Operaţiunii Speciale ale Armatei Ucrainene.

Potrivit acestora, un total de 34 de ofițeri ruși au fost uciși, inclusiv comandantul Flotei Ruse de la Marea Neagră. Alți 105 militari ruși au fost răniți. Această informație nu a fost confirmată în Rusia. 

Anterior, Kiril Budanov, şeful spionajului ucrainean, a spus că în timpul atacului asupra Sevastopolului, generalul-colonel Alexander Romanciuk se află printre răniți, în stare foarte gravă, iar şeful Statului Major, general-locotenent Oleg Ţekov, este inconștient.

25-09-2023
07:59

Ruşii au atacat Odesa

Ministerul ucrainean al Apărării a distribuit o fotografie de la Odesa, care arată un hotel distrus, după ce o rachetă l-a lovit la primele ore ale dimineții. „O încercare jalnică de a riposta pentru atacul nostru de succes asupra sediului Marinei Ruse din Sevastopol”, au transmis oficialii ucraineni, făcând aluzie la atacul de vineri, care a vizat Crimeea.

Luni dimineaţă, Rusia a atacat regiunea Odesa cu 19 drone ofensive şi 14 rachete, după cum a anunţat pe Telegram guvernatorul Oleg Kiper, care evocă inclusiv atacuri asupra unei infrastructuri portuare.

“O femeie a fost rănită în urma suflului unei explozii”, a anunţat Kiper.

Potrivit armatei ucrainene, Rusia a lansat un atac cu 19 drone de tip Shahed, de fabricaţie iraniană, două rachete supersonice de tip Onyx şi alte 12 rachete de tip Kalibr. De asemenea, în atac a fost mobilizat şi un submarin.

Toate dronele şi 11 rachete de tip Kalibr au fost doborâte de apărarea ucraineană, anunţă armata, care precizează că staţiunea balneară Odesa a suferit pagube importante. Două dintre cele 11 rachete de tip Kalibr au fost distruse în regiunile Nikolaiev şi Kirovograd, iar marea majoritate deasupra regiunii Odesa.

Un proiect de tip Onyx a lovit un depozit de cereale gol în portul Odesa, a anunţat o purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene, Natalia Gumeniuk. “Staţiunea balneară a fost de fapt distrusă”, a mai anunţat aceasta.

Verbove este localitatea unde forțele ucrainene s-au oprit în urmă cu câteva săptămâni, după ce au reușit să străpungă prima linie de apărare a armatei ruse pe frontul de sud. Avansul a fost oprit după ce Rusia a reușit să suplimenteze trupele de pe front cu mai multe unități VDV de parașutiști, cele mai bune forțe de care dispune armata rusă în acest moment.

Armata ucraineană avansează pe frontul de sud

Statul Major General ucrainean a raportat duminică noi progrese în direcția orașului Melitopol, principalul oraş din regiunea Zaporojie și principala axă de atac a armatei ucrainene. Duminică, armata ucraineană a bombardat puternic forțele ruse amplasate în orașul strategic Tokmak, ce pare să fie principala țintă a ofensivei ucrainene.

ADVERTISEMENT

Armata ucraineană a transmis doar că forțele sale au reuşit să împingă inamicul mai la sud şi şi-au întărit poziţiile în zona Verbove. În ciuda formulării rezervate, se pare că armata ucraineană a reușit o victorie tactică, străpungând linia de apărare Surovkin din apropierea localității Verbove, pe rețelele de socializare fiind geo-localizate blindate ucrainene dincolo de linia de apărare cu celebrii dinți de dragon.

De altfel, încă de sâmbătă, Institutul pentru Studiul Războiului ISW a susținut că forțele ucrainene au reușit să se apropie de periferia oraşului Verbove cu vehiculele sale blindate. ISW subliniază însă că lina de apărare pe care armata ucraineană a reuşit s-o străpungă săptămâna aceasta nu este ultima linie de apărare rusă în vestul Zaporojie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, forțele ucrainene au efectuat atacuri asupra Novoprokopivka, un sat situat la un kilometru şi jumătate sud de Robotine, și la vest de Verbove. Unele informații ce circulau duminică seară sugerau că forțele ucrainene ar fi reușit chiar să pătrundă în această localitate.

Efectul bombardamentelor repetate asupra Crimeii

Analiștii militari sunt de părere că strategia armatei ucrainene începe să devină tot mai clară, dar mai ales rolul esențial jucat de bombardamentele repetate din ultimele zile asupra forțelor ruse staționate în Peninsula Crimea, și în special asupra apărării antiaeriene a armatei ruse.

ADVERTISEMENT

Mike Martin, profesor de studii militare la King College London, arată care este legătura între cele trei acțiuni coordonate ale forțelor ucrainene din ultimele zile: avansul din zona Verbove, avansul în zona Bahmut și numărul mare de lovituri cu rachete asupra forțelor ruse din Crimea.

“În ceea ce privește progresul forțelor ucrainene la Verbove, vorbim de a doua dintre cele trei linii defensive rusești din sud, iar scopul este de a izola Tokmak și de a ajunge la aproximativ 30 km sud, astfel încât cealaltă rută logistică din sud să fie sub focul artileriei ucrainene. Acesta este principalul efort ucrainean.

ADVERTISEMENT

La est, Bahmut este important din punct de vedere simbolic pentru ruși, deoarece au depus atât de mult efort pentru a-l cuceri în timpul iernii. Pierderea lui acum ar fi un dezastru de PR pentru ruși. Trupele ucrainene au reușit să fixeze aici un important contingent rusesc, pe care-l lovesc constant cu focuri de artilerie și apoi înaintează pe flancuri la nord și la sud. Această luptă consumă un număr uriaș de trupe și resursele rusești pentru a face lupta din sud mai ușoară”, a scris pe Twitter profesorul Mike Martin.

Acesta subliniază însă că un rol important îl joacă și bombardamentele asupra forțelor rusești din Crimeea. Acesta notează că încă din luna iulie, ucrainenii au început să lovească nodurile logistice ale armatei ruse, în special ce leagă sudul Ucrainei de Crimea. Mai mult, recent a existat o escaladare clară a numărului și intensității atacurilor purtate de ucraineni.

“Deci, ce înseamnă asta? Bahmut, cred că putem lăsa deoparte – scopul este doar de a absorbi resursele rusești și de a le fixa, ținându-le departe de sud. Dar care este echilibrul între Crimeea și asaltul din sud – ce face Ucraina?

Cred că Ucraina face două lucruri în Crimeea. În primul rând – lovirea tuturor obiectivelor logistice și de comandă și control le ușurează munca în sud. Dar în al doilea rând – eliminarea sistematică a apărării aeriene și lovirea țintelor importante creează o dilemă pentru ruși. Crimeea este pentru ei un teren psihologic vital. În ceea ce îi privește, aceasta ESTE Rusia (mult mai mult decât celelalte teritorii ucrainene pe care le-au anexat). Și astfel, făcând-o nesigură – de exemplu, există o mulțime de turiști ruși acolo – ei trebuie să depună un efort mental uriaș pentru a se gândi la menținerea ei în siguranță.

Recentele atacuri asupra cartierului general al armatei ruse de acolo nici măcar nu au fost menționate la știrile rusești – este jenant că apărarea lor aeriană a fost degradată și nu funcționează corespunzător. În cele din urmă, bănuiesc că rușii vor începe să atragă resurse – în special resurse rare și valoroase de apărare aeriană – în Crimeea din alte părți.

Acest lucru înseamnă mai puțină apărare aeriană de-a lungul altor părți ale frontului – în special în Sud. Această nesiguranță a Crimeei – care se va înrăutăți și mai mult acum că SUA oferă (a oferit, bănuiesc) rachete ATACMS cu o rază de acțiune de 300 km – va deveni progresiv o rană pentru ruși – ceea ce face ca sudul să fie mai ușor pentru ucraineni.

E o chestie deșteaptă. Așa că urmăriți în continuare Sudul – acolo este principala activitate – și orice ajută în altă parte este în sprijinul acesteia”, a mai explicat profesorul Mike Martin.

ADVERTISEMENT