News

Număr record de infectări în școli, la câteva zile de la redeschidere. 573 de cazuri pozitive

11.02.2021 | 18:55
Numar record de infectari in scoli la cateva zile de la redeschidere 573 de cazuri pozitive
Elevii au urmărit festivitatea de deschidere a anului școlar. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

S-a înregistrat un număr record de infectări în instituțiile de învățământ, la câteva zile de la revenirea elevilor în bănci. Nu mai puțin de 573 de cazuri de infectare au fost depistate în școli


Update, ora 18:40

Număr record de infectări în școli, la câteva zile de la redeschidere. 573 de cazuri pozitive

Nu mai puțin de 573 de cazuri de infecție cu Covid-19 au fost depistate până joi în instituțiile de învățământ din România. Astfel, numărul elevilor depistați pozitiv ajunge la 244. Numărul angajaților confirmați cu SARS – CoV -2 este de 329. 171 de clase și-au suspendat activitatea la 11 februarie.

ADVERTISEMENT

„Incidența cumulată în rândul elevilor pe cele 4 zile de la debutul semestrului II (1 caz de elev confirmat/10.000 elevi) este mult mai mică decât în rândul populației generale. Există 8 județe în care nu s-a înregistrat niciun caz de infectare în rândul elevilor (AG, BR, GR, NT, SB, SM, TL și VL)”, a atrasmis Ministerul Educației.

„Luând în considerare perioada de incubație, primele cazuri de Sars CoV-2 identificate în școlile din România au la bază infectarea în săptămâna premergătoare începerii școlii. Subliniem încă o data că în sprijinul măsurilor de prevenire a răspândirii virusului Sars CoV-2, sunt de o importanță majora triajul epidemiologic, menținerea copiilor simptomatici la domiciliu si anunțarea medicului de familie”, a adăugat instituția

ADVERTISEMENT

Ministrul Educației a fost și el de acord că nu deschiderea școlilor a provocat apariția noilor cazuri: „până atunci, luând în considerare perioada de incubaţie, cred că suntem cu toţii de acord că apariţia acestor cazuri nu are ca sursă infectarea în cadrul şcolii”


Știre inițială:

Este vorba de un elev de la Școala Gimnazială „Sfântul Andrei” din Sectorul 6 al Capitalei, într-o clasă de 28 de elevi din care 26 au venit fizic la școală.

ADVERTISEMENT

Potrivit Digi 24 doi dintre elevi studiau online, la cerere părinților, temători să-și trimită copiii la școală.

UPDATE, 14.09 / Conform autorităților sunt 58 de cazuri de infectare cu Covid, din rândul elevilor, la nivel național.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 13.55 / 8 elevi şi 6 angajaţi în unităţi de învăţământ din Constanța au confirmaţi cu COVID-19 după reluarea cursurilor. În București numărul elevilor infectați a ajuns la 6.

UPDATE, 13.24 / În județul Gorj au fost identificate 5 cazuri de infectare cu Covid-19, potrivit Digi 24. Pe lângă aceștia ar mai fi 17 angajați care au fost depistați pozitiv.

UPDATE 12.05 / Violeta Boerescu, purtator cuvant Primăria Sector 4, a vorbit despre alte noi cazuri de infectare cu Covid în rândul elevilor:

„Apropo de măsuri, în toate cele 57 unități de învățământ s-au luat măsuri specifice de dezinfecție. S-a făcut prin nebulizare cu substanțe biocide conforme.

Practic spațiile tratate au fost închise imediat după aplicarea tratamentelor, după care au fost aerisite foarte bine. În ciuda acestor măsuri luate de primăria Sectorului 4 avem înregistrate 3 cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 în rândul elevilor și 1 caz de profesor.

Considerăm că e de datoria noastră să avem în permanență o situație actualizată. Conform noului ordin comun în cele trei clase dat fiind faptul că vorbim de ciclul primar, cursurile se suspendă pentru 14 zile.

Ne putem pronunța în privința cifrelorși să oferim informații asupra cărora avem certitudine”.

Primul elev din România infectat cu Covid-19

Un comitet al școlii a fost convocat pentru a lua noi măsuri, însă copilul nu a mai mers la oră. De asemenea, ceilalți elevi au fost informați să nu mai vină la școală.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că se vor lua măsuri de urgență în asemenea cazuri, pentru a nu exista focare de infecție.

„Îmi exprim încrederea că nu vor apărea focare. (…) Dacă şi unde vor apărea astfel de situaţii, aş vrea să vă asigur că, împreună cu Ministerul Sănătăţii, cu DSP-urile şi cu toţi cei îndrituiţi, nu vom ezita nicio clipă să luăm acele decizii care contribuie la siguranţa sanitară în şcolile din România.

Suntem în legătură permanentă cu inspectoratele şcolare judeţene, deci în legătură permanentă cu toate şcolile. Suntem în cea de-a treia zi a semestrului II. Până acum nu au apărut nici măcar cazuri în care elevii să fi prezentat simptome, deci cu atât mai puţin cazuri confirmate care să genereze suspendarea activităţii cu prezenţă fizică în clasa respectivă.

Aceste evaluări vor fi făcute săptămânal, raportările din ziua de vineri vor fi luate ca referinţă pentru rata de infectare pentru a şti cum se derulează lucrurile în continuare. Evaluările sunt făcute cu cadenţă săptămânală, excepţie fiind, desigur, şi au fost astfel de situaţii, localităţile care intră în carantină, caz în care evaluarea nu mai e săptămânală şi şcoala intră, din păcate, în carantină odată cu întreaga localitate”, a declarat Cîmpeanu.

Părinții au fost rugați, de asemenea, să-și țină copiii acasă dacă există probleme de sănătate cunoscute, pentru a evita răspândirea virusului.

ADVERTISEMENT