Life

Primul hipermarket din România care a limitat plata cash. Ce mesaj au primit toţi clienţii

Care este primul hipermarket din România care a limitat plata cash. Toți clienții lanțului de magazine au primit acest mesaj.
02.11.2023 | 15:20
Primul hipermarket din Romania care a limitat plata cash Ce mesaj au primit toti clientii
Primul hipermarket care a limitat plata cash. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un hipermarket din România a limitat deja plata cash. Clienții au fost anunțați prin intermediul unui mesaj. Iată despre ce companie este vorba și ce noutăți a transmis aceasta după ce noua ordonanță a fost aprobată.

Care este primul hipermarket care a limitat plata cash

După ce a fost aprobată ordonanța prin care se limitează plățile cash pentru români, prima companie care s-a conformat este Metro România. Aceasta a deschis primul magazin în România în anul 1996.

ADVERTISEMENT

Totodată, Metro introdus pe piața din țara noastră sistemul de vânzare cash&carry. Acum, a trimis clienților persoane juridice mesaje text prin care îi informează că din luna noiembrie va limita plata cash.

Astfel că, de acum, maximul pe care cei care merg la cumpărături îl vor putea achita cu numera este de 2000 de lei, cu TVA inclus, în toate magazine fizice Metro din țară.

ADVERTISEMENT

„Odată cu publicarea în Monitorul Oficial, Legea nr.296/2023, începând din 11 noiembrie 2023, operațiunile de încasări și plăți în numerar în cadrul magazinelor fizice METRO vor fi limitate la valoarea de 2.000 RON (TVA inclus)/persoană juridică (CUI) pe zi”, este mesajul transmis către clienți, conform spynews.ro. 

De ce au fost limitate plățile cash

În cursul zilei de marți, 31 octombrie 2023, prim-ministrul Marcel Ciolacu a explicat că măsura pentru care s-a decis ca plata cu cash să fie limitată este pentru a combate evaziunea fiscală.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, conform legii, când vine vorba despre încasările și plățile dintre o persoană fizică și o persoană juridică, plafonul zilnic va fi de 5000 de lei pentru fiecare. Totodată, sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu poate depăși 50.000 lei, la finalul unei zile. Iar încasările și plățile cash între două persoane fizice se poate face în limita sumei zilnice de 10.000 lei.

Marcel Ciolacu a oferit asigurări că propunerea nu reprezintă „o nenorocire” și „nimeni nu doreşte să scoată banii în numerar de pe piaţă”. „Nu aveţi bani cash? Cu adevărat, nu am sacoul ăla făcător de bani, dar prin maşină am bani, ca să nu se mai întâmple… Cineva a interzis banii cash? Este vorba ca într-un singur loc să nu poţi cheltui mai mult de 5.000 de lei ca persoană fizică.

ADVERTISEMENT

Presupun că e o măsură de combatere a evaziunii, discutată nu de liderii politici, că nu suntem experţi în combaterea evaziunii fiscale. E o măsură. Am înţeles că nu mai exista la registrul de casă plafon de casă. Şi s-a luat o măsură, să fie până în 50.000 de lei. Presupun că au avut discuţii cu antreprenorii”, a spus Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT
Tags: