Programul e-Factura a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2024. Ministerul Finanțelor și ANAF au realizat un ghid pentru contribuabili în ceea ce privește noul program. Pe hârtie, totul părea să decurgă normal. În practică, problemele sunt numeroase.
Sistemul național de facturare electronică – e-Factura – din România a devenit obligatoriu pentru toate persoanele impozabile stabilite în țară, indiferent de statutul lor de plătitori de TVA, pentru toate tranzacțiile efectuate pe teritoriul României.
Aplicarea acestui program reprezintă un coșmar pentru antreprenori. Deși nu a trecut nici o lună de la implementare, în sistemul e-Factura au apărut şi primele probleme.
Companiile se plâng că site-ul ANAF este nefuncţional de mai multe ori pe zi, iar erorile continuă să apară. Sunt voci care spun că e-Factura a cauzat practic cel mai mare haos din ultimii ani din mediul antreprenorial.
Foarte mulți antreprenori încă nu au putut încărca datele. Alții au încărcat facturi multiplicate. Din fericire, această a doua problemă a fost însă rezolvată de angajaţii ministerului de Finanţe. De la 1 ianuarie şi până în prezent s-a lucrat la aceste probleme.
Din informațiile oferite de Observator News, în ultimele 72 de ore, timp de 35 de ore site-ul ANAF a fost indisponibil. Asta înseamnă că antreprenorii au fost nevoiţi să încerce de mai multe ori pe zi să încarce facturile în sistem.
În acest moment, antreprenorii sunt cei mai afectați, iar neîncrederea în sistem crește. e-Factura a generat cel mai mare haos în mediul antreprenorial, cel puțin asta susțin companiile specializate în software.
”Statul eșuează din nou în a dezvolta o relație bună cu contribuabilii, învinovățindu-i pe aceștia pentru blocaje pe care el însuși le-a creat prin gestionarea rudimentară a implementării e-Factura”, subliniază reprezentanții unei companii de acest fel, conform economedia.
”Prin implementarea RO e-Factura, instituțiile statului își propun să dea cu bățul în contribuabil, amenițând cu amenzi, în cazul nealinierii la sistem. În același timp, ANAF nu este pregătit pentru valul de informații fiscale care va veni, nici pe departe. Infrastructura existentă s-a blocat la nici 25% din estimatul de documente anunțat. Ba mai mult, deocamdată, sistemul existent nici nu preia corect facturile transmise, dublând printr-o trimitere eronată documentele în contul SPV”, mai spune declară Roxana Epure, reprezentant al unei astfel de companii pentru Economedia.
Ministerul Finanțelor a explicat clară că, până la data de 1 aprilie, nu se vor da amenzi. După această dată, cei care nu încarcă facturile în e-Factura vor primi amenzi între 1.000 şi 10.000 de lei. De la 1 ianuarie, sistemul e-factura este obligatoriu pentru toate tranzacţiile între firme.