News

Probleme mari pentru cei ce locuiesc în blocuri noi. Creșterea de prețuri la energie i-ar putea lovi grav

Experții îi sfătuiesc pe cei care se mută în blocuri noi să încheie pe numele lor contracte directe cu furnizorii de energie electrică și gaze naturale pentru a putea beneficia de plafonarea prețurilor.
07.01.2022 | 12:53
Probleme mari pentru cei ce locuiesc in blocuri noi Cresterea de preturi la energie iar putea lovi grav
ADVERTISEMENT

Creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale reprezintă una dintre cele mai fierbinți subiecte de pe agenda publică românească de la sfârșitul anului trecut, dar și de la începutul acestui an.

Informațiile despre creșterea prețurilor, dar și modificările reglementărilor, fac ca experții din domeniu să ofere adesea sfaturi legate de modul în care facturile pot fi ținute sub control.

ADVERTISEMENT

Experții din domeniu atrag atenția celor care se mută în blocurile noi din complexele rezidențiale. Astfel, aceștia sunt sfătuiți să semneze contracte pe numele lor cu companiile care furnizează gaze naturale și electricitate, notează Profit.ro.

Dacă facturile pentru energie electrică sau gaz natural continuă să fie trimise pe numele companiilor care au construit acele complexe rezidențiale atunci nu va putea fi posibilă aplicarea plafonărilor stabilite de către autorități pentru această iarnă.

ADVERTISEMENT

Cine beneficiază de plafonarea prețurilor?

Trebuie subliniat faptul că, conform reglementărilor actuale din domeniu, pot beneficia de plafonarea prețurilor la gazele naturale și energia electrică doar persoanele fizice (consumatorii casnici).

În cazul persoanelor juridice, în acest caz al companiilor care au investit și construit  ansambluri rezidențiale pentru a le vinde, plafonarea prețurilor nu poate fi aplicată. După cum atrag atenția experții asta înseamnă că acestea vor primi facturi mult mai mari pe care le vor trimite noilor proprietari de apartamente.

ADVERTISEMENT

Aparent, facturile la gazele naturale care nu beneficiază de plafonare vor înregistra creșterile cele mai semnificative în perioada următoare.

Jurnaliștii de la Profit.ro atrag atenția asupra unui caz care a fost adus la cunoștința lor în care un dezvoltator imobiliar a primit facturile mărite pentru consumul de gaze naturale realizat în apartamentele pe care le vânduse deja.

ADVERTISEMENT

Administratorul dezvoltatorului imobiliar explică faptul că locatarii din noile blocuri s-au mutat încă din luna septembrie a anului 2021, dar că facturile pentru utilități sunt emise pe adresa firmei.

Ultimele facturi emise de către furnizorii de gaze au fost emise chiar pe 31 decembrie și după cum explică reprezentanții dezvoltatorului imobiliar acestea au putut ajunge chiar la 3.500 de lei.

Cu o factură de 3.500 de lei, persoana care deține apartamentul ar fi putut să beneficieze de prevederile legilor de plafonare și compensare a costurilor la gaze. Din nefericire, contractul de furnizare nu a fost semnat direct cu respectiva persoană și ea urmează să plătească întreaga sumă

ADVERTISEMENT